Dodaj do ulubionych

Gdzie kupić pierścionek?

07.04.23, 11:54
Potrzebuję kupić klasyczny złoty pierścionek z brylantem. Gdzie radzicie szukać - w sieciowce typu Yes, Apart, Kruk itp. czy raczej w zwykłym niewielkim zakładzie jubilerskim? Chodzi mi o klasyczny zaręczynowy pierścionek z zoltego złota. Gdzie będzie najlepszy stosunek jakości do ceny i na co zwrócić uwagę? Nie mam pojęcia o karatach, próbach złota itd.
Ematko, poradz, proszę! A, i od razu zaznaczę, że choc udzielam się nieczęsto, to nie jestem tą babką pytającą raz na jakiś czas o biżuterię, żeby nie było! wink
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 11:55
      >nie jestem tą babką pytającą raz na jakiś czas o biżuterię, żeby nie było! wink
      To było moje pierwsze i jedyne skojarzenie big_grin
      • lilia-anna Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 11:57
        No właśnie tego się obawiałam wink
      • kamin Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 12:52
        To była moja druga myśl po przeczytaniu postu.

Pierwszą było zauważenie błędu językowego na samym wstępie ("potrzebuję kupić").

Co do tematu to ja dostałam sieciówkoqy, bo wtedy zależało mi na.wspołczenym wzorze. Teraz szukałabym raczej wśród staroci, babcinych, poradzieckich kiczowatych pierścieni z wielkim kolorowym oczkiem wink Zastanów się najpierw czego właściwie szukasz, pooglądaj strony sklepów w internecie lub grupy tematyczne na FB.
        • lilia-anna Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 12:54
          "Potrzebuję kupić" to błąd? Nie wiedziałam. Dzięki za zwrócenie uwagi smile
          • kamin Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 13:53
            Bardzo popularny. Podobnie błędem byłoby sformułowanie "potrzebuję nowy pierscionek". Jedyne prawidolowe połączenie to użycie rzeczownika w dopełniaczu ("potrzebuję pierścionka").

obcyjezykpolski.pl/potrzebowac-czegos-nie-cos/
            • lilia-anna Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 14:02
              Bardzo Ci dziękuję za to wyjaśnienie, serio. Czego to się człowiek nie dowie, zakładając wątek na forum... wink
            • 35wcieniu Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 16:50
              W sumie nie wiadomo. Może nie potrzebować pierścionka a potrzebować kupić. wink
        • mid.week Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 13:57
          Ja non stop potrzebuje coś kupić, fakt ze moglabym byc oszczedniejsza, ale zeby od razu błąd?
          • kamin Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 14:12
            Być może jest to również błąd finansowy, to już musisz ocenić sama. Językowy na pewno.
      • homohominilupus Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 12:57
        kk345 napisała:

> >nie jestem tą babką pytającą raz na jakiś czas o biżuterię, żeby nie było!
        > wink
        > To było moje pierwsze i jedyne skojarzenie big_grin

I moje 😄
        • lilia-anna Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 13:03
          No same widzicie big_grin
    • alpepe Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 11:57
      szczerze to bym szukała po lombardach.
      • lilia-anna Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 11:58
        Oj, nie, nowy ma być...
      • bistian Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 12:25
        alpepe napisała:

> szczerze to bym szukała po lombardach.

Proponujesz kradziony pierścionek? surprised
        Jasne, że nie wszystkie, ale bardzo często tak.
        • majenkirr Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 14:30
          Skad pomysl, ze kradziony? tez chciałam zaproponować z drugiej ręki, bo diament raz sprzedany bardzo traci na wartości wink.
        • taniarada Re: Gdzie kupić pierścionek? 09.04.23, 21:16
          bistian napisał:

> alpepe napisała:
          >
          > > szczerze to bym szukała po lombardach.
          >
          > Proponujesz kradziony pierścionek? surprised
          > Jasne, że nie wszystkie, ale bardzo często tak.
          Ale pitolisz synek .Ludzie oddają złoto bo bieda i fajne rzeczy można kupić o wiele taniej .Złoto to złoto .
    • extereso Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 11:59
      Ja dostałam od męża na 25l robiony na zamówienie. Jest w moim stylu dzięki temu właśnie. Nie wiem jak cenowo, ale chyba nie gorzej niż w sieciowkach.
    • 35wcieniu Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 12:11
      Zazwyczaj lepiej jakościowo w stosunku do ceny wypadają mali jubilerzy. Nie zawsze są drozsi (chociaz czasami tak), a jakościowo bardzo czesto lepsi, tylko trzeba mieć sprawdzonego, bo naciąć się też można, zwłaszcza jeśli w grę wchodzi indywidualny projekt, a nie wybór gotowego pierścionka.
      • lilia-anna Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 12:12
        Mam takiego jednego zaprzyjaźnionego od lat, czasem coś u niego kupuję lub naprawiam.
        A chcę kupić gotowy pierścionek.
        • 35wcieniu Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 12:24
          To bym się przeszła do tego zaprzyjaźnionego i obejrzała co oferuje.
    • marta.graca Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 12:11
      Ja kupowałam u lokalnego jubilera, najlepsza relacja ceny do jakości. Może jak napiszesz, skąd jesteś, to łatwiej będzie podpowiedzieć.
      • lilia-anna Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 12:13
        Warszawa.
        • chersona Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 14:38
          fajny jest jubiler szafir - na starówce, to rodzinna firma prowadzona od lat.
          • chersona Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 14:39
            przepraszam: pracownia jubilerska Turkus a nie szafir
            • oldrena1 Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 17:08
              Tak, Turkus przy Świętojańskiej. Mam dobre doświadczenia z nimi.
    • lauren6 Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 12:57
      Nie mam przekonania do małych jubilerów. Kilka razy zamawiałam online, a później odsyłałam, bo na żywo biżuteria mi się nie podobała. W sieciówkach nigdy się tak nie nacięłam.
      • lilia-anna Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 13:03
        Ja planuję na żywo pooglądać, poprzymierzac.
        • majenkirr Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 14:31
          Jak chcesz taniej, to szukaj diamentów laboratoryjnych. Bez maszyny nie do rozróżnienia od naturalnych. .
      • fogito Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 20:18
        To pojedź do jubilera. Polecam poniżej.
    • liliawodna222 Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 14:41
      Ja bym zrobiła na zamówienie.
    • krolewska.asma Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 14:54
      Ja kupowałam przez internet po prostu
      za granicą więc nie polecę ci konkretnej strony ale już są teraz bardzo profesjonalne firmy specjalizującej się w tym zakresie

przesyłają ci bezpłatnie taki plastikowy Miernik gdzie sobie sprawdzasz obwód palca i rozmiar

No jest trochę ryzyko bo wiadomo że nie zobaczysz na żywo ale u mnie to był strzał w dziesiątkę
      i miałam duży opór ale naprawdę polecam
      Wybór 1000 razy większy niż w sklepach A cena też kilka razy niższa

Można oczywiście zwrócić Każdy zakup internetowy i też chyba była usługa bezpłatnego dopasowania obwodu jeśli się nie trafiło ale nie korzystałam więc tutaj nie znam szczegółów
      • volta2 Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 20:05
        kilka razy niższa? jesteś pewna, co kupiłaś?

• fogito Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 20:17
      Polecam Syriusza. Rodzinna pracownia jubilerska w Warszawie. Maja stronę na FB pod Syriusz. Mam od nich 2 pierścionki robione na zamówienie. Można wybrać kamień. Ceny niższe niż w sieciówkach,
    • ichi51e Re: Gdzie kupić pierścionek? 07.04.23, 21:15
      Najlepiej kupić diament z labu a nie „prawdziwy”. Przynajmniej człowiek nie będzie miał krwi na rękach.
      • afro.ninja Re: Gdzie kupić pierścionek? 09.04.23, 16:10
        Kiedyś czytałam, ze ludziom i tak sprzedaje się podróbki. Nie wiem ile w tym prawdy.
    • afro.ninja Re: Gdzie kupić pierścionek? 09.04.23, 16:08
      W Warszawie w hali koszyki jest sklep wyłącznie z pierścionkami zareczynowymi i obraczkami. Ceny dość znośne. A pierścionki bardzo ladne.
    • swinka-morska Re: Gdzie kupić pierścionek? 09.04.23, 18:24
      Widzialam na Zytniej k.Okopowej sklep/salon z obrączkami i pierścionkami zaręczynowymi, wyglądał zachęcająco.
    • damartyn Re: Gdzie kupić pierścionek? 09.04.23, 22:05
      Wszystko zależy od tego ile chcesz wydać i jaki to ma być pierścionek. Czy to mam być z sieciówki, czy jakiś robiony na zamówienie z niepowtarzalnym wzorem. I jaka wielkość tego brylantu? Bo od tego wiele zależy. Jeśli mówimy o prawdziwym brylancie to zazwyczaj oprawia się go w 18 karatowe złoto ( próba 750 ).
      Karaty w złocie i karaty w brylancie to dwie różne rzeczy. 1 karat złota (1 k) to 1/24 zawartości wagowej złota w stopie, stąd 24 karatowe złoto to czyste złoto.
      W przypadku diamentów, 1 karat (1 ct) to 0,2 grama, czyli 1-karatowy diament to diament o masie 0,2 grama. Przy cenie brylantu czyli juz obrobionym diamencie bierze sie pod uwagę jego masę, czystość, barwę i szlif kamienia. Złotnik ci to wszystko powie.
      Sama lubię sprawdzone małe zakłady jubilerskie ale i w dużym sklepie jubilerskim można kupić ładną rzecz. Wszystko jest kwestią ceny. Do brylantu dostajesz certyfikat ,więc spokojnie.
      Często jak kupujesz drogą rzecz zostaniesz zaproszona na zaplecze i tam jubiler pokaż ci co ma do sprzedania. Masz czas , żeby sie zostanowić i dobrze wybrać.
      Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka