Gość: TEOFILA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.05, 13:19 Prosze o przepisy na zupe cebulowa,zeby nie były zbyt skomplikowane. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: ZUPA CEBULOWA 21.06.05, 13:21 oto moja (nieortodoksyjna) wersja: nijak sie ma do prawdziwej cebulowej ;-)) ale jest całkiem smaczna Przygotowac wywar - miesny, lub warzywny - co kto woli (od biedy nieśmiertelna kostka) cebule (duzo minimum 5 - 6 srednich)obrac i pokroic w talarki. Wrzucic do garnka w którym już jest łyzka masła i oliwa (1-2 łyzki powinny wystarczyc). Obsmażyć cebulę, jak sie zeszklić podsypac mąką (zwykłą - ze 2 łyzki) - mieszać aż zbrazowieje lekko. Zalac wywarem (około 1,5 litra). Gotowac na małym ogniu. Wlac kieliszek alkoholu typu sherry lub cognac, wlac łyzke sosu Worchester, doprawic do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatułową. Zupę mozna zmiksowac albo jeść z farfoclami Podawać np z grzankami (pokrojonymi w kostkę) lub z grzankami (plasterki byłki paryskiej natarte czosnkiem) i żóttym serem Odpowiedz Link Zgłoś
zielony.groszek Re: ZUPA CEBULOWA 21.06.05, 13:25 Najprostsza (bo najmniej składników i mało pracochłonna, choć przygotowanie nie trwa kilku minut) jaką robię to wg tego przepisu: ugotować bulion na warzywach i mięsie (skrzydełka lub/i wołowina), odcedzić, wrzucić pokrojone cebule (na oko - zależy czy wolisz mieć bardziej czy mniej treściwą zupę). Przyprawić - magi, pieprz, sól. Przygotowanie to czas na bulion + ok. 10 minut gotowania z cebulą. Można jeść czystą, z grzankami lub potartym żółtym serem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martynika80 chyba najprostszy przepis IP: *.nowiny.net 21.06.05, 14:00 składniki: woda (tyle ile się chce mieć tej zupy) 50 g tłuszczu 50 g mąki kilka cebul ( 5- 6) 2 ziemniaki 1 szklanka śmietany lub mleka sól, szczypiorek Pokrojoną cebulę i ziemniaki włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować( ja dodaję jeszcze kostkę rosołową). Następnie odcedzić (tak, by została nam tylko czysta zupa, bez cebuli i ziemniaków), doprawić zasmażką, ( z mąki i tłuszczu), przyprawić wg. uznania: pieprzem, kucharkiem itp. zagotować i na koniec połączyć ze śmietaną. Podawać ze szczypiorkiem i grzankami. Pyszna. Nawet moja bardzo wybredna rodzina, składająca się z samych mężczyzn, którzy lubią tylko mięsne potrawy bardzo ją polubiła. Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla4 zupa cebulowo czsnkowa 21.06.05, 14:12 1,5 l wywaru warzywnego (może być z kostki,) główka czosnku 4 cebule czosnek i cebulę posiekać podsmażyć na oliwie z oliwek (np.) - doprawic papryką czerwoną, pieprzem i solą dodać do wywaru kiedy będzie podsmażone i gotowe. Do miseczek dodaję starty żółty ser, albo ser plesniowy o smaku grzybowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eMka Re: zupa cebulowo czsnkowa IP: *.leon.com.pl 21.06.05, 15:49 Do zupy cebulowej koniecznie dodaję tymianek i ząbek czosnku. Najpierw smażę ok.0,5 kg cebuli z przyprawami (czosnek, tymianek), ale nie rumienię. Po ok 40 min. dodaję łyżeczkę mąki i zalewam bulionem. Jeszcze trochę gotuję. Można dodać białego wina. Zapiekam w miseczkach z grzankami posypanymi żółtym serem. Kiedyś czytałam, że zupę cebulową gotuje sie ok. godziny, bo jest smaczniejsza. Stosuję się do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michalina Re: ZUPA CEBULOWA IP: *.telpol.net.pl 21.06.05, 15:58 zrobic wywar warzywny lub warzywno miesny, cebule zeszlić na masle dośc sporo, cebule plus troche rosołu zmiksować, wszystko połaczyc, zrobić grzanki na masle na koniec dodac troche czosnku, tylko zeby si enie spalił, zetrzec zółty ser . zupe posypac grzanaki plus ser i zapec w piekarniku ok 10 min ja to zawsze robie w małych miseczkach pozdro Odpowiedz Link Zgłoś