Gość: blq IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.04, 19:46 moze ktos juz kiedys pytal, ale ja tu na tym forum jestem moze z 10 raz w ciagu 2 lat. a pytanie moje: czym sie rozni żurek od barszczu białego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ania Re: Pytanie: czym sie rozni....? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 19:47 Rodzajem maki na ktorej sporzadza sie zakwas.Jeden na zytniej drugi na pszennej. Odpowiedz Link Zgłoś
speni Re: Pytanie: czym sie rozni....? 25.03.04, 19:54 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11587216 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Pytanie: czym sie rozni....? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 25.03.04, 20:50 Ok- to ja dodam tutaj pytanie- co to jest zalewajka? Czy jest skoligacona z ktoryms z powyzszych? Odpowiedz Link Zgłoś
cockerofil Re: Pytanie: czym sie rozni....? 25.03.04, 22:03 Gość portalu: Camille napisał(a): > Ok- to ja dodam tutaj pytanie- co to jest zalewajka? Czy jest skoligacona z > ktoryms z powyzszych? Spytaj kogos "Scyzoryka" z Kielc ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: Pytanie: czym sie rozni....? 25.03.04, 22:40 zalewajka :))) mniam mniam :))) zdecydowanie na żytnim zakwasie, zdecydowanie z ziemniakami, czosnkiem, cebulą gotowaną w całości i kawałkami dobrej kiełbasy, nieprzecedzana (bo spotkałam się z teorią, że żurek jest nieprzecedzany, a barszcz biały wręcz przeciwnie) prawdę mowiąc nomenklatura "żurek" czy "barszcz biały" była mi nieznana przez dobre 20 lat życia, moja babcia zawsze robiła zalewajkę, zakwas był tylko żytni, barszcz zaś był czerwony albo ukraiński babcia z Łodzi, ja oryginalnie też :) Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: czym sie rozni....? 25.03.04, 23:20 czy to cos zlego, ze ja uzywam gestej papki pt."ZUR" ze sloika (chyba Krakusa), a zapowiadam na obiad bialy barszcz - ze wszystkimi logicznymi wtraceniami typu ziemnniaki, jakas wedzonka, cebula, listek - do wody, potem na gotowe papa zurowa, czosnek i majeranek)? wlasnie kolejny sloik czeka na swoja kolej. jeszcze przed Wielkanoca, bo wtedy to na pewno zrobie pape w wersji 'zur' :)) na wedzonce tylko, z jajkiem na twardo, ziemniaki obok, albo zytni chlebek. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: czym sie rozni....? 26.03.04, 00:15 czy to cos zlego, ze ja uzywam gestej papki pt."ZUR" ze sloika (chyba Krakusa), > > a zapowiadam na obiad bialy barszcz Coz, mijasz sie z prawda i tyle.Jak rodzinka sie nie zna, to konsekwencji nie poniesiesz:)) A ja w zasadzie tez popełniam grzech wielki, bo zawsze mieszam w zupie zakwas na zur ze sproszkowanym bialym barszczem z torebki.I smakuje nam to bardzo, zatem grzeszyc mimo wszystko bede:). Odpowiedz Link Zgłoś