ukryte

(5 wyników)
  • Witam serdecznie. W lutym zeszłego roku kupiłem dom (na kredyt). Wprowadziłem się do niego pod koniec maja. Podczas oględzin domu, spytałem się byłego właściciela, czemu na ścianie farba zeszła i tynk zaczął trochę odchodzić. Odpowiedź była taka,ze wylał na nią wodę. Gdy się wprowadziliśmy, okazało się, iz nie była to prawda, gdyz sciana zaczęła pękać od grzania w kominku - tak więc jest to wg mnie wada ukryta. W akcie notarialnym mamy zapisane, iz "stan domu jest mi znan...
  • Witam. Miałem pecha i kupiłem na rynku wtórnym mieszkanie, w którym ujawniły sie wady ukryte, to znaczy takie, których nie zauważono przed zakupem. Sprzedawca o wadach nie wspominał. Wady te to m. in.: - przeciek wody do mieszkanie leżącego poniżej z instalacji w łazience - duży zaciek na ścianie nad drzwiami balkonowymi, który zauważono po odmalowaniu ściany - nieprawidłowo wykonana instalacja kanalizacyjna w łazience - wyciek gazu z junkersa Przed upływem miesiąca od wykrycia poi...
  • witam, mam pytanie do prawnika lub osób które miały podobną sytuację, zakupiłem dom ponad rok temu i obecnie została w nim stwierdzona wada o której wcześniej nie wiedziałem - zastosowano do budowy materiały szkodliwe dla zdrowia (muszę je wymienić - koszt bagatela ok. 60 tys.) czy w takiej sytuacji można próbować walczyć w sądzie o jakieś odszkodowanie i czy są jakieś realne szanse?
  • W kwietniu 2006 kupilismy razem z mężem dzialke budowalna. Dzialka uzborojona w wode, kanalizacje i prad. Poprzedni wlasciciel chcial sie na niej budowac. Mial juz nawet projekt domu z pozwoleniem na budowe ( wydane w marcu 2006 ). Na dzialce byly robione badania geotechniczne. Wynik tego badania byl ogolny, mowiacy jedynie, ze nalezy wymienic grunt ze wzgledu na napiete zwierciadlo wody. Niedawno podjelismy decyzje o rozpoczeciu budowy. Dalismy w/w projekt domu (wraz z wynikiem...
  • witam, dwa miesiące temu sprzedałam mieszkanie po generalnym remoncie. Nowy lokator wymaga teraz ode mnie naprawienia "usterek" - jedne drzwi wewnętrzne podobno obniżyły się, rdzewieje rura w łazience (?) i coś tam jeszcze z wykończeniem glazury. Pytanie - czy mam obowiązek naprawić? jeśli tak to przez jaki okres od sprzedaży nabywca moze ode mnie wymagać takich napraw? W akcie notarialnym jest zapis "nabywcy lokal widzieli i w pełni akceptują jego stan". Czy takie "usterki" mogą być za...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się