Dodaj do ulubionych

co do wątróbki?

12.09.09, 10:16
Mam dziś na obiad wątróbkę w sosie i chciałabym podać ją z jakimiś
kluseczkami. Jakie będą smaczne, szybkie i pasujące? Do wątróbki,
oczywiście...?
Obserwuj wątek
    • mhr-cs Re: co do wątróbki? 12.09.09, 10:40
      anik_11 napisała:

> Mam dziś na obiad wątróbkę w sosie

nie wiem jaki sosik masz na mysli,
      ja robie ja tak,
      podsmazam cebule(piorka)na masle jak lekko zromieniona
      dodaje watrobki(drobiowe albo krolika)po kilku minutach wiem ze sa
      dobre(?) wtedy dodaje przyprawy i jest gotowe,
      podaje albo ziemniaki tuczone z zielonkami,rissoto albo
      tzw.kluseczki lane
      u nas jak zwykle jakas surowka do tego,

• anik_11 Re: co do wątróbki? 12.09.09, 10:59
        Wątróbka wieprzowa, sosik na bazie bulionu, z cebulką. Ziemniaczki
        miałam wczoraj...
        • felinecaline Re: co do wątróbki? 12.09.09, 14:06
          podsmazone jablka lub suszone morele a nawet swieze sliwki jakie sie nawina.
          + fasola jasiek albo czerwona meksykanska.
          mhr-s ziemniakow w Polsce sie nie tuczy tylko t£ucze, wybacz, jestem za leniwa
          na przestawianie czczionki ;-D
        • Gość: ania_m Re: co do wątróbki? IP: *.pools.arcor-ip.net 12.09.09, 14:41
          jesli wieprzowa, to raczej watroba. watrobka kojarzy sie z taka mala, kurza.
          i ten "sosik", "ziemniaczki"... przedszkole prowadzisz?
          jesli nie ziemniaki, to stanowczo juz raczej bardziej ryz niz makaron. albo
          biale pieczywo - cos zeby nie marnowac sosu i dobrze go zmiesc z talerza :)
          w niemczech klasycznymi dodatkami do sazonej watroby wieprzowej sa brazowy sos,
          smazona cebula i koniecznie purre ziemniaczane, no ale ty ziemniakow nie chcesz.
          • anik_11 Re: co do wątróbki? 12.09.09, 14:55
            jesteś złośliwa czy masz zły dzień? A tak a'propos: w Polsce wątroba
            jest smażona, a nie sazona... i chyba w Niemczech?
            • Gość: ania_m Re: co do wątróbki? IP: *.pools.arcor-ip.net 12.09.09, 15:15

sorry, ale te wszystkie sosiki, karkoweczki, maselka itp straszliwie mierzwia
              normalnych doroslych. osobiscie zreszta przenigdy nie uzywalabym takich
              zdrobnien w nadmiarze mowiac do dziecka, bo mialabym wrazenie, ze zwracam sie do
              malego czlowieka jak do zapoznionego w rozwoju kretyna.
              btw, w sieci absolutnie dozwolone jest pisanie wszystkiego z malej litery, wiec
              daruj sobie kompletnie bezpodstawna krytyke.
              no i straaaaasznie przepraszam, ze osmielilam sie popelnic literowke, ktora
              tobie oczywiscie nigdy sie nie zdarza :D
              poza tym nie wiem czy zauwazylas, ze udzielilam ci konkretnej rady kulinarnej?
              • 363636r Re: co do wątróbki? 12.09.09, 16:43
                Oczywiście nadużywanie zdrobnień może być irytujące, ale co do wątróbki to
                raczej nie trafiłaś. Jak świat światem WĄTRÓBKA jest potrawą z WĄTROBY
                wieprzowej, wołowej czy każdej innej. Dokładnie tak jak PŁUCKA są potrawą z PŁUC
                cielęcych czy wieprzowych i żadnej infantylizacji tu nie ma. Zerknąłem dla
                pewności do starej "Kuchni Polskiej" i wszędzie stoi jak byk - wątróbka.
                A co do tematu to zrobiłbym kładzione kluseczki ( a co zdrobnię sobie ) ze
                szczypiorkiem albo szpecle jakieś.
              • Gość: takmyśle Re: co do wątróbki? IP: *.toya.net.pl 13.09.09, 10:37
                Myśle że komuś tu potrzeba chłopa i będzie wreszcie mógł się zdrowo
                wyżyć. A i forum ozdrowieje.
    • figgin1 Re: co do wątróbki? 12.09.09, 14:33
      Ale w jakim sosie?
      • anik_11 Re: co do wątróbki? 12.09.09, 14:58
        Wątrobę oprószyłam mąką, podsmażyłam, a potem dodałam bulion. Potem
        dodałam podsmażoną cebulę i dusiłam razem. Ot i taki sos...:)
        • figgin1 Re: co do wątróbki? 12.09.09, 15:13
          A więc doskonałe będą "lane kluski" (zagniatasz jajko z mąką do konsystencji
          gęstej śmietany i gotujesz), podsmażone lub odgrzane na parze pampuchy.
          Pasowałby też ryż. Ja bym do sosiku dodała nieco majeranku.
        • Gość: x mi nie przeszkadza, jeżeli dwa dni pod rząd IP: *.unitymediagroup.de 12.09.09, 15:20
          będą ziemniaki, można dla urozmaicenia raz z wody a raz tłuczone ;)
          Jestem skłonny zaakceptować jednego dnia wątróbkę smażoną, następnego - duszoną.
          Raz surówka z marchwi, raz duszona z masłem.
          Odmienny sposób przyrządzenia = nowe danie.
        • sabinac-0 Re: co do wątróbki? 12.09.09, 16:01
          Bardzo dobra watrobka wychodzi jak sie ja podleje bialym winem i doda jakich
          ziolek (estragonu np.) Tez polecam ryz. Moga byc tez kluseczki z gotowanych
          kartofli typu kopytka albo gnocchi. Jesli Ci zostaly kartofle od wczoraj to
          mozna je dzis uzyc do klusek.
    • elgeb Re: co do wątróbki? 12.09.09, 20:07
      Rada co podac do obiadowej watrobki w porze wieczorowej to jak
      musztarda po obiedzie, ale moze sprobujesz nastepnym razem.U mnie w
      domu jak watrobka to z duza iloscia cebuli wczesniej usmazonej i
      obowiazkowo kluski kladzione + ogorek kiszony .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka