Dodaj do ulubionych

Usunięta tarczyca - prośba o pomoc

26.04.21, 06:46
Dzień dobry wszystkim!
Jestem dwa i pół tygodnia po operacji usunięcia tarczycy. W lewym płacie miałam ponad 4cm guza, który uciskał tchawicę. W prawym liczne mniejsze guzki. Czuję się fatalnie. W nocy praktycznie nie śpię. Mam mrowienia kończyn i czasami twarzy. W pierwszej dobie po operacji było to samo, dostałam dożylnie wapń, potem przeszło, a od kilku dni wróciło. Czytam Wasze wypowiedzi i zamierzam z nich jak najwięcej wyciągnąć. Na razie biorę Calperos 3×2. Alfadiol rano i wieczorem. Dorzuciłam magnez slow mag 2 godziny po porannym calperosie oraz 4 tabletki na wieczór, zachowując odstęp czasowy po zażyciu wapnia. Czy dobrze postępuję? Skąd ten niepokój, lęki? Brak snu? Mrowienia? Jestem w totalnej rozsypce. Mam lęki. Będę wdzięczna za każdą radę. Po wypisie ze szpitala biorę Euthyrox 100.
Obserwuj wątek
    • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 26.04.21, 14:11
      Odebrałam pierwsze wyniki:
      Wapń całkowity - 2,17 (norma 2,10 - 2,55)
      Fosfor nieograniczony - 3,100 (norma 2,300 - 4,700)
      Witamina D3 - 20,50

Czekam jeszcze na wyniki wapnia zjonizowanego oraz parathormonu.
      Co myślicie o wynikach? D3 i wapń zaniżone...?

• hashitess Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 10.05.21, 23:18
        oznaczałaś poziomy hormonów FT4 i FT3?
        • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 11.05.21, 23:17
          Nie, jeszcze tego nie robiłam. Dwa tygodnie po operacji TSH wyniosło ponad 10. Endo zalecił 125 euthyroxu przez 5 dni, a następnie 150. Zrobiłam wczoraj TSH i mam 0,1105. Drżą mi ręce i kołacze serce. Zadzwoniłam do endo. Kazał zmniejszyć do 125. FT4 i FT 3 zrobię przy najbliższym badaniu.
          • hashitess Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 17.05.21, 21:52
            hormon TSH to hormon przysadki mózgowej, który u zdrowego człowieka
            reguluje pracę tarczycy wydzielając hormon TSH.
            Przy usuniętej tarczycy ten hormon co robi?
            Ja nie wiem.
            Dlatego nie oznaczam jego poziomu tylko posiłkuję się
            wynikami badań hormonów tarczycy FT4 i FT3.
            Dzięki temu od lat mam ustawione poziomy hormonów tarczycy.
            • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 18.05.21, 14:23
              Trzy dni nie brałam euthyroxu (tak zalecił lekarz), bo jak dostałam 150, to serce o mało nie wyskoczyło mi z piersi. Teraz jestem na dawce 112. Za 3 tygodnie mam oznaczyć TSH i wtedy zrobię również FT4 i FT3. Rzeczą, która mnie niepokoi, to osłabienie mięśni oraz ich drżenie i ciągłe napięcie. Z tego, co poczytałam na forum, to mam objawy tężyczki. Biorę calperos (2 rano, 1 w południe, 1 wieczorem), 6x magnez i alfadiol (2x0,25). Gdy tylko zmniejszam calperos i magnez, objawy się nasilają. Tak bardzo chciałabym się już dobrze czuć... Mam zamiar zapisać się na wizytę do dr Toruńskiej i sprawdzić, czy dokucza mi tężyczka. Przed operacją byłam bardzo aktywną osobą, teraz zmuszam się, żeby cokolwiek zrobić.
        • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 11.05.21, 23:19
          Cały czas suplementuję wapń, bo mięśnie mi skaczą. PTH wyniósł 14,8.
    • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 26.04.21, 14:28
      11 dni od operacji TSH miałam na poziomie 10,7541 (norma 0,3500 - 4,9400)
      A magnez 1,98 (norma 1,6 - 2,6). Tak, jak pisałam wcześniej, biorę dwie tabletki magnezu do drugiego śniadania i cztery wieczorem, po dwóch godzinach od przyjęcia wapnia. O tym wszystkim przeczytałam na tym forum... Cały czas się uczę. To dopiero początek drogi.
      • alina_karol Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 21.07.21, 09:38
        Cześć, jestem tydzień po usunięciu drugiego płata i przytarczyczki z gruczolakiem. Czy lekarz wskazał Ci konieczność brania magnezu? U mnie nie wspomniał o tym, czy dodatkowo wspomagacz się D3 oprócz alfadiolu?
        • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 22.07.21, 21:34
          Tak, suplementuję również magnez, pamiętając o odstępie czaowym minimum 2 godziny między wapniem a magnezem. Witaminy D3 ani alfadiolu nie biorę już od około miesiąca, ale bralam przez 2 miesiące po operacji. Teraz więcej wystawiam się na słońce. W najbliższy poniedziałek idę zrobić wyniki.
    • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 26.04.21, 14:31
      Mam jeszcze pytanie odnośnie witaminy D3. Kupiłam Gold-Vit D3 4000j. (tabletki, które rozpuszczają się w ustach). Kilka osób na forum pisało, że lepiej zakupić w kropelkach. Czy chodzi o wchłanianie? I czy w związku z moim niskim poziomem D3 mam brać dwie? Rano i wieczorem?
    • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 26.04.21, 14:33
      I rozumiem, że jak zaczynam suplementować D3, to alfadiolu już nie biorę?
      • kamila2604 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 18.05.21, 21:15
        Czy oznaczony masz poziom D3?
        Jak D3, to alfadiol odstaw. Ja tak kiedyś zrobiłam. Cały czas biorę D3 Puritans Pride. Obecnie 4000. Przez bardzo długi okres brałam 5000.
        • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 18.05.21, 23:04
          Tak, oznaczyłam witaminę D3. Mój wynik to 20,50. Calperosu 1000 biorę 3 lub 4 dziennie. Do tego magnez (5 tabletek Slow mag).
        • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 18.05.21, 23:06
          Po jakim czasie stosowania dawki 5000 jednostek D3 wzrósł Ci poziom witaminy? Czy D3 trzeba zażyć razem z wapniem?
          • kamila2604 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 19.05.21, 10:04
            Po ponad roku stosowania 5000 D3 i Calperosu 1000 z poziomu 18,9 skoczyło na 31,7. Ja zażywam z wapniem.
            • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 19.05.21, 10:24
              A ile wapnia dziennie zażywasz? Masz mrowienia kończyn, napięcie mięśniowe?
              • kamila2604 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 19.05.21, 10:28
                Raz dziennie przyjmuję Calperos 1000. Mrowienia mam - szczególnie noce są ciężkie. Jednak mam też swój wiek - kłopoty z kręgosłupem i obecnie jestem chyba w niedoczynności (wczorajsze badania na to wskazują) i stąd zapewne też te nieprzyjemne i denerwujące mrowienia.
                • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 19.05.21, 10:59
                  Rozumiem, że w niedoczynności te objawy tężyczki się nasilają? Od poniedziałku biorę 112 euthyroxu, więc muszę poczekać z badaniem.
                  • kamila2604 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 19.05.21, 19:47
                    Wszystko na to wskazuje. A z badaniami musisz faktycznie poczekać. Zdrowia życzę.
                    • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 19.05.21, 19:57
                      Dziękuję. Tobie również. Widziałam, że zamieściłaś swoje wyniki w innym wątku. Nie za bardzo się jeszcze orientuję w tym przeliczaniu procentowym FT3 i FT4. A jeśli mogę spytać, jaki masz parathormon? Oznaczałaś?
                      • kamila2604 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 19.05.21, 20:13
                        Mam usunięte przytarczyce, więc parathormonu nie oznaczam.
                        Odnośnie przeliczania procentowego to bardzo proste. Wystarczy, że skorzystasz z linku do kalkulatora zamieszczonego na górze strony przed wątkami(www.chorobytarczycy.eu/kalkulator)

• palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 19.05.21, 20:17
                          Dziękuję.
                    • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 19.05.21, 20:17
                      Już znalazłam Twój wynik w poprzednim wątku. Miałaś PTH na poziomie 30, a mimo to objawy tężyczki i to jest dziwne. Myślałam, że niedoczynność przytarczyc jest związana z parathormonem...
                      • kamila2604 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 19.05.21, 20:22
                        To było dziwne dla wielu ten mój wynik - może jeszcze w organizmie były "resztki" PTH. Wiele osób się dziwiło. Ale cóż - to co się dzieje w naszym skomplikowanym organizmie nie do końca daje się zawsze logicznie wytłumaczyć.
                        • kamila2604 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 19.05.21, 20:23
                          Czytaj uważnie fora o chorobach tarczycy - to kopalnia wiedzy. I wszystkie dziewczyny coś wnoszą ciekawego.
                          • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 19.05.21, 21:45
                            Tak, to prawda. Sporo wątków i dużo wiedzy od dziewczyn, które przez to przechodzą. Jak dajesz radę z tymi mrowieniami na jednej dawce calperosu? Nie zwiększałaś?
                            • kamila2604 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 19.05.21, 22:43
                              Moje życie bez tarczycy trwa już 9 lat. W tym czasie bywało różnie,
                              Obecnie jestem na dawce calperosu 1000. Zaczynałam od 500, przez 1000 i 1500.
                              Jem dużo nabiału, typu półtłusty biały ser, jogurty, kefiry i jakoś funkcjonuję. Drętwienia są, jednak nie tak drastyczne jak kiedyś.
                              • hashitess Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 20.05.21, 12:28
                                Kamila, a jak Twoje poziomy FT4 i FT3?
                                Masz je wyrównane?
                                • kamila2604 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 20.05.21, 13:55
                                  Nie hasihitess- są fatalne - dziś mam wizytę. I pewnie jak zwykle endo powie, że wszystko ok.
                                  Ft4 19,48% (1,08 norma 0,93 - 1,7)
                                  Ft3 31,25% (2,75 norma 2 - 4,4)
                                  Pozdrawiam.
                                  • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 20.05.21, 14:50
                                    Daj znać, jak będziesz po wizycie.
                                    • kamila2604 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 20.05.21, 20:53
                                      Jestem po i tak jak przypuszczałam zdaniem endo jest wszystko w normie, więc ok. A ja wiem, że jestem w niedoczynności. Bez przekonania, po wyliczeniu przeze mnie symptomów, które wskazują na niedoczynność zaleciła zwiększenie dawki i za dwa miesiące badanie. Moja droga palko - trzeba by zdrowym by się leczyć i to wszystko znosić - piszę to z sarkazmem, ale taka jest rzeczywistość.
                                      • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 20.05.21, 22:08
                                        Prawdziwe słowa, Kamilo! Wyniki to jedno, a samopoczucie drugie.. O ile zwiększyła Ci dawkę? Ile będzie teraz brała?
                                        • kamila2604 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 21.05.21, 11:42
                                          Dawkę poleciła zmniejszyć wręcz minimalnie. Otóż przez ostatnie miesiące brałam 5 x 100 i 2 x 50. teraz ma być 7 x 100. To jest mało i chyba pora zmienić samemu albo dawkę, albo specjalistę.
                                          Nie będę już zaśmiecać swoimi problemami Twojego wątku. Będę jednak śledzić i ewentualnie coś skrobnę.
                                          • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 21.05.21, 13:25
                                            To faktycznie nie masz wysokiej tej dawki. Nie zaśmiecasz ani trochę mojego wątku. Bardzo dużo nauczyłam się już na tym forum i nadal uczę. Mój parathormon podskoczył z 14,8 na 22 (norma jest do 15 do 65; dziś odebrałam wynik), czyli może przytarczyce jednak ruszą... Tylko skąd te mrowienia i drętwienia kończyn? Wapń nadal niski: 2,14 (norma od 2,1 do 2,55). I to pewnie jest odpowiedź.
                                            • kamila2604 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 24.05.21, 16:08
                                              Miałaś niedawno operację. Wszystko wymaga czasu. Pamiętaj o przerwie między hormonem, a przyjmowaniem suplementów. Co najmniej 3, a nawet 4 godziny. Ważne, że parathormon drgnął.
                                              • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 24.05.21, 16:56
                                                Dobrze, będę pamiętać. Do tej pory robiłam 2 godziny przerwy, zwiększę do 3-4h. Jak się czujesz, Kamila?
                                  • hashitess Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 20.05.21, 22:30
                                    kamila2604 napisała:

> Nie hasihitess- są fatalne - dziś mam wizytę. I pewnie jak zwykle endo powie, ż
                                    > e wszystko ok.
                                    > Ft4 19,48% (1,08 norma 0,93 - 1,7)
                                    > Ft3 31,25% (2,75 norma 2 - 4,4)
                                    >

one są bardzo niskie!!!
                                    stąd Twoje paskudne samopoczucie i wiele niedoborów.
                                    Napisz na jakiej jesteś dawce hormonu i kiedy go "jadasz".
                                    • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 20.05.21, 23:25
                                      Hashitess, jeśli wyniki są takie niskie jak u Kamili, to czy to oznacza, że tężyczka może się nasilać, bo pierwiastki, które uzupełniamy, słabo się wchłaniają?
                                    • palka76 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 21.06.21, 17:30
                                      Trochę się u mnie działo. Jestem nieco ponad 2 miesiące od operacji tarczycy. Po modyfikacji dawek 150, potem 112 euthyroksu, od 3 tygodni jestem na 100. Zadzwoniłam z wynikami do mojego endo. Kazał pozostać w tygodniu na 100, a w weekend brać 75. Oto dzisiejsze wyniki:
                                      TSH 0,3792
                                      FT3 2,08 (18,50%) norma: 1,71 - 3,71
                                      FT4 1,14 (56,41%) norma: 0,7 - 1,14
                                      wapń: 2,17 norma 2,1-2,55.

Mrowienia nieco ustały, a ja mniej suplementuję wapń. Biorę magnez.
                                      Przyznam, że okres nadczynności przechodzę niezbyt dobrze. Dokuczają mi stany podgorączkowe, uczucie gorąca na twarzy i powiekach, kołatania serca, ale mam nadzieję, że gdy dawka będzie dobrana, to mi to przejdzie. Co myślicie Dziewczyny o wynikach? FT3 jest niskie, prawda? Co to oznacza? Będę wdzięczna za każdą wskazówkę i komentarz.
                                      Kamila, a jak u Ciebie po modyfikacji dawki?
    • wozny1234 Re: Usunięta tarczyca - prośba o pomoc 05.12.21, 10:57
      Jest w Wrocławiu gabinet Herbasol, który specjalizuje się w diagnostyce oraz w terapiach na patogeny. To one poprzez produkcję toksyn mogą osłabiać organizm i dawać takie objawy jakie masz. W szczególności, ze nie masz tarczycy. Na stronie internetowej mają też dużo przydatnych informacji - może ci się przyda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka