Dodaj do ulubionych

Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacje?

24.01.13, 13:19
Witam,
Systematycznie, codziennie wysyłam kilkanaście aplikacji na oferty z pracuj.pl.
Jeszcze nie doczekałam się , żadnej odpowiedzi.
I tak się zastanawiam czy większość tych ofert to po prostu musieli wywiesić, a kandydata już wcześniej mieli. Czy faktycznie odpowiadają?
Czy ktoś korzysta z tego portalu i dostał zaproszenia na romwoę kwalifikacyjną?
Zastanawiam się ile ofert wyślę, zanim chociaż 1 pracodawca się odezwie.

Podzielcie się doświadczeniem.
Z góry dziękuję.
MG
Obserwuj wątek
    • Gość: dsddd Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.13, 23:41
      Przez rok korzystałam - i nie, nie, praktycznie nigdy.
    • lajton Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj 26.01.13, 09:14
      Korzystam i też wysyłam codziennie. Niestety tak samo jak u Ciebie - ani jednej odpowiedzi.
    • Gość: Fąfel Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.13, 12:29
      Codziennie kilkanaście aplikacji? No to jesteś multitalentem albo wysyłasz gdzie popadnie. Typuję drugą opcję, czyli że nie jesteś specjalistką w konkretnym zawodzie. Skoro wysyłasz tam CV, gdzie jest 1000 kandydatów na miejsce, to nie dziw się, że nie ma odzewu.
      • martag2 Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj 30.01.13, 13:53
        Codziennie kilkanaście aplikacji? No to jesteś multitalentem albo wysyłasz gdzie popadnie.

Na stanowiska asystenckie, sekretarskie, na recepcję, na pracownika biurowego jest przeważnie kilka lub nawet kilkanaście ofert dziennie. Jestem specjalistką w tym zawodzie. Bardzo możliwe, że jest po 1000 kandydatów na takie miejsce.

Pytałam czy ktoś z tego 1000 osób, które złożyło aplikacje dostał zaproszenie na rozmowę kwalifikacyjną.

"Skoro wysyłasz tam CV, gdzie jest 1000 kandydatów na miejsce, to nie d
        > ziw się, że nie ma odzewu. "
        Uważasz, że jeśli na ofertę wpłynęło 1000 aplikacji to nie należy odpowiedzieć nikomu?
        • Gość: Fąfel Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.13, 14:44
          Oczywiście, że należałoby odpowiedzieć. W cywilizowanych krajach zwykle dają znać, że nic z tego. Ale jak już w samym ogłoszeniu jest "Skontaktujemy się tylko z wybranymi kandydatami", to nie należy oczekiwać cudów. Niby nie problem wysmarować tekst do odrzuconych kandydatów i wysłać jednym kliknięciem do wszystkich z listy. Ale panienkom z HR po prostu się nie chce (albo je to przerasta).
          • Gość: 321 Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj IP: *.compi.net.pl 23.04.13, 01:39
            ... bo to gó...arze są a nie panienki ....
    • empirical Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj 30.01.13, 14:26
      Tak, na 4 wysłane aplikacje przez pracuj, dostałam 3 telefony.
    • Gość: Frank Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.13, 15:17
      Tak, na 3 wysłane oferty byłem na dwóch rozmowach.
    • Gość: poszukujaca_2013 Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj IP: *.dynamic.chello.pl 17.02.13, 19:26
      Ja wysłałam 70 CV. Jedna rozmowa kwalifikacyjna. Okazało się, że to Call Centre Banku. Płaca brutto 1600PLN/168h wypłacana pod warunkiem, że pracownik nie wycofa się w ciągu pierwszych 3 m-cy.
      Rozsyłam nadal.
      • Gość: Gośc Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.13, 11:19
        Od połowy grudnia wysłałam kilka CV na konkretne stanowiska, na wszystkie miałam informację zwrotną, miałam kilka rozmów, w połowie stycznia byłam na rozmowie w korporacji, do działu w którym chciałabym pracowac, początek lutego telefon, że chcą mnie zatrudnic, finansowo ok, dużo dodatków. Z moich doświadczeń, jak szukałam kiedyś pracy jako asystentka było kiepsko, zero odzewu. Jak zaczęłam się w czymś konkretnym specjalizowac jest ok.
      • Gość: 321 Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj IP: *.compi.net.pl 23.04.13, 01:42
        Mam tak samo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: poszukujaca_2013 Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.13, 20:04
      Przestałam rozsyłać, bo znalazłam, przez znajomego, który znał kogoś, u kogo w firmie szukali kogoś itd.
      Przez portale internetowe udało mi się umówić tylko na 1 rozmowę kwalifikacyjną.
    • Gość: maniek Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj IP: *.play-internet.pl 03.04.13, 11:46
      Witam
      Uważam że to jest nabijanie ludzi w butelkę.Wysłałem już ze 100 cv a na rozmowy zaproszono mnie dwa razy jako osoba pozyskująca klientów dla banku lub ubezpieczycieli.Totalna lipa.Uważam że pracodawcy sami powinni przeglądać nasze cv i przebierać a nie portale taki jak np.ten które i tak nie robią nic w tym kierunku aby nam pomóc.Napewno wiem jedno codzieńnie tysiące polaków wchodzi na ich stronę tym samym nabijając im pieniądze z wejść.
      pozdr.
      maniek
      • Gość: JA Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj IP: 87.207.234.* 03.04.13, 20:08
        Tez wysylam sporo, po kilka dziennie, od 2 miesiecy, tylko w mojej 'branzy', niestety jak do tej pory cisza ... Ale mysle ze jest to z powodu bryndzy na rynku pracy i duzo jest takich jak ja - szukających . No nic, moze niedlugo coś sie ruszy i bedzie lepiej...
      • pinesska44 Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacje 22.04.13, 16:19
        Wydaje mi się, że nie chodzi o ilość a o jakość czyli dopasowanie treści CV do wymagań z oferty. Portal pracuj pl ma za zadanie jedynie przekazać bezpośrednio do pracodwcy nasze dokumenty. Są tylko pośrednikiem i zbiorem ogłoszeń "w jednym miejscu". I tak należy ich traktować. Sama jestem w stanie w ciągu dnia wysłać 1 góra 2 aplikacje na konkretne ogłoszenie.
        • Gość: karoli2 Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.14, 14:54
          okazalo sie ze kiedy poszlam do firm gdzie wysylalam CV nikogo nie potrzebowali i nie wiedzieli skad moglo ukazac sie takie ogloszenie.
          koniec koncow zrobilam z siebie wała przed potencjalnymi pracodawcami.
          wydaje mi sie ze w ten sposob portal pracuj.pl wyciaga dane osobowe z wysylanych CV ktore wrzucamy na serwer. imie nazwisko nr telefonu... a takie info kosztuje okolo 2zł za osobe bo sa firmy ktore bardzo chetnie je kupia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          uwazajcie na ten portal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          ja juz sie bardzo zawiodlam i najadlam wstydu!!
          pozdrawiam karoli2
      • Gość: anna Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj IP: *.cpartners.pl 27.06.13, 13:47
        :-D :-D :-D ..... pracuj.pl nie zarabia przecież na wejściach na portal osób które szukają pracy!
        Wyedukuj się lepiej o co chodzi w takiej branży zamiast wydawać nie przemyślane osądy!
        • Gość: Rhav Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj IP: *.dynamic.chello.pl 02.12.13, 23:58
          No poniekąd to zarabiają na wejściach... :)
    • Gość: Krk Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj IP: 62.121.72.* 04.04.13, 21:21
      Odpowiadają, potwierdzam zarówno jako pracownik, jak i pracodawca. Przy czym odzew może być kiepski ze względu na konkurencję przy mało specjalizowanych stanowiskach - przykład z mojego podwórka, ostatnia rekrutacja - szeregowe stanowisko asystenckie, firma niezbyt rozpoznawalna i grube kilkaset zgłoszeń (pod 1000) w ciągu 2 tygodni.
    • Gość: szczesliwa Lepszy i efektywniejszy jest GoldenLine! IP: *.goldenline.pl 24.04.13, 09:45
      dostałam świetna pracę dzięki nim i teraz będę ich polecać wszędzie. Też wysyłałam na pracuj.pl i zawsze cisza...
      • Gość: programista Re: Lepszy i efektywniejszy jest GoldenLine! IP: *.goldenline.pl 24.04.13, 09:49
        Potwierdzam. Dostaję średnio jedną propozycję pracy tygodniowo. Sami piszą :D
    • Gość: M. Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj IP: *.chomiczowka.waw.pl 27.04.13, 00:32
      Ja również korzystałam z pracuj.pl. szukając pracy (kilka miesięcy temu już na szczęście) Średni na 5 wysłanych CV jedna odpowiedź.

Sama obecnie pracuję jako kadrowa (na pracuj.pl akurat wystawiamy się niezbyt często) i częściowo zajmuję się również rekrutacją. Na jedno ogłoszenie potrafi przyjść dziennie ponad 100 odpowiedzi. Sama ich weryfikacja pochłania dużo czasu, a tu trzeba jeszcze wybrane osoby obdzwonić, spotkać się z nimi, pogadać. I naprawdę czasem nerwy puszczają, jak w ogłoszeniu jasno i dokładnie określasz wymagane kwalifikacje, umiejętności, doświadczenie itp., a 50%, albo nawet więcej odpowiedzi, które otrzymujesz nijak się ma do tego. Skoro tak wiele osób wysyła CV jak popadnie i marnuje w ten sposób czas rekruterów (bo każde CV trzeba przeczytać, skatalogować...) nie miejcie później pretensji, że wam nie odpisano, że się nie zakwalifikowaliście...
    • mamaprzedszkolaka3 Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj 01.07.13, 14:07
      Myślę, ze to wynika, z faktu iż na każde takie ogłoszenie przychodzi dużo odpowiedzi. Wynikiem jest albo zapchana skrzynka mailowa, albo zwyczjanie niechęć lub niemożnosć przejrzenia tych wszystkich wyslanych CV. U znajomej w firmie poszukiwali osoby na recepcję. Warunki były jasno okreslone: oni akurat szukali osoby po 30-ce a nie młodej niedoświadczonej dziewczynki, miał być angielski i doświadczenie w pracy biurowej. Przyszło okolo 1000 zgłoszeń. Z czego tylko z 50 nadawało się do zagłębienia się w list motywacyjny, bo zgłoszenia przychodziły od wszystkich: studentów, sprzątaczek, handlowców, osob bez doświadczenia, bez znajomosci jezyka itd. Znajoma twierdziła że samo przejrzenie tych zgloszeń doprowadzalo ich do szału, gdy po raz kolejny otwierali CV i widzieli że zgłoszenie przesłała osoba bez doświadczenia.
      • Gość: karoli2 Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.14, 14:53
        okazalo sie ze kiedy poszlam do firm gdzie wysylalam CV nikogo nie potrzebowali i nie wiedzieli skad moglo ukazac sie takie ogloszenie.
        wydaje mi sie ze w ten sposob portal pracuj.pl wyciaga dane osobowe z wysylanych CV ktore wrzucamy na serwer. imie nazwisko nr telefonu... a takie info kosztuje okolo 2zł za osobe bo sa firmy ktore bardzo chetnie je kupia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        ja juz sie bardzo zawiodlam i najadlam wstydu!!!!!!!!!!
        pozdrawiam karoli2
    • Gość: ewa656565 Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.13, 18:06
      Moi znajomi również mieli takie sytuacje - słali CV i nic. Aż wreszcie zadzwonili do kilku firm, które "wystawiały" oferty pracy i....................okazało się, że nikt nie poszukiwał pracowników i nie ogłaszał się na pracuj.pl. Jakie wnioski ???
    • Gość: karoli2 Re: Pracuj. pl - czy otrzymujecie odp na aplikacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.14, 14:52
      ja juz sie bardzo zawiodlam i najadlam wstydu!!!!!!!!!!
      pozdrawiam karoli2
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka