Dodaj do ulubionych

Pytanie: czym sie rozni....?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 19:46
moze ktos juz kiedys pytal, ale ja tu na tym forum jestem moze z 10 raz w
ciagu 2 lat. a pytanie moje: czym sie rozni żurek od barszczu białego?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: Pytanie: czym sie rozni....? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 19:47
      Rodzajem maki na ktorej sporzadza sie zakwas.Jeden na zytniej drugi na pszennej.
      • motyl_nocny Re: zurek na zytniej mace n/t 25.03.04, 20:22
    • speni Re: Pytanie: czym sie rozni....? 25.03.04, 19:54
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11587216
      • Gość: Camille Re: Pytanie: czym sie rozni....? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 25.03.04, 20:50
        Ok- to ja dodam tutaj pytanie- co to jest zalewajka? Czy jest skoligacona z
        ktoryms z powyzszych?
        • cockerofil Re: Pytanie: czym sie rozni....? 25.03.04, 22:03
          Gość portalu: Camille napisał(a):

> Ok- to ja dodam tutaj pytanie- co to jest zalewajka? Czy jest skoligacona z
          > ktoryms z powyzszych?

Spytaj kogos "Scyzoryka" z Kielc ;-D
        • aluc Re: Pytanie: czym sie rozni....? 25.03.04, 22:40
          zalewajka :))) mniam mniam :)))
          zdecydowanie na żytnim zakwasie, zdecydowanie z ziemniakami, czosnkiem, cebulą
          gotowaną w całości i kawałkami dobrej kiełbasy, nieprzecedzana (bo spotkałam
          się z teorią, że żurek jest nieprzecedzany, a barszcz biały wręcz przeciwnie)

prawdę mowiąc nomenklatura "żurek" czy "barszcz biały" była mi nieznana przez
          dobre 20 lat życia, moja babcia zawsze robiła zalewajkę, zakwas był tylko
          żytni, barszcz zaś był czerwony albo ukraiński

babcia z Łodzi, ja oryginalnie też :)
          • kwieta4 Re: czym sie rozni....? 25.03.04, 23:20
            czy to cos zlego, ze ja uzywam gestej papki pt."ZUR" ze sloika (chyba Krakusa),
            a zapowiadam na obiad bialy barszcz - ze wszystkimi logicznymi wtraceniami typu
            ziemnniaki, jakas wedzonka, cebula, listek - do wody, potem na gotowe papa
            zurowa, czosnek i majeranek)?
            wlasnie kolejny sloik czeka na swoja kolej. jeszcze przed Wielkanoca, bo wtedy
            to na pewno zrobie pape w wersji 'zur' :)) na wedzonce tylko, z jajkiem na
            twardo, ziemniaki obok, albo zytni chlebek.
            • lola211 Re: czym sie rozni....? 26.03.04, 00:15
              czy to cos zlego, ze ja uzywam gestej papki pt."ZUR" ze sloika (chyba Krakusa),
              >
              > a zapowiadam na obiad bialy barszcz

Coz, mijasz sie z prawda i tyle.Jak rodzinka sie nie zna, to konsekwencji nie
              poniesiesz:))
              A ja w zasadzie tez popełniam grzech wielki, bo zawsze mieszam w zupie zakwas
              na zur ze sproszkowanym bialym barszczem z torebki.I smakuje nam to bardzo,
              zatem grzeszyc mimo wszystko bede:).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka