Dodaj do ulubionych

zupa cebulowa

01.02.04, 11:52
prosilabym o lopatologiczny przepis:)
z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • masia27 Re: zupa cebulowa 01.02.04, 11:57
      cebule kroisz w talarki i smazysz na masle z dodatkiem oleju, az sie zezloci
      oproszasz lekko cukrem i maka, smazysz jeszcze moment i zalewasz goracym
      bulionem, dorzucasz listek laurowy, troche tymianku, zgnieciony zabek czosnku i
      gotujesz na wolnym ogniu ok. 30 minut
      w razie potrzeby doprawiasz sola
      wlewasz do miseczek, na wierzch kladziesz grzanki z bulki (cale lub pokrojone w
      kosteczke), posypujesz tartym serem, zapiekasz chwile, az ser sie rozpusci
      i podajesz
      • ta.co.ma.kota Re: zupa cebulowa 01.02.04, 16:19
        dzieki, jutro sprobujemy:)
      • em_es Re: zupa cebulowa 01.02.04, 16:35
        masia27 napisała:

        > cebule kroisz w talarki i smazysz na masle z dodatkiem oleju, az sie zezloci
        > oproszasz lekko cukrem i maka, smazysz jeszcze moment i zalewasz goracym
        > bulionem, dorzucasz listek laurowy, troche tymianku, zgnieciony zabek
        czosnku i
        >
        > gotujesz na wolnym ogniu ok. 30 minut
        > w razie potrzeby doprawiasz sola
        > wlewasz do miseczek, na wierzch kladziesz grzanki z bulki (cale lub
        pokrojone w
        >
        > kosteczke), posypujesz tartym serem, zapiekasz chwile, az ser sie rozpusci
        > i podajesz

        Robie jak wyzej, tylko doprawiam jeszcze kurkuma (odrobine, zeby nie
        zdominowala smaku), miksuje (rodzina nie lubi plywajacej cebuli, mnie bez
        roznicy), po zmiksowaniu dodaje odrobine smietanki slodkiej, bardzo malo, tak
        na smak.

        MS
        • brunosch uwaga na mix 05.02.04, 11:22
          Kiedyś zrobiłem porządną zupę cebulową, tyle że pzed miksowaniem nie wyjąłem z
          gara liścia laurowego. Kto by sądził, że maszyna jest w stanie zatomizować
          twardy liść? Zupa potem była jak z piaskiem - chrzęściła w zębach.
      • Gość: alex Re: zupa cebulowa IP: *.den.nilenet.net 03.02.04, 23:17
        masia27 napisała:

        > cebule kroisz w talarki i smazysz na masle z dodatkiem oleju, az sie zezloci
        > oproszasz lekko cukrem i maka, smazysz jeszcze moment i zalewasz goracym
        > bulionem, dorzucasz listek laurowy, troche tymianku, zgnieciony zabek
        czosnku i
        >
        > gotujesz na wolnym ogniu ok. 30 minut
        > w razie potrzeby doprawiasz sola
        > wlewasz do miseczek, na wierzch kladziesz grzanki z bulki (cale lub
        pokrojone w
        >
        > kosteczke), posypujesz tartym serem, zapiekasz chwile, az ser sie rozpusci
        > i podajesz

        Dobry przepis. Ja poza bulionem wlowym dodaje tez "zamaszyscie" czerwone wino
        i czarny pieprz :-)
    • Gość: Pichcirz Re: zupa cebulowa IP: *.proxy.aol.com 01.02.04, 16:41
      Przepisów na zupę cebulową jest bardzo dużo, wszystkie nieco odmienne. Ale
      okazuje się, że ma ona także pewne bardzo pożądane skutki "lecznicze" w wypadku
      kaca:
      www2.gazeta.pl/kobieta/1,24310,647439.html
      Są tam i przepisy.
      • ta.co.ma.kota Re: zupa cebulowa 01.02.04, 18:27
        > Przepisów na zupę cebulową jest bardzo dużo, wszystkie nieco odmienne. Ale
        > okazuje się, że ma ona także pewne bardzo pożądane skutki "lecznicze" w wypadku
        > kaca

        he he, milo z jej strony :)
        • Gość: storkok Re: zupa cebulowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.04, 19:34
          Ja robię trochę inaczej. Owszem, podsmażam lekko cebulę, dodaje jednak ogromne
          ilości grubo i byle jak pokrojonego czosnku. W garnku układam mocno usmażone na
          patelni kromki chleba (nie żadne bagietki, tylko nasz normalny chleb)
          posmarowane koncetratem pomidorowym. Na nie nakładam mieszankę podsmażonej
          cebuli czosnku, przykrywam każdą kromkę drugą (koncetratem do wewnątrz),
          posypuję startym serem i powolutku wlewam bulion. Całość niech się pogotuje tak
          ze 20 minut, następnie do piekarnika na następne 20 minut. Nie należy obawiać
          się tego, że chleb się nam "rozsypie" w zupie. Jeśli będzie trochę zwęglony
          miejscami, to taka rozsypka uszlachetni nam zupę charakterystycznym smakiem
          przypalanki. Ot, taka wariacja na temat zupy cebulowej.
    • hania55 Re: zupa cebulowa 01.02.04, 21:37
      Poszatkowaną cebulę trzeba zeszklić na oliwie pół na pół z masłem, zalać
      białym wytrawnym winem i dusić razem aż wino wyparuje. Zalać bulionem, dodać
      wyciśnięty czosnek, pieprz, tymianek, listek laurowy i wszystko razem gotować
      na bardzo wolnym ogniu jakieś 20-30 minut. Podawać z grzankami i startym
      ostrym serem (np. gruyere).
    • ta.co.ma.kota Re: zupa cebulowa 03.02.04, 20:45
      zrobilam
      bylo dobre
      polecam, choc wlasciwosci "przeciwkacowych" nie bylo mi dane sprawdzac:)
      jeszcze raz dzieki
    • Gość: marghe_72 Re: zupa cebulowa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.02.04, 21:10
      Ja robie tak:

      Cebule kroję w talarki, obsmażam na maśle + odrobina oliwy, zasypuję 1 - 2
      łyzkami mązki, czekam aż całość lekko zbrązowieje, zalewam bulionem
      drobiowym, gotuję. Dadaję alkohol np whisky lub wiśniówkę, wlewam parę łyżek
      sosu worchestershire, dodaję lisc laurowy, doprawiam do smaku (sporo pieprzu).
      Wyjmuje listek, miksuję lub przecieram przez sitko. Podaję z grankami i serem
      żółtym.
      M.
      • Gość: krystyna_jl Re: zupa cebulowa IP: 81.185.217.* 04.02.04, 02:00
        sprobuj z porto, u nas tak wszystkim smakuje.
    • Gość: chris Jeszcze jedno pytanie... IP: *.icpnet.pl 04.02.04, 17:39
      a ile się właściwie powinno dodać tej cebuli?
      bo ja właśnie korzystam z waszych przepisów:-))) i się zastanawiam, czy nie za dużo tej cebuli smażę...
      • hania55 Re: Jeszcze jedno pytanie... 04.02.04, 17:49
        Gość portalu: chris napisał(a):

        > a ile się właściwie powinno dodać tej cebuli?
        > bo ja właśnie korzystam z waszych przepisów:-))) i się zastanawiam, czy nie
        za
        > dużo tej cebuli smażę...

        Trudno mi powiedzieć, bo zawsze daję wszystkie składniki "na oko" jeśli
        usmażysz więcej cebuli, będziesz musiał dać więcej bulionu i białego wina :-)
        Powiedzmy, że na 0.5 kg cebuli 0.25 (szklanka) białego wina i bulionu tyle,
        żebyś osiągnął pożądaną gęstość, ale pamiętaj, że zupa nie powinna być za
        rzadka. Przepraszam, że tak mętnie tłumaczę - może ktoś inny dysponuje bardziej
        precyzyjnymi wskazówkami :-)
        • Gość: Cynamoon zupa cebulowa IP: *.it-net.pl 04.02.04, 18:18
          ja kiedys mialam dokladny przepis, przepyszne wychodzilo! Ale dokladnie nie
          pamietam. Zazwyczaj robie na oko. Ale chyba bylo to 2 szklanki cebuli,
          pokrojonej i 20 min szklonej na slabiutkim gazie (zeby sie tylko nie zezlocila)
          potem wlewalo sie to do 1,5 albo 2 litrow dosc mocego bulionu. Gotowalo sie to,
          nie pamietam ile ;-) Ale pod koniec dodawalo sie lyzke piwa albo lyzkie
          smieteny.
          Do tego oczywiscie graznki z serem zapieczone w piekarniku i wlozone na dno
          miseczki do zupy :-)
          Ach,mnaimamm... jutro zrobie...
        • Gość: chris Re: Jeszcze jedno pytanie... IP: *.icpnet.pl 04.02.04, 20:23
          Dzięki:-))
          Tyle mniej więcej zaczęłam smażyć tej cebuli, tylko się przeraziłam, że może jednak za dużo, więc postanowiłam się zwrócic o radę do ekspertów.
          • Gość: marghe_72 Re: Jeszcze jedno pytanie... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.04, 21:23
            5 - 6 cebuli :) na 1,5 - 2 litry bulionu:))
            M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka