Dodaj do ulubionych

Mrożona wątróbka

02.11.12, 16:55
Jakiś miesiąc temu kupilo mi się za duzo wątróbki i przeczytałąm na opakowaniu, że mozna mrozić, to zamroziłam. Nigdy wcześniej tego nie robiłam, babcia mi zawsze mówiła,ze wątróbke to tylko na świeżo, bo taka odmrozona to sucha i gorycz będzie czuć? I tak się zastanawiam czy wywalić czy jednak bedzie zjadliwa. Sama mam jakieś takie mieszane uczucia...:-/

Zamrażacie wątróbke? Nie traci na smaku?
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: Mrożona wątróbka 02.11.12, 17:21
      Oczywisci, ze bedzie dobra, jesli byla wlasciwie przechowywana w zamrazalniku - tzn szczelnie zapakowana - wtedy nie wyschnie i bedzie smaczzna jak swieza.
      A gorycz pochodzi z uszkodzonego pecherzyka zolciowego a nie jest wynikiem mrozenia.
      • sznupkowie Re: Mrożona wątróbka 02.11.12, 17:46
        dzieki..:) zapakowana próżniowo, nie otwierałąm, tylko odrazu włożyłam jedno opakowanie do zamrażalnika. Czyli jutro moge śmialo wrzucić na patelnie?
    • roseanne Re: Mrożona wątróbka 02.11.12, 18:00
      czesto kurczaki, ktore kupuje maja watrobke dolaczona
      z pojedynczej nie ma za bardzo co zrobic, wiec mroze i jak sie uzbiera z cztery to robie z niej pastez jajkami- watrobka po zydowsku
      nie zauwazylam zmiany w konsystencji lub smaku
      • doral2 Re: Mrożona wątróbka 02.11.12, 20:32
        roseanne napisała:

> czesto kurczaki, ktore kupuje maja watrobke dolaczona
        > z pojedynczej nie ma za bardzo co zrobic, wiec mroze i jak sie uzbiera z cztery
        > to robie z niej pastez jajkami- watrobka po zydowsku.."

a mogłabyś podzielić się przepisem?
        dzięki :)
        • roseanne R wątróbka, pasta do pieczywa 02.11.12, 21:49
          osobno podsmazam crbule, pokrojona w plasreki, az do skarme.izowania, posolona
          osobno watrogke podzielona na platy, bez przypraw
          i jajka ugotowane na twardo
          srednio ze4 watrobki drobiowr, duza crbula, dwa jajka - pol jajka zetrzec na duzych ockach tarki lub dosc grubo posiekac, reszte skladnikow zmiksowac na dosc gladka mase
          przyprawic sola i pieprzem, obsypac dekoracyjnie okruchami jajka
          doskonale do pszenicznego pieczywa, grzanek
    • squirk Re: Mrożona wątróbka 02.11.12, 20:53
      Regularnie kupuję na zapas i mrożę w woreczkach, pilnuję tylko, zeby wyszło całe powietrze i szczelnie woreczek zamykam klipsem, nic złego się z wątróbką nie dzieje.
      :-)
      • sznupkowie Re: Mrożona wątróbka 02.11.12, 21:11
        ogromne dzięki...:)
    • Gość: miki202 Re: Mrożona wątróbka IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.17, 07:58
      Regularnie mrożę wątróbkę i jeszcze nigdy nie była niedobra. Mało tego - mrożę wątróbkę uduszoną z cebulą, w sosie śmietanowym np. Robię tak z cielęcą albo wieprzową.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka