Gość: smakosz IP: 212.75.99.* 12.11.02, 09:41 Poproszę o dobry przepis na zupę cebulowa, zapiekaną w piecu z serem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trinity7 Re: Zupa cebulowa 12.11.02, 10:02 ja robie tak: Kroisz cebule (około 5 cebulek = 3 porcje zupy) i ja przyprawiasz (wg uznania) np. bazylia, pieprz czerwony, troche innych ziolek. Wrzucasz na patelnie - najlepiej głęboką cobyś pożniej reszte zupy w niej robił, przypiekasz do złotego koloru. Równocześnie gotujesz rosół (1,5 kostki o ile mnie pamięć nie myli) Teraz - nie wiem czy nie pomyle kolejności, ale - jak juz cebulka nabierze zlotego, zarumienionego kolou, zalewasz ja rosolem i zakrywasz patelnie i zupka sie pichci. Dobrze ja potem przepuscic przez jakis duzy dobry siekacz coby cebula nie byla w kawalkach tylko by zupa byla gesta. Z grzanka juz nie ma problemu bo - nalewasz zupe do pojemnika w ktorym ja bedziesz jadl, na wierzch kladziesz albo chleb, albo grzanke, na to duzo sera - wrzucasz do mikrofali tak by sie ser rozpuscil i... samcznego - UWAGA GORACE JAK CHOLEERA ! Nie wiem, czy Ci pomoglam, ale isze z pamieci. Generalnie to jest w miare proste :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sabba Re: Zupa cebulowa 12.11.02, 10:39 trinity7 napisała: > ja robie tak: > Kroisz cebule (około 5 cebulek = 3 porcje zupy) i ja przyprawiasz (wg uznania) > np. bazylia, pieprz czerwony, troche innych ziolek. > Wrzucasz na patelnie - najlepiej głęboką cobyś pożniej reszte zupy w niej > robił, przypiekasz do złotego koloru. > Równocześnie gotujesz rosół (1,5 kostki o ile mnie pamięć nie myli) > Teraz - nie wiem czy nie pomyle kolejności, ale - jak juz cebulka nabierze > zlotego, zarumienionego kolou, zalewasz ja rosolem i zakrywasz patelnie i zupka > > sie pichci. > Dobrze ja potem przepuscic przez jakis duzy dobry siekacz coby cebula nie byla > w kawalkach tylko by zupa byla gesta. > > Z grzanka juz nie ma problemu bo - nalewasz zupe do pojemnika w ktorym ja > bedziesz jadl, na wierzch kladziesz albo chleb, albo grzanke, na to duzo sera - > > wrzucasz do mikrofali tak by sie ser rozpuscil i... samcznego - UWAGA GORACE > JAK CHOLEERA ! > > Nie wiem, czy Ci pomoglam, ale isze z pamieci. Generalnie to jest w miare > proste :-) Dobry przepisz ale zupka smakuje jeszcze wykwintiej jak cebulke ostudzisz najpierw odrobina balego wytrawnego wina, a pozniej wrzuciz na to rosolek.... Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: armata Re: Zupa cebulowa IP: *.crowley.pl 12.11.02, 11:09 a zupka będzie jeszcze lepsza, gdy zamiast miksować ją, pogotujesz, az cebulka się sama rozpłynie, ale do tego trzeba dużo cierpliwości. No i koniecznie do zupy razem z innymi składnikami należy dodać - i to nie mało - razowego chlebka. Po długim gotowaniu zupka sama zgęstnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meg Re: Zupa cebulowa IP: parink* / *.chello.fr 12.11.02, 11:09 Ja znam taki przepis: 5oog cebuli 30g maki 1 1/4 litra rosolu (z kostki) starty zolty ser twardy,suchy chleb lub zapiekanki sol, pieprz i troche masla Cebule pokroic, podsmazyc na masle az do lekkiej koloraci. Posypac maka, dobrze wymieszac, dolac rosol, sol, pieprz. W male miseczki( tyle miseczek ile osob) wlozyc chleb lub zapiekanke (na dnie),posypac serem, nalac goraca zupe. Powtorzyc ta sama operacie czyli: chleb, ser, zupa. Na koncu posypac serem. Wlozyc do piekarnika, zapiec kilka minut . Podawac bardzo gorace. Aha! Wlewajac zupe trzeba zeby bylo w niej jak najwiecej cebuli. Smacznego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fal Re: Zupa cebulowa IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 12.11.02, 14:17 uwaga, przepis trochę zmutowany w wyniku wielokrotnych przygotowań: cebulę pokrojoną w talarki lekko poddusić na patelni (bez przesady, niech tylko zmięknie). jak ktoś lubi - proszę dodać jak najwięcej czosnku (posiekanyna duże kawałki, nie wyciśnięty). przygotować grzanki ale nie takie z tostera bo zamienią się w nicość w trakcie gotowania, tylko kromki chleba z patelni, nawet na lekką czerń. bierzesz później takie kromki, smarujesz z jednej strony koncentratem pomidorowym z jednej strony i układasz w garnku, koncentratem do góry. na to podduszoną lekko cebulę z czosnkiem i zamykasz z góry kolejnymi kromkami chleba, koncentratem pomidorowym do wewnątrz. na to dużo startego zółtego sera. całą kompozycję zalewasz delikatnie bulionem i wstawiasz na palnik, niech się pogotuje jakies 20 minut. nie ma się co bać, że chleb się rozpadnie, nawet jest to wskazane w pewnym stopniu, bo inaczej wyjdą "kanapki z cebulą w bulionie". po 20 minutach gotowania na kolejne 20 minut do piekarnika. i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś