Dodaj do ulubionych

Zupa cebulowa

IP: 212.75.99.* 12.11.02, 09:41
Poproszę o dobry przepis na zupę cebulowa, zapiekaną w piecu z serem
Obserwuj wątek
    • trinity7 Re: Zupa cebulowa 12.11.02, 10:02
      ja robie tak:
      Kroisz cebule (około 5 cebulek = 3 porcje zupy) i ja przyprawiasz (wg uznania)
      np. bazylia, pieprz czerwony, troche innych ziolek.
      Wrzucasz na patelnie - najlepiej głęboką cobyś pożniej reszte zupy w niej
      robił, przypiekasz do złotego koloru.
      Równocześnie gotujesz rosół (1,5 kostki o ile mnie pamięć nie myli)
      Teraz - nie wiem czy nie pomyle kolejności, ale - jak juz cebulka nabierze
      zlotego, zarumienionego kolou, zalewasz ja rosolem i zakrywasz patelnie i zupka
      sie pichci.
      Dobrze ja potem przepuscic przez jakis duzy dobry siekacz coby cebula nie byla
      w kawalkach tylko by zupa byla gesta.

Z grzanka juz nie ma problemu bo - nalewasz zupe do pojemnika w ktorym ja
      bedziesz jadl, na wierzch kladziesz albo chleb, albo grzanke, na to duzo sera -
      wrzucasz do mikrofali tak by sie ser rozpuscil i... samcznego - UWAGA GORACE
      JAK CHOLEERA !

Nie wiem, czy Ci pomoglam, ale isze z pamieci. Generalnie to jest w miare
      proste :-)
      • sabba Re: Zupa cebulowa 12.11.02, 10:39
        trinity7 napisała:

> ja robie tak:
        > Kroisz cebule (około 5 cebulek = 3 porcje zupy) i ja przyprawiasz (wg
        uznania)
        > np. bazylia, pieprz czerwony, troche innych ziolek.
        > Wrzucasz na patelnie - najlepiej głęboką cobyś pożniej reszte zupy w niej
        > robił, przypiekasz do złotego koloru.
        > Równocześnie gotujesz rosół (1,5 kostki o ile mnie pamięć nie myli)
        > Teraz - nie wiem czy nie pomyle kolejności, ale - jak juz cebulka nabierze
        > zlotego, zarumienionego kolou, zalewasz ja rosolem i zakrywasz patelnie i
        zupka
        >
        > sie pichci.
        > Dobrze ja potem przepuscic przez jakis duzy dobry siekacz coby cebula nie
        byla
        > w kawalkach tylko by zupa byla gesta.
        >
        > Z grzanka juz nie ma problemu bo - nalewasz zupe do pojemnika w ktorym ja
        > bedziesz jadl, na wierzch kladziesz albo chleb, albo grzanke, na to duzo
        sera -
        >
        > wrzucasz do mikrofali tak by sie ser rozpuscil i... samcznego - UWAGA GORACE
        > JAK CHOLEERA !
        >
        > Nie wiem, czy Ci pomoglam, ale isze z pamieci. Generalnie to jest w miare
        > proste :-)

Dobry przepisz ale zupka smakuje jeszcze wykwintiej jak cebulke ostudzisz
        najpierw odrobina balego wytrawnego wina, a pozniej wrzuciz na to rosolek....
        Smacznego
        • Gość: armata Re: Zupa cebulowa IP: *.crowley.pl 12.11.02, 11:09
          a zupka będzie jeszcze lepsza, gdy zamiast miksować ją, pogotujesz, az cebulka
          się sama rozpłynie, ale do tego trzeba dużo cierpliwości. No i koniecznie do
          zupy razem z innymi składnikami należy dodać - i to nie mało - razowego
          chlebka. Po długim gotowaniu zupka sama zgęstnieje.
    • Gość: meg Re: Zupa cebulowa IP: parink* / *.chello.fr 12.11.02, 11:09
      Ja znam taki przepis:
      5oog cebuli
      30g maki
      1 1/4 litra rosolu (z kostki)
      starty zolty ser
      twardy,suchy chleb lub zapiekanki
      sol, pieprz i troche masla

Cebule pokroic, podsmazyc na masle az do lekkiej koloraci. Posypac maka, dobrze
      wymieszac, dolac rosol, sol, pieprz.
      W male miseczki( tyle miseczek ile osob) wlozyc chleb lub zapiekanke (na
      dnie),posypac serem, nalac goraca zupe. Powtorzyc ta sama operacie czyli:
      chleb, ser, zupa. Na koncu posypac serem.
      Wlozyc do piekarnika, zapiec kilka minut .
      Podawac bardzo gorace.

Aha! Wlewajac zupe trzeba zeby bylo w niej jak najwiecej cebuli.
      Smacznego!!!
      • Gość: fal Re: Zupa cebulowa IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 12.11.02, 14:17
        uwaga, przepis trochę zmutowany w wyniku wielokrotnych przygotowań:
        cebulę pokrojoną w talarki lekko poddusić na patelni (bez przesady, niech tylko
        zmięknie). jak ktoś lubi - proszę dodać jak najwięcej czosnku (posiekanyna duże
        kawałki, nie wyciśnięty). przygotować grzanki ale nie takie z tostera bo
        zamienią się w nicość w trakcie gotowania, tylko kromki chleba z patelni, nawet
        na lekką czerń. bierzesz później takie kromki, smarujesz z jednej strony
        koncentratem pomidorowym z jednej strony i układasz w garnku, koncentratem do
        góry. na to podduszoną lekko cebulę z czosnkiem i zamykasz z góry kolejnymi
        kromkami chleba, koncentratem pomidorowym do wewnątrz. na to dużo startego
        zółtego sera. całą kompozycję zalewasz delikatnie bulionem i wstawiasz na
        palnik, niech się pogotuje jakies 20 minut. nie ma się co bać, że chleb się
        rozpadnie, nawet jest to wskazane w pewnym stopniu, bo inaczej wyjdą "kanapki z
        cebulą w bulionie". po 20 minutach gotowania na kolejne 20 minut do piekarnika.
        i gotowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka