ta.co.ma.kota 01.02.04, 11:52 prosilabym o lopatologiczny przepis:) z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
masia27 Re: zupa cebulowa 01.02.04, 11:57 cebule kroisz w talarki i smazysz na masle z dodatkiem oleju, az sie zezloci oproszasz lekko cukrem i maka, smazysz jeszcze moment i zalewasz goracym bulionem, dorzucasz listek laurowy, troche tymianku, zgnieciony zabek czosnku i gotujesz na wolnym ogniu ok. 30 minut w razie potrzeby doprawiasz sola wlewasz do miseczek, na wierzch kladziesz grzanki z bulki (cale lub pokrojone w kosteczke), posypujesz tartym serem, zapiekasz chwile, az ser sie rozpusci i podajesz Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: zupa cebulowa 01.02.04, 16:35 masia27 napisała: > cebule kroisz w talarki i smazysz na masle z dodatkiem oleju, az sie zezloci > oproszasz lekko cukrem i maka, smazysz jeszcze moment i zalewasz goracym > bulionem, dorzucasz listek laurowy, troche tymianku, zgnieciony zabek czosnku i > > gotujesz na wolnym ogniu ok. 30 minut > w razie potrzeby doprawiasz sola > wlewasz do miseczek, na wierzch kladziesz grzanki z bulki (cale lub pokrojone w > > kosteczke), posypujesz tartym serem, zapiekasz chwile, az ser sie rozpusci > i podajesz Robie jak wyzej, tylko doprawiam jeszcze kurkuma (odrobine, zeby nie zdominowala smaku), miksuje (rodzina nie lubi plywajacej cebuli, mnie bez roznicy), po zmiksowaniu dodaje odrobine smietanki slodkiej, bardzo malo, tak na smak. MS Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch uwaga na mix 05.02.04, 11:22 Kiedyś zrobiłem porządną zupę cebulową, tyle że pzed miksowaniem nie wyjąłem z gara liścia laurowego. Kto by sądził, że maszyna jest w stanie zatomizować twardy liść? Zupa potem była jak z piaskiem - chrzęściła w zębach. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: alex Re: zupa cebulowa IP: *.den.nilenet.net 03.02.04, 23:17 masia27 napisała: > cebule kroisz w talarki i smazysz na masle z dodatkiem oleju, az sie zezloci > oproszasz lekko cukrem i maka, smazysz jeszcze moment i zalewasz goracym > bulionem, dorzucasz listek laurowy, troche tymianku, zgnieciony zabek czosnku i > > gotujesz na wolnym ogniu ok. 30 minut > w razie potrzeby doprawiasz sola > wlewasz do miseczek, na wierzch kladziesz grzanki z bulki (cale lub pokrojone w > > kosteczke), posypujesz tartym serem, zapiekasz chwile, az ser sie rozpusci > i podajesz Dobry przepis. Ja poza bulionem wlowym dodaje tez "zamaszyscie" czerwone wino i czarny pieprz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Pichcirz Re: zupa cebulowa IP: *.proxy.aol.com 01.02.04, 16:41 Przepisów na zupę cebulową jest bardzo dużo, wszystkie nieco odmienne. Ale okazuje się, że ma ona także pewne bardzo pożądane skutki "lecznicze" w wypadku kaca: www2.gazeta.pl/kobieta/1,24310,647439.html Są tam i przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
ta.co.ma.kota Re: zupa cebulowa 01.02.04, 18:27 > Przepisów na zupę cebulową jest bardzo dużo, wszystkie nieco odmienne. Ale > okazuje się, że ma ona także pewne bardzo pożądane skutki "lecznicze" w wypadku > kaca he he, milo z jej strony :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: storkok Re: zupa cebulowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.04, 19:34 Ja robię trochę inaczej. Owszem, podsmażam lekko cebulę, dodaje jednak ogromne ilości grubo i byle jak pokrojonego czosnku. W garnku układam mocno usmażone na patelni kromki chleba (nie żadne bagietki, tylko nasz normalny chleb) posmarowane koncetratem pomidorowym. Na nie nakładam mieszankę podsmażonej cebuli czosnku, przykrywam każdą kromkę drugą (koncetratem do wewnątrz), posypuję startym serem i powolutku wlewam bulion. Całość niech się pogotuje tak ze 20 minut, następnie do piekarnika na następne 20 minut. Nie należy obawiać się tego, że chleb się nam "rozsypie" w zupie. Jeśli będzie trochę zwęglony miejscami, to taka rozsypka uszlachetni nam zupę charakterystycznym smakiem przypalanki. Ot, taka wariacja na temat zupy cebulowej. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: zupa cebulowa 01.02.04, 21:37 Poszatkowaną cebulę trzeba zeszklić na oliwie pół na pół z masłem, zalać białym wytrawnym winem i dusić razem aż wino wyparuje. Zalać bulionem, dodać wyciśnięty czosnek, pieprz, tymianek, listek laurowy i wszystko razem gotować na bardzo wolnym ogniu jakieś 20-30 minut. Podawać z grzankami i startym ostrym serem (np. gruyere). Odpowiedz Link Zgłoś
ta.co.ma.kota Re: zupa cebulowa 03.02.04, 20:45 zrobilam bylo dobre polecam, choc wlasciwosci "przeciwkacowych" nie bylo mi dane sprawdzac:) jeszcze raz dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marghe_72 Re: zupa cebulowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.02.04, 21:10 Ja robie tak: Cebule kroję w talarki, obsmażam na maśle + odrobina oliwy, zasypuję 1 - 2 łyzkami mązki, czekam aż całość lekko zbrązowieje, zalewam bulionem drobiowym, gotuję. Dadaję alkohol np whisky lub wiśniówkę, wlewam parę łyżek sosu worchestershire, dodaję lisc laurowy, doprawiam do smaku (sporo pieprzu). Wyjmuje listek, miksuję lub przecieram przez sitko. Podaję z grankami i serem żółtym. M. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: krystyna_jl Re: zupa cebulowa IP: 81.185.217.* 04.02.04, 02:00 sprobuj z porto, u nas tak wszystkim smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: chris Jeszcze jedno pytanie... IP: *.icpnet.pl 04.02.04, 17:39 a ile się właściwie powinno dodać tej cebuli? bo ja właśnie korzystam z waszych przepisów:-))) i się zastanawiam, czy nie za dużo tej cebuli smażę... Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Jeszcze jedno pytanie... 04.02.04, 17:49 Gość portalu: chris napisał(a): > a ile się właściwie powinno dodać tej cebuli? > bo ja właśnie korzystam z waszych przepisów:-))) i się zastanawiam, czy nie za > dużo tej cebuli smażę... Trudno mi powiedzieć, bo zawsze daję wszystkie składniki "na oko" jeśli usmażysz więcej cebuli, będziesz musiał dać więcej bulionu i białego wina :-) Powiedzmy, że na 0.5 kg cebuli 0.25 (szklanka) białego wina i bulionu tyle, żebyś osiągnął pożądaną gęstość, ale pamiętaj, że zupa nie powinna być za rzadka. Przepraszam, że tak mętnie tłumaczę - może ktoś inny dysponuje bardziej precyzyjnymi wskazówkami :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Cynamoon zupa cebulowa IP: *.it-net.pl 04.02.04, 18:18 ja kiedys mialam dokladny przepis, przepyszne wychodzilo! Ale dokladnie nie pamietam. Zazwyczaj robie na oko. Ale chyba bylo to 2 szklanki cebuli, pokrojonej i 20 min szklonej na slabiutkim gazie (zeby sie tylko nie zezlocila) potem wlewalo sie to do 1,5 albo 2 litrow dosc mocego bulionu. Gotowalo sie to, nie pamietam ile ;-) Ale pod koniec dodawalo sie lyzke piwa albo lyzkie smieteny. Do tego oczywiscie graznki z serem zapieczone w piekarniku i wlozone na dno miseczki do zupy :-) Ach,mnaimamm... jutro zrobie... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: chris Re: Jeszcze jedno pytanie... IP: *.icpnet.pl 04.02.04, 20:23 Dzięki:-)) Tyle mniej więcej zaczęłam smażyć tej cebuli, tylko się przeraziłam, że może jednak za dużo, więc postanowiłam się zwrócic o radę do ekspertów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: marghe_72 Re: Jeszcze jedno pytanie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.04, 21:23 5 - 6 cebuli :) na 1,5 - 2 litry bulionu:)) M. Odpowiedz Link Zgłoś