Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      tyroksyna

tyroksyna

(52 wyniki)
    • Ponieważ mam potrzebę przeanalizowania tematu, więc zakładam ten wątek i pozwolę sobie wkleić wypowiedź alva-alva na moją; sara-ok napisała: > lekarz zwiększył mi dawkę na 75 a w wekend 50. > Dodam że od dzisiaj (22.12.2012r) zwiększyłam sa > ma dawkę w tygodniu tak samo czyli eutytox 75 a w wekend 100. Kochana tyle razy mówiono i tłumaczono, że takie skakanie po dawkach nie jest naturalne dla tarczycy, czy zdrowa tarczyca wyrzuca o 25 więcej hormonu w weekend? Czytajc...
    • Proszę napiszcie, czy ktoś z Was odczuwa jakieś i jakie skutki uboczne brania tyroksyny, czy tak będzie już zawsze? No bo skoro bierze się to do końca życia, tak powiedział mi endo, no to jak z tym żyć???
    • witam, dostalam tyroksyne 50mg. Bralam ja przez dwa miesiace, poczuatkowo 0,25 sugerujacy sie waszymi wypowiedziami, potem przeszlam (po ok.2 tyg. na 50 mg ale tez w dawce 2x 025 mg. Od kilku dni biore 0,50 w jednej. Kilka dni temu bylam u lekarza, pobrali mi krew, wynikow jeszcze nie mam, ale dowiedzialam sie, ze niedoczynnosci nie mialam (ostatnio)????,a moje wartosci byly na granicy (wysokie antyciala, nie swierdzono nad ani niedoczynnosci). Poprzedni lekarz nie przepislam mi przez 8 lat...
    • Czy eltroxin w plynie moze byc inaczej, lepiej tolerowany nz ten w tabletkach? czy nie ma to zadnej roznicy?
    • no wlasnie mam wrazenie, ze musze zwiekszac ciagle dawke. Czy mozliwe jest to, ze to poprostu bledne kolo zwiekszam dawke - przysadka na to reaguje zmniejszeniem produkcji tsh, wiec tarczyca mniej i ja znowu potrzebuje wiecej.... Moja pierwsza reakcja na podanie tyroksyny to na reszcie wiecej energii, lepiej sie skupiam mysle, jest mi cieplej, jelita lepiej pracuja. Ale tez mialam objawy drzenie rak, napady glodu i walenie serca w nocy. Jednak teraz tych objawow nie mam i znowu jestem senna i...
    • Tyroksyna w kroplach Na recepcie pisze sie: L-Thyroxin Hening Tropfen N3 N3 oznacza ze w opakowaniu sa 3 buteleczki ktore wystarczaja srednio na kwartal. Jest to taka sama tyroksyna jak ta ktora mozna kupic w Polsce tylko ze nie zawiera laktozy i z tego wzgledu jest dobra dla ludzi ktorzy nie toleruja laktozy. Sama ja uzywam z tego wlasnie wzgledu. Bardzo dobra jest dla malych dzieci bo latwiej jest ja podac niz tabletke. W Niemczech wszystkie dzieci dostaja wlasnie ta tyroksyne. ...
    • Dziewczyny pomóżcie proszę.Pisałam wcześniej, ze po euthyroxie itp mam obrzęki.Dzisiaj byłam u endokrynologa i przepisał mi novothyral 100 kazał brać 1/4 tabletki. Przypomnę moje wyniki TSH 7,35 (0,27-4,200) FT4 11,9 (11,5 - 21) FT3 4,21 (3,90-6,70). Nie wiem dlaczego mam nietolarencję normalnych preparatów tyroksyny.Nikt nie wie.Mam obrzęk naczynioruchowy.Czuję się okropnie.proszę napiszcie mi czy ten novothyral to dobra decyzja lekarza???Czy po tym leku się tyje puchnie??I tak mam stra...
    • Często napotykam na forum wzmiankę, że wiele z Was łyka beta-adrenolityki (propranolol, bisoprolol i inne) na różnorakie dolegliwości sercowe (arytmie, kołatania itp.). Leki te natomiast hamują konwersję T4 do T3, a zatem w dość wyraźny sposób kolidują z przyjmowaniem lewotyroksyny. Czy któryś z Waszych lekarzy zwrócił na to uwagę? Czy zauważyłyście wyraźne pogorszenie przemiany jednego hormonu w drugi w trakcie przyjmowania B-blokerów? Czy te z Was, które mają problemy z przemianą przyjmuj...
    • Trochę a propos sąsiedniego wątku... Czesto czytam o tym, że lekarze Wam kazali zaczynać od małej dawki hormonu, potem dopiero stopniowo wchodzić na wyższą. U mnie było inaczej - lekarka kazała mi zacząć od 75 Letroxu, poczekać aż organizm "wysyci się" lekiem, a potem ustalimy w miare stałą dawkę, która bedzie prawdopodobnie niższa. Nie miałam żadnych negatywnych objawów na początku leczenia, cały czas widzę poprawę... (fakt, że oprócz hashi jestem "zdrowa", np. ciśnienie mam...
    • Dokładnie tydzień temu byłam operowana, zabieg dość inwazyjny, bo laparotomia. Jeszcze w szpitalu zaczęły się kłopoty z wysokim ciśnieniem i pulsem. Nie pamiętam ciśnienia, ale puls sięgał nawet 120 a serce chciało mi gardłem wyskoczyć. W szpitalu skierowano mnie do endokrynologa, bo winą miała być tarczyca. 22.06, czyli przed zabiegiem, wyniki miałam następujące, dawka Euthyroksu 87,5: TSH 0,445 (0,27-4,2) FT3 4,83 (3,13-6,76), [b]46,8%[/b] normy FT4 15,98 (12-22), czyli [b]39,...
    • Witam, chciałam się podzielić swoim niepokojem. Właśnie doszłam do dawki Euthyrox 200. Nawet nie mają tego w aptekach - musieli mi sprowadzić z hurtowni i dwa razy się pytali czy na pewno już brałam taką dawkę. Wiem, że w ciąży jest większe zapotrzebowanie na tyroksynę, ale zaczęłam się niepokoić - do czego to dojdzie? Przed ciążą 150, a to dopiero 16 tydzień i 200-tka. Chyba mam tarczycę już tylko dla "ozdoby". Czy któraś z Was też bierze taką końską dawkę? Pozdrawiam cieplu...
    • Witam wszystkich zmagających się z hashimoto. Jestem z Wami po raz pierwszy i mam nadzieję, że ktoś odpowie na moje pytania. Najpierw trochę o mnie. Mam 45 lat. Hashimoto wykryto u mnie przy okazji badań kiedy to bezpowrotnie zatrzymała mi się miesiączka (w tym momencie pierwsze pytanie: Czy może to być powiązane ze sobą? Lekarze mówili, że nie). Moje samopoczucie w tym czasie było straszne (skoki ciśnienia, częstoskurcze, nerwica i wrażenie, że chyba zgłupieje). Próbowałam brać hormona...
    • Moja kolezanka od 5 lat wie ,że ma hashimoto(po atpo i obrazie usg).Lekarze nie leczą jej z powodu wyników hormonów. Wyniki z 08.12.2009 tsh-1,243(0,35-5,5) ft4-14,6(11,5-22,7) 27% ft3-5,14(3,5-6,5) 54,67% atpo 4255 (do 60) Czyje się ona jednak jakby miała nadczynność:serce wali jak młot,trzęsą jej się ręce,poci się,jest jej cały czas gorąco.Jest cały czas roztrzepana i się często zapomina.Dlaczego tarczyca tak się zachowuje pomimo wyników zmierzających do niedoczynności?
    • ...jak przy niedoczynnosci,od pol roku skacze pomiedzy niedoczynnoscia a nadczynnoscia,jak biore dawke 75 tyroksyny to po jakis 2 miesiacach wpadam w niedoczynnosc, jak zwiekszym do 87,5 to po 2 miesiacach mam nadczynnosc i tak w kolko, czy to znaczy ze mam wyposrodkowac ta dawke?(biorac jedna tabletke 75 i cwiartke z 25)? teraz to w ogole dziwnie jest bo aktualnie z wynikow nadzynnosc a objawy jak przy niedoczynnosci(ospalosc, zmeczenie, nic mi sie nie chce...)Moze cos poradzic...
    • Bardzo proszę o zinterpretowanie wyników. Od pół roku czuję się źle. Sądziłam, że to zmęczenie maluchem, ale jest ze mną coraz gorzej: zmęczenie, problemy z pamięcią, senność. Długo by wymieniać. Endokrynologa nie do końca przekonał wynik USG tarczycy i dziś zrobione badania dały taki wynik jak poniżej. Czy można z niego wywnioskować, że to jednak Hashimoto? Bardzo bym chciała wreszcie znaleźć odpowiedź i podjąć leczenie, byleby sobie w jakiś sposób pomóc. USG Prawy p.: 16,6 x 17,6 x ...
    • Drogie Hashimotki, mam 33 lata, mieszkam w Niemczech. Od trzech miesięcy wiem, że Hashimoto dzieli ze mną życie. Tyroksynę przepisał mi lekarz domowy (75, tabletkę dziennie), do endykronologa z prawdziwego zdarzenia poszłam dopiero dzisiaj. Chciałabym się z Wami podzielić tym, czego się dowiedziałam. Poziom moich przeciwciał wynosi 574. Za miesiąc, po pierwszym pomiarze hormonów, mam zacząć przyjmować selen. To metoda eksperymentalna. Mam anemię (od zawsze). żelazo mogę ...
    • witam Od 2,5 tygodnia biore Novothyral, najpierw brałam mniejsze dawki a teraz od paru dni biorę cała tabletke Novo 100 Jest mi potwornie gorąco, nie do wytrzymania, mimo że w nocy temperatura na dworze jest minusowa to śpię przy otwartym oknie Bo inaczej to bym spłoneła chyba. Do tego jestem pobudzona dość konkretnie. Ale mimo to mam wciąż suchą skóre i włosy. Prosze poradźcie mi co zrobić, czy zmniejszyć dawke Novothyralu? Czy może te objawy są przejściowe, i powinnam zacisn...
    • Witam. Jestem nowa na forum. Proszę o interpretacje wyników.Jestem w drugim miesiącu ciąży i z tarczycą walczę od trzech lat. Mam problemy ze znalezieniem lekarza , który widział jak mi pomóc. Oprócz tego regularnie raz w miesiącu przechodze infekcję( mam dwoje dzieci). Moje wyniki: Tpo-297 tsh- 0,13 Ft3- 5,53(4-8,3) Ft4- 12,03 ( 9-20) Moja tarczyca w stresie uwielbia uwalniać hormon powodując co jakiś czas gwałtowne objawy nadczynnośc co w połączeniu z zespołem Barlowa u mnie...
    • Witam Z Hashimoto zmagam się od maja tego roku. Najpierw trafiłam do reumatologa ze względu na problemy ze stawami. Po szeregu badań kazało się że wszystkie badania w kierunku zapalenia stawów są ok. Następnie do endokrynologa. Moje wyniki w maju to: TSH - 6,42 T4-FT4 10,14 A-TPO 1300,0 lekarka zaleciła EuthyroX pn-sob- 50 mg, ndz-75 mg Na następnej wizycie w sierpniu miałam następujące wyniki: TSH - 4,65 USG tarczycy:Tarczyca dwupłatowa w położeniu typowym. Płat prawy 48x16x14 ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się