Forum Auto-Moto Bezpieczeństwo na drodze
ZMIEŃ
      zablokowany

zablokowany

(13 wyniki)
    • Witam ,mam pytanie czy jest to możliwe ,żeby samochód rzekomo jadący z prędkością 50 km / h podczas hamowania zablokował koła ( Peugeot 306) i jechał tak około 8 metrów ?
    • miedzy innymi. Juz wiemy, ze eletrownie weglowe sa be, bo ocieplaja klimat, czego dowodem jest ostatnia zima. Znaczy, ze taka dluga, sniezna i mrozna z uwagi na ocieplanie sie klimatu. Silownie wiatrowe szatkuja ptaszki, wiec mozna je stawiac tylko tam, gdzie ptaszkow nie ma. Pozostaja silownie wodne, ale one, zaloze sie, szatkuja ryby, wiec bedzie je mozna budowac tylko tam, gdzie nie ma ryb. Ale tam, gdzie nie ma ryb, nalezy oczyscic ekologicznie wode, aby ryby byly, wtedy ...
    • jestem świeżym kierowcą i staram się jak moge jeździć bezpiecznie, płynnie i nie przeszkadzając innym bardziej wprawionym w jeździe. Wczoraj natomiast krew mnie zalewała kiedy to nie mogąc wjechać na zablokowane skrzyżowanie na zielonym świetle,jakiś baran za mną trąbił na mnie i gestykulował...na dodatek jakis dziadzio na pasach pokazuje mi, macha rękoma jak opetany że mam ZIELONE! i mam jechać....tylko gdzie pytam!! żeby stać na srodku skrzyżowania coby pan za mna mógł przejech...
    • witam mam już opinię biegłego z której wynika ,że Peugeot jadący z prędkością 50 km/h ,przy panujących warunkach drogowych (padało wcześniej i było trochę liści na drodze -niewiele )potrzebował 33 metrów do całkowitego zatrzymania samochodu a był w odległości 12 metrów za rowerzystą kiedy ten zaczął wykonywać manewr skręcania
    • Cześć wszystkim! Od pewnego czasu "nasłuchuje" to forum i nie uczestniczyłem w dyskusjach bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek. Dzisiaj jednak przydarzyła mi się sytuacja, której staram się unikać jak ognia -- wku*wić nadmierną uprzejmością. A było to mniej więcej tak... Jak codzień odwoziłem żonę do pracy. Trasa prowadzi m.in. przez Raszyńską, pl. Zawiszy i w lewo, na zachodnie rubieże Jerozolimskich. W "magicznych godzinach" pojawia się problem na skrzyżowaniu Raszyńskiej z Kos...
    • Jest przepis o usuwaniu pojazdów z miejsca kolizji (jeśli nie było rannych), tak żeby nie blokować ruchu. Ponieważ ostatnio nadziałem się na dwa takie przypadki, że owszem pojazdy zostały usunięte, ale w taki sposób, że totalnie zablokowały chodnik i drogę rowerową, to zastanawiam się, czy jest to legalne? Bo chyba nie. Raz idąc zwróciłem gościowi uwagę (musiałem go mijać jezdnią), ale rzucił rozbrajająco, że przecież kolizja była, a że był poszkodowanym to już mi się nie chciało z nim ...
    • Przeszukałam strony o technice hamowania w róznych sytuacjach i prawdę mówiąc wszedzie zakłądaja że ma się ABS. Mój samichód nie ma i w związku z tym jak należy hamować gdy: - wpadam w poślizg na mokrej powierzchni - czy tak samo hamuje się na oblodzonej powierzchni Spotkałam sie z hamowaniem : - nogaz gazu , ostroznie hamuję utrzymując tor jazdy - noga z gazu, wciskam sprzęgło , redukuję biegi
    • ABS(15)

Mam jeszcze ciekawe pytanko: Optymalne hamowanie z użyciem ABS odbywa się na powierchni: a) suchej bitumicznej b) mokrej c) niejednorodnej Ja stawiam na odpowiedź b a Wy ? :))
    • kupuję opony, z ciekawości zacząłem czytać warunki gwarancji i natknąłem się na ciekawostkę: 8. Niniejszą gwarancją nie są również objęte opony uszkodzone wskutek, między innymi: . . . e) jazdy z nadmierną prędkością, nieprawidłowej techniki jazdy a w szczególności gwałtownego hamowania, przyspieszania i jazdy z zablokowanymi kołami. O ile odrzucenie w przypadku palenia gumy, przekraczania dopuszczalnej prędkości czy jazdy z zablokowanym kołem rozumiem o tyle gwałtowne hamowanie...
    • Zapewne nie jest to apel do tutaj obecnych, ale coraz cześciej widzę ten przejaw, moim zdaniem, braku kultury. A coraz częściej normą są samochody zaparkowane na światłach awaryjnych na pasie ruchu. No i ci jadący sąsiednim pasem broń Boże nie zwolnią żeby się przed nich wcisnąć, a za zaparkowanym robi się korek. A przecież to nie boli i "kosztuje" sekundę. Sprawdziłam, mimo że pół minuty wcześniej nie wpuściło mnie z 10 samochodów. Pozdrawiam kierowców kulturalnych i szanującyc...
    • Dziś stałem sobie przed skrzyżowaniem przed znakiem stop. Z przodu dwa auta, potem przejazd rowerowy i tory tramwajowe, potem ja (zostawiłem miejsce na jadący rower lub tramwaj). I co? I najpierw zostałem potraktowany klaksonem, a potem werbalnie czemu nie jadę jak jest miejsce. Bo W TYM MOMENCIE nic nie przejeżdża torami. A dodam, że główna była doskonale widoczna, a na niej spory sznur jadący bez szans na przejazd, a i na drodze rowerowej spory ruch. A potem zablokowane skrzy...
    • Zastanawiam sie nad kupnem samochodu, w gre wchodzi auto z ABSem i auto bez. Czy ktos wie, co ten ABS tak naprawde daje i czy jazda bez niego jest rzeczywiscie tak bardzo niebezpieczna? Przyjmujac oczywiscie ze nie bede hamowac gwaltownie na sliskiej albo mokrej jezdni ani ostro skrecac i ze w ogole jezdze ostroznie, bez szalenstw. Czy jezdzac bez ABSu trzeba miec jak to sie mowi dusze na ramieniu? I druga sprawa: czy uwazacie, ze wspomaganie kierownicy w malych samochodach, ja...
    • j/w. uwaga, bo slisko :|

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się