Dodaj do ulubionych

pieczona wątróbka

IP: *.lnet.pl 26.08.07, 11:29
Jak upiec wątróbkę? Unikam potraw smażonych a ze względu na bogactwo witamin powinnam jeść wątróbkę a kompletnie nie wiem ile czasu powinna się piec i w jakiej temperaturze?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: pieczona wątróbka 26.08.07, 11:49
      Odradzam pieczenie bo wychodzi wiór. Po za tym jaka wątróbka? Jeśli
      wieprzowa/wołowa trzeba ją kilka godzin moczyć w wodzie z octem lub sokiem z
      cytryny, opanierować w mące - SMAŻYĆ - pod koniec zmniejszyć ogień i dusić pod
      przykryciem - ODSĄCZYĆ tłuszcz na papierowym ręczniku (problem z głowy) i dopiro
      teraz posolić i dodać pieprz lub inne przyprawy.
    • Gość: knur najwiecej witaminy ma watrobka IP: *.248.reserved.ish.de 26.08.07, 12:39
      ze swini. a pasztet mozesz zjesc?
    • Gość: anew Re: pieczona wątróbka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.07, 21:36
      Można też ugotować.
    • Gość: Marek A dlaczego nie smażysz? IP: *.dip.t-dialin.net 26.08.07, 22:50
      Smażone jest tłuste, to fakt, ale akurat wątróbka jest tak wysokobiałkowa, ze to troche tłuszczu nie ma znaczenia (normalnie wewnatrz mięsa juz jest tłuszcz - a wątróbka to praktycznie samo białko).

(chyba ze Cie boli od smazonego zołądek, to co innego)
      • Gość: malinka Re: A dlaczego nie smażysz? IP: *.lnet.pl 27.08.07, 09:05
        często po smażonym mam niestrawność więc unikam tego typu dań. a jak długo i z jakimi dodatkami gotuje się wątróbkę?
        • ba_nita Re:Jest takie zioło - nazywa się estragon. 27.08.07, 17:40
          Już sama nazwa mówi za siebie. Wszelkie problemy gastryczne niweluje
          natychmiast. Warto jeszcze przypomnieć sobie o istnieniu cząbru. Smaż na oliwie
          lub bardzo dobrej jakości oleju i kłopoty masz z głowy.
        • Gość: anew Re: A dlaczego nie smażysz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 20:12
          Wątróbka gotuje się szybko,możesz ugotować np.zupe krupnik i dodać
          włoszczyznę i przyprawy.Jesli nawet sama wątroba to tez przypraw
          trochę wodę,jest naprawdę smaczna.Gotowana nie powinna ci
          zaszkodzić.Smacznego i pozdrawiam.
    • em_es bardzo smaczna jest drobiowa wątróbka z grilla 27.08.07, 10:40
      szaszłyki albo po prostu kawałki ułożone na tacce aluminiowej, z dodatkiem
      cebuli i świeżego rozmarynu, lekko posmarowana/spryskana oliwą, pieczona na
      średnio mocnym ogniu, kilkakrotnie odwracana, doprawiana solą i pieprzem już na
      talerzu - naprawdę zupełnie inny smak niż smażona na patelni, takie
      mini-paszteciki wychodzą, delikatne i aromatyczne, a dodatkowo odpada problem
      tłuszczu

i żaden wiór nie wychodzi, wbrew opinii powyżej - po prostu nie należy jej zbyt
      długo trzymać na ogniu, to nieduże kawałki, więc kilka minut wystarczy, po
      prostu trzeba jeden kawałek przekroić i sprawdzić, czy gotowa
    • halberek Re: pieczona wątróbka 27.08.07, 11:59
      a ja jem tylko drobiową i marynuję ją przez godzinę w musztardzie z dodatkiem
      mielonej kolendry. i też nie lubię smażonego, dlatego jeśli już mam ją smażyć to
      robię to na patelni teflonowej, najpierw duszę jabłka a potem dodaję wątróbkę
      razem z marynatą. i nie wysycha na wiór.
    • figgin1 Re: pieczona wątróbka 27.08.07, 12:53
      Ja zapiekam z ziemniakami, cebulą, majerankiem, liściem laurowym, i czosnkiem.
      Ale z tą zebulą to chyba też ciężkostrawne...
      • em_es Re: pieczona wątróbka 27.08.07, 13:03
        jak ma być lekkostrawne, to cebulę można sobie odpuścić, rozmaryn czy majeranek
        plus odrobina soli i pieprzu spokojnie wystarczy - będzie inaczej ale równie
        smacznie ;)
    • ampolion Re: pieczona wątróbka 27.08.07, 22:10
      Zrób w mikofali! Pod przykryciem by nie przesuszyć.
    • nie-zalogowana a gdyby tak wątróbka ..na parze?.. 27.08.07, 22:50
      drobiowa wątróbka..

poważnie się zastanawiam!

zamarynować ją przedtem trochę
      podsypać majerankiem albo innym ziołem
      i na parę!

jakby niewyraźna w smaku wyszła, chociaż nie sądzę, to chlustem oliwy polać
      albo dressingiem..

aż mam ochotę poeksperymentować

;D
      • Gość: malinka Re: a gdyby tak wątróbka ..na parze?.. IP: *.lnet.pl 28.08.07, 09:17
        przyznam ze tez o tym myslalam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka