Gość: malinka IP: *.lnet.pl 26.08.07, 11:29 Jak upiec wątróbkę? Unikam potraw smażonych a ze względu na bogactwo witamin powinnam jeść wątróbkę a kompletnie nie wiem ile czasu powinna się piec i w jakiej temperaturze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: pieczona wątróbka 26.08.07, 11:49 Odradzam pieczenie bo wychodzi wiór. Po za tym jaka wątróbka? Jeśli wieprzowa/wołowa trzeba ją kilka godzin moczyć w wodzie z octem lub sokiem z cytryny, opanierować w mące - SMAŻYĆ - pod koniec zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem - ODSĄCZYĆ tłuszcz na papierowym ręczniku (problem z głowy) i dopiro teraz posolić i dodać pieprz lub inne przyprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: knur najwiecej witaminy ma watrobka IP: *.248.reserved.ish.de 26.08.07, 12:39 ze swini. a pasztet mozesz zjesc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anew Re: pieczona wątróbka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.07, 21:36 Można też ugotować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek A dlaczego nie smażysz? IP: *.dip.t-dialin.net 26.08.07, 22:50 Smażone jest tłuste, to fakt, ale akurat wątróbka jest tak wysokobiałkowa, ze to troche tłuszczu nie ma znaczenia (normalnie wewnatrz mięsa juz jest tłuszcz - a wątróbka to praktycznie samo białko). (chyba ze Cie boli od smazonego zołądek, to co innego) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinka Re: A dlaczego nie smażysz? IP: *.lnet.pl 27.08.07, 09:05 często po smażonym mam niestrawność więc unikam tego typu dań. a jak długo i z jakimi dodatkami gotuje się wątróbkę? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Jest takie zioło - nazywa się estragon. 27.08.07, 17:40 Już sama nazwa mówi za siebie. Wszelkie problemy gastryczne niweluje natychmiast. Warto jeszcze przypomnieć sobie o istnieniu cząbru. Smaż na oliwie lub bardzo dobrej jakości oleju i kłopoty masz z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anew Re: A dlaczego nie smażysz? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.07, 20:12 Wątróbka gotuje się szybko,możesz ugotować np.zupe krupnik i dodać włoszczyznę i przyprawy.Jesli nawet sama wątroba to tez przypraw trochę wodę,jest naprawdę smaczna.Gotowana nie powinna ci zaszkodzić.Smacznego i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es bardzo smaczna jest drobiowa wątróbka z grilla 27.08.07, 10:40 szaszłyki albo po prostu kawałki ułożone na tacce aluminiowej, z dodatkiem cebuli i świeżego rozmarynu, lekko posmarowana/spryskana oliwą, pieczona na średnio mocnym ogniu, kilkakrotnie odwracana, doprawiana solą i pieprzem już na talerzu - naprawdę zupełnie inny smak niż smażona na patelni, takie mini-paszteciki wychodzą, delikatne i aromatyczne, a dodatkowo odpada problem tłuszczu i żaden wiór nie wychodzi, wbrew opinii powyżej - po prostu nie należy jej zbyt długo trzymać na ogniu, to nieduże kawałki, więc kilka minut wystarczy, po prostu trzeba jeden kawałek przekroić i sprawdzić, czy gotowa Odpowiedz Link Zgłoś
halberek Re: pieczona wątróbka 27.08.07, 11:59 a ja jem tylko drobiową i marynuję ją przez godzinę w musztardzie z dodatkiem mielonej kolendry. i też nie lubię smażonego, dlatego jeśli już mam ją smażyć to robię to na patelni teflonowej, najpierw duszę jabłka a potem dodaję wątróbkę razem z marynatą. i nie wysycha na wiór. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: pieczona wątróbka 27.08.07, 12:53 Ja zapiekam z ziemniakami, cebulą, majerankiem, liściem laurowym, i czosnkiem. Ale z tą zebulą to chyba też ciężkostrawne... Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: pieczona wątróbka 27.08.07, 13:03 jak ma być lekkostrawne, to cebulę można sobie odpuścić, rozmaryn czy majeranek plus odrobina soli i pieprzu spokojnie wystarczy - będzie inaczej ale równie smacznie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: pieczona wątróbka 27.08.07, 22:10 Zrób w mikofali! Pod przykryciem by nie przesuszyć. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-zalogowana a gdyby tak wątróbka ..na parze?.. 27.08.07, 22:50 drobiowa wątróbka.. poważnie się zastanawiam! zamarynować ją przedtem trochę podsypać majerankiem albo innym ziołem i na parę! jakby niewyraźna w smaku wyszła, chociaż nie sądzę, to chlustem oliwy polać albo dressingiem.. aż mam ochotę poeksperymentować ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malinka Re: a gdyby tak wątróbka ..na parze?.. IP: *.lnet.pl 28.08.07, 09:17 przyznam ze tez o tym myslalam :) Odpowiedz Link Zgłoś