Gość: kula IP: *.aster.pl 24.03.08, 11:13 Dostałam dużo surowej, białej kiełbasy. Do jakiej zupy, oprócz żuru, można by jej użyć? Bardzo proszę o podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: biała kiełbasa w zupie 24.03.08, 11:23 Zalewajka: gotowanie.onet.pl/28540,0,1,zalewajka,ksiazka_przepis.html Biały barszcz: gotowanie.onet.pl/24975,0,1,kiszenie_zakwasu_na_bialy_barszcz,ksiazka_przepis.html gotowanie.onet.pl/24976,0,1,bialy_barszcz,ksiazka_przepis.html Ale nie tylko do zup. Możesz ją upiec, ugotować lub zrobić z nich klopsiki: gotowanie.onet.pl/12584,0,1,klopsiki_z_bialej_kielbasy,ksiazka_przepis.html oprócz tego: gotowanie.onet.pl/28351,0,1,biala_kielbasa_w_mlodej_kapuscie,ksiazka_przepis.html Możesz równiez zapiec w cieście chlebowym lub francuskim. Możliwości jest od cholery i ciut ciut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kula Re: biała kiełbasa w zupie IP: *.aster.pl 24.03.08, 13:23 Dziękuję. Właśnie o zupy mi chodziło, bo zapiekanie itp. będzie swoją drogą. I to takie zupy nie żuro, zalewajko- i barszczo- podobne. Może faktycznie biała kiełbasa tylko do takich zup pasuje, jak wymieniasz. Nie starcza mi jakoś wyobraźni na inne połączenia. Jeśli ktoś miał jednakowoż jakieś doświadczenia w tej materii, to będę wdzięczna. Nieśmiało zastanawiam się nad grochówką, solianką, a nawet zwykłą jarzynową... Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: biała kiełbasa w zupie 24.03.08, 14:12 Gość portalu: kula napisał(a): >Nieśmiało zastanawiam się nad grochówką, solianką, a nawet zwykłą jarzynową...> Nigdy w życiu: grochówka wędzonką stoi, solianka wieprzowiną, wołowiną i cielęciną a jarzynowa z kiełbasą to już kompletne nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: biała kiełbasa w zupie 24.03.08, 14:13 Zupa węgierska Składniki: - 25 dag kiełbasy (np. podlaskiej), - 1l rosołu - 2 cebule, - 3-4 ziemniaki, - 2 czerwone papryki, - 2 łyżki przecieru pomidorowego, - 2 łyżki gęstej śmietany, - 1 łyżka oleju do smażenia, - łyżeczka papryki słodkiej, - pół łyżeczki papryki ostrej, - pół łyżeczki majeranku, - pół łyżeczki kminku (najlepiej mielonego), - sól i pieprz czarny. Na pewno ta zupa będzie równie dobra na białej kiełbasie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kula Re: biała kiełbasa w zupie IP: *.aster.pl 24.03.08, 19:12 Bardzo Wam dziękuję i za przestrogi, i za przepis, który brzmi bardzo obiecująco :-). Odpowiedz Link Zgłoś