IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 14:40
Mam jeszcze ciekawe pytanko:
Optymalne hamowanie z użyciem ABS odbywa się na powierchni:
a) suchej bitumicznej
b) mokrej
c) niejednorodnej

Ja stawiam na odpowiedź b a Wy ? :))
Obserwuj wątek
    • Gość: MaciekS Re: ABS IP: *.mad.east.verizon.net 02.11.04, 06:05
      Na kazdej na ktorej kola moga ulec zablokowaniu. Tzn. na kazde:-) Hamulcami z ABS naciska sie pedal
      do oporu i to jest najwazniejsze. Gdy sie go nie nacisnie do oporu ABS zwykle sie uaktywni.

Na mokrej najlatwiej ze strachu zablokowac kola... ale to sie daje zrobic wszedzie. ABS przeciwdziala
      blokadzie- to jest jego cel.
    • Gość: g@mdan Re: ABS IP: *.tvsat364.lodz.pl 08.11.04, 22:35
      Każdej.
      Zaletą ABS-u jest to, że pozwala Ci ominąć przeszkodę, której byś nigdy nie
      ominął jadąc na zablokowanych kołach.
      ABS nie skraca drogi hamowania.
      • lxlxl jest jeden wyjatek 09.11.04, 12:47
        na sniegu ponoc jest lepiej hamowac bez ABS. Wowczas przed kazdym kolem tworzy
        sie cos na ksztalt klina, co skutecznie pomaga hamowac.
        Z ABS taki klin powstac nie moze, przez co droga hamowania na sniegu jest wtedy
        dluzsza.
        • michto.77 A może nawet dwa... 10.11.04, 22:29
          Na mokrej nawierzchni droga hamowania z układem ABS jest krótsza. Zakładając
          oczywiście,że przy hamowaniu bez układu koła ulegają zablokowaniu.
          • Gość: MaciekS A tego jesze nikt nie udowodnil IP: *.gs.com 24.11.04, 21:04
            To sa niestety tylko teorie. W sumie nie wiadomo czy ABS skroci droge.

Samochod z zablokowanymi kolami (bez ABS) przez caly czas hamuje. Samochod z ABS
            hamuje tylko momentami (pulsacyjnie). Tarcie opon jest takie samo w trakcie
            hamowania. Fizyka wskazuje ze tak jest.

ABS jest w celu utrzymania manewrowosci a nie skrocenia drogi hamowania. Nie ma
            na to dowodow ze skraca on droge hamowania. Natomiast sa przeslanki by twierdzic
            ze jest odwrotnie ze wgledu na krotszy calkowity czas hamowania w samochodzi z
            ABS'em.

Mozna by przypuszczac ze samochod z ABS'em mialby krotsza droge hamowania tylko
            dzieki temu ze opony mniej sie nagrzewaja (przegrzanie gumy prowadzi do
            zmniejszenia przyczepnosci). tak wiec moze na suchej drodze gdzie takowe
            przegrzanie jest bardzo prawdopodobne ABS moglby skrocic droge hamowania.

Pozdrawiam
            • Gość: marmar Re: A tego jesze nikt nie udowodnil IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.04, 01:34
              > Samochod z zablokowanymi kolami (bez ABS) przez caly czas hamuje. Samochod z
              > ABS
              > hamuje tylko momentami (pulsacyjnie). Tarcie opon jest takie samo w trakcie
              > hamowania. Fizyka wskazuje ze tak jest.

Jest jeszcze takie coś jak tarcie statyczne (powierzchnia opony w punkcie styku
              nie przemieszcza się względem powierzchni szosy) i dynamiczne (przemieszcza
              się - tak jak przy zablokowanych kołach). Wpółczynnik tarcia statycznego jest
              wyższy niż dynamicznego - innymi słowy z ABS-em droga hamowania powinna być
              krótsza niż przy hamowaniu z zablokowanymi kołami.
              • zubr_zalogowany Re: A tego jesze nikt nie udowodnil 28.11.04, 09:57
                właśnie
                i bardzo trudno przewidzieć czy w danym wypadku droga hamowania będzie krótsza
                dzięki większemu tarciu dynamicznemu, czy dłuższa z powodu przerw w hamowaniu
                wskutek działania ABS

wydaje mi się, że im bardziej śliska nawierzchnia tym bardziej ABS będzie
                wydłużał drogę hamowania

jeżeli na drodze sa ekstremalne warunki - ubity śnieg, "szklanka" to hamowanie z
                ABS będzie na dłuższej drodze, w "normalnych" nawet zimowych warunkach - na krótszej
    • gaja3 Re: ABS 11.11.04, 08:01
      Dla każdego, kto zna prawa fizyki, jasne jest, że ABS stanowi system
      umożliwiający zachowanie optymalnych prametrów hamowania w danych wraunkach
      drogowych, ale nie zapewnia zatrzymania pojazdu na 10 m z prędkości 100 km/h na
      mokrej nawierzchni (częsty błąd wielu siedzących za kierownicą).
      Na oblodzonej nawierzchni lub bardzo mokrej zawsze wolę hamować "pulsacyjnie",
      wiedząc, że ABS nie poswoli na zablokowanie kół, ale hamowanie pulsacyjne jest
      bardziej efektywne.
      Jak mawial wujek Lenin: uczyć się, uczyć się i jeszcze raz uczyć się.
    • Gość: marba Re: ABS IP: 195.116.28.* 11.11.04, 11:02
      > Optymalne hamowanie z użyciem ABS odbywa się na powierchni:
      > a) suchej bitumicznej
      > b) mokrej
      > c) niejednorodnej
      >
      > Ja stawiam na odpowiedź b a Wy ? :))

A ja jestem pewien że odpowiedź "a", bo niby dla czego na mokrym ABS ma być
      skuteczniejszy niż na suchym. Bez ABS-u zresztą też "a".
      • michto.77 Re: ABS 11.11.04, 11:57
        Gość portalu: marba napisał(a)
        "A ja jestem pewien że odpowiedź "a", bo niby dla czego na mokrym ABS ma być
        skuteczniejszy niż na suchym"

Żeby to zrozumieć trzeba przede wszystkim wiedzieć jak wygląda tzw. wykres
        wspłczynnika przyczepności w funkcji poślizgu koła. Uzyskując taki wykres
        doświadczalnie dla każdej nawierzchni i wiedząc w jakim zakresie poślizgu
        działa ABS można pokusić się o wniosek, że w większości przypadków ABS jest
        skutecziejszy na mokrym, a nieraz i na suchym ( zakładając zblokowanie kół w
        układzie bez ABS)
        • Gość: marba Re: ABS IP: 195.116.28.* 11.11.04, 12:20
          Ja ze swojego doświadczenia wiem że z ABS-em, czy bez jak droga jest mokra to
          hamuje sie dłużej. Chyba mi nie chcecie wmówić że po zlaniu asfaltu wodą, ABS
          działa skuteczniej i skraca drogę hamowania. Ja zawsze myślałem że na suchym
          hamuje się sprawniej, niż na mokrym i to w przypadku ABS-u jak i bez niego.
          Więc optymalne hamowanie jest na suchym.
          Żeby to zrozumieć trzeba się rozpędzić i zahamować, na suchym i na mokrym dla
          porównania.
          Ale bzdur nawypisywaliście.
          • bwv1004 Re: ABS 11.11.04, 12:28
            Pytanie jest zle skonstruowane. Nie wiadomo, czy chodzi o porownywanie
            skutecznosci hamowania z ABS na roznych nawierzchniach, czy tez o porownywanie,
            na ktorej nawierzchni ABS najbardziej pomaga w stosunku do nieABS.
            • Gość: marba Re: ABS IP: 195.116.28.* 11.11.04, 12:38
              Dochodzę do wniosku że Tomex chciał zapytać o różnicę miedzy ABS, a nie ABS,
              gzdzie jest największa. Ale zapytał wyraźnie:

Optymalne hamowanie z użyciem ABS odbywa się na powierchni:
              a) suchej bitumicznej
              b) mokrej
              c) niejednorodnej

Optymalne czyli najskuteczniejsze. Odpowieź oczywiście wszyscy znają.
            • michto.77 Re: ABS 11.11.04, 14:02
              bwv1004 napisał:

Pytanie jest zle skonstruowane. Nie wiadomo, czy chodzi o porownywanie
              skutecznosci hamowania z ABS na roznych nawierzchniach, czy tez o porownywanie,
              na ktorej nawierzchni ABS najbardziej pomaga w stosunku do nieABS.

Teraz jak to czytam to rzeczywiście wygląda,że Tomex pyta się o najprostrzą
              sprawę: czy lepiej jest na suchym czy mokrym? Ja odpowiadałem na tą drugą
              wersję pytania i podtrzymuję to co napisałem:)

• gaja3 Re: ABS 12.11.04, 07:58
                Jest prawdą, że w sytucji, gdy może dojść do szybkiej blokady kół z powodu
                małej przyczepności nawierzchni, ABS ma swoje niewątpliwe zalety. Ale nie jest
                to system, który gwarantuje "natychmiastowe" zatrzymanie pojazdu bez względu na
                stan nawierzchni. Wielu już ztego powodu rozwaliło sobie pyski albo zadki.
                Charakterystyczne jest tu hamowanie na skrzyżowaniu, które przecinają tory
                (tramwajowe, kolejowe). W momencie trafienia na szynę natychmiast uruchamia się
                ABS - zapobieganie blokadzie koła (kół). To jest chyba najlepsza lekcja
                działania tego systemu.
                Z tego powodu obecnie wymyslono jeszcze dwa albo trzy inne systemy wspomagania
                hamowania. Jednakże najlepszym, jaki znam, jest rozum kierowcy (o ile
                prowadzący pojazd coś takowego posiada).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka