hania731 09.07.07, 14:21 może wiecie jak go zrobić, mój mąż przyniósł wczoraj do domu grzybki kurki i informację, że rosół z kurkami jest przepyszny. Czy gotuje się go tak samo jak zwykły rosół i po prostu dodaje kurki? Bardzo proszę o rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f tak. Ale zaskosz moze męża pysznym 09.07.07, 15:09 barszczem z kurkami:-)) Przesmazone kurki dodajesz na 20 minut do barszczu bialego mocnego... mmm. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: rosól z kurkami 09.07.07, 15:10 Nie jadłam, ani nie słyszałam o takim wynalazku, jakoś nie wydaje mi się, żeby połączenie smaku mięsnego wywaru z delikatnym aromatem kurek było szczęśliwe. Ja z kurkami robię zalewajkę i jest to prosta a przepyszna zupa - polecam. Pokrojone w kostkę ziemniaki, ziele angielskie, listek laurowy, jedna cebula, garść kurek - zalewam wodą, gotuję do miękkości. Na koniec wlewam zakwas (ile - to już zależy jak ma być "mocna", ja w wersji z kurkami daję nie za dużo), doprawiam śmietaną i już. Odpowiedz Link Zgłoś
hania731 Re: rosól z kurkami 11.07.07, 09:24 dzięki za pomysł, dzisiaj zrobię zalewajkę, ale w dalszym ciągu szukam przepisu na rosół z kurkami. Może ktoś zna. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f masz tu, ale przeca napisalem czarno na bialym 11.07.07, 10:16 ze do rosolu dodajesz podsmazone z cebula kurki.... albo odwrotnie - zalewasz rosołem je. I juz. www.winiary.pl/przepis.aspx?id=1&idg=2&idp=2173 i tu ogólnie kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/1,54047,1598268.html Odpowiedz Link Zgłoś