Gość: 2mek IP: *.acn.waw.pl 08.03.03, 11:44 Czy może ktoś wie z jakiego regionu Polski pochodzi zalewajka. A może jest znana w całej Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: Zalewajka - pochodzenie 08.03.03, 15:45 w rodzinie mojej babci (poznanskie) zalewajka powstawala poprzez zalanie gotujacych sie ziemniakow zurem (zakwasem) zur, jako taki byl inna potrawa - gesta zupa ,z kawalkami kielbasy, skwarkami osobno podane ugotowana ziemniaki w mundurkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Zalewajka - pochodzenie IP: *.chello.pl 08.03.03, 17:00 Wcale nie jestem pewna czy to jest polska potrawa.A nie pochodzi z Niemiec? Moja babcia (kieleckie) często robiła zalewajke na śniadanie. Gdy zrobiłam ją w domu mojemu mężczyźnie zdziwił się, bo tutaj, w Warszawie, zalewajkę jadali na obiad. Z zalewajką kojarzą mi się skwarki. Uwielbialiśmy je jeść osobno. Ale teraz nie jem mięsa, a skwarki trudno zastąpić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: Zalewajka - pochodzenie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.03.03, 17:05 U mnie na Mazowszu także ta zupa nazywa się zalewajką. Podobnie jak i zarzutka. Zupa kartoflana zarzucana kiszoną kapustą. Bardzo ją lubię i w moim domu dość często gości na stole. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagłębianka Re: Zalewajka - pochodzenie IP: *.bluu.net / 192.168.1.* 08.03.03, 17:23 O ZALEWAJCE, jest dużo na forum >Regionalne, więcej miast - Sosnowiec, potrawy regionalne. Watku w tej chwili nie pamiętam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś