Dodaj do ulubionych

Brita czy Dafi, który filtr do wody?

14.10.12, 15:24
j.w. który polecacie i jaki ewentualnie model, klasyczny wystarczy?prosze o opinię.
Obserwuj wątek
    • bbkk Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 29.10.12, 09:52
      Podbijam bo jestem zainteresowana
      Czy jest jakaś istotna różnica pomiędzy tymi filtrami - poza ceną przemawiającą na korzyść Dafi?
    • dziennik-niecodziennik Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 29.10.12, 09:58
      po wypróbowaniu chyba kilkunastu różnych filtrow stwierdzam ze dla mnie Brita jest niedościgniona...
    • afork Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 29.10.12, 10:12
      hmmm, jeśli chodzi o dzbanek, to chyba nie ma to znaczenia jakiej jest firmy. Zaś filtry do dzbanków produkuje kilka firm, i np. do dzbanka Brita z filtrami "maxtra" pasują również inne filtry tego typu. Ja mam dzbanek Brita MArella (kształt, pojemność, kolor musisz sama dopasować do potrzeb smile ). Filtry kupuję różne, ostatnio z Rossmanna (były w promocji -3 szt. za 26 zł). Ja istotnej różnicy pom. filtrami nie zauważyłam, za to różnica pom. wodą filtrowaną a niefiltrowaną jest ogromna. Czajnika np. nie odkamieniałam od roku (nie ma potrzeby), wcześniej co 2-3 tygodnie
    • afork Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 29.10.12, 10:16
      aaa...Tobie chyba nie o to chodziło, przepraszam w takim razie ,że się wtrąciłam...O filtrach montowanych do instalacji nie mam bladego pojęcia wink
      • bbkk Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 29.10.12, 10:19
        mi chodzi o filtry dzbankowe smile
        • pasik Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 29.10.12, 10:24
          Najdroższe Brity ale chyba najlepsze( nasze doświadczenie)
          - dokładnie Brita maxtra..sama sobie wypróbuj.
          Kupujesz dzbanek i co miesiąc inny wkład- one pasują wszystkie do dzbanków.
          Są jeszcze filtry Anna
    • pandziksa Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 29.10.12, 12:26
      polecam dzbanek albo dafi albo brita gdyż jakieś bezfirmowe to badziewie. Np nalejesz pełen filtr wody trochę przefiltrujesz i już chcesz wlać bo tylko trochę i szybko potrzebujesz. Nakrywka tak lekko leży, ze pod ciężarem nieprzefiltrowanej wody wypada i woda się wylewa sad
      Druga sprawa jesli chodzi o miejsce przez które wlewasz. czasem bywa tam tylko dziurka z kratką ale czasem jest zasuwka. Lepiej to z zasuwką z powodu takiego, ze jak część wody przefiltrujesz a cześć nie to też przez tą dziurkę może przelać się woda nieprzefiltrowana jeszcze.
    • eesti_2005 Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 29.10.12, 13:20
      Ja zdecydowanie polecam dzbanki i filtry Aquaphor (filtry 5 i 6, nie 15). Jedyny minus taki, że nie są one dostępne w Polsce w sklepach stajonarnych.
    • kornnella Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 29.10.12, 13:28
      Mamy Brite na te niższe wkłady, dzbanek kupujesz z reguły w cenie filtrów. Wybierz jaki Ci się podoba, różnica jest tylko w kształcie i pojemności.
      A jeszcze te z rossmana wkłady pasują do Brity bez problemów?
      • pasik Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 29.10.12, 13:36
        To nic..nieraz taniej albo w podobnej cenie można kupić nowy dzbanek Brity + wkłady niż same wkłady.Śmieję się zawsze z tego.
        Najlepsze ceny przed wszelakimi świętami
        Obecnie promocja w Auchanie 4 wkłady Brity za 55 zeta
    • damafioletowa Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 15.01.13, 09:31
      nie chcę nowego wątku zakładać, więc spytam tutaj:

czy woda (miejska, Warszawa) przelana przez dzbanek Brita nadaje się bezpośrednio do picia, czy trzeba zagotować?

Czy Wy pijecie?
      • ula_19 Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 15.01.13, 10:12
        Ja zawsze gotuję, mam Britę (woda śląskasmile)
        • damafioletowa Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 15.01.13, 11:45
          inspiracją do tego pytania była reklama Brity, jaką dzisiaj widziałam w TV. Reklama sugeruje, jakoby można było tę wodę pić bezpośrednio przefiltrowaną, bez gotowania. Reklamęmożecie obejrzeć na jutjub po wpisaniu np: BRITA reklama telewizyjna 2013
          • eesti_2005 Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 15.01.13, 23:07
            My pijemy wodę bez gotowania (ale my mamy Aquaphor).
            • mal-sia Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 18.03.13, 13:16
              a jaki dzbanek BRITTA jest największy?
              • mmala6 Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 18.03.13, 13:51
                pijemy od razu przefiltrowaną, nie gotujemy. Ponieważ piją tak też moje dzieci to czytałam wiele na ten temat i w różnych źródłach, a nie od mam na forum, którym 'wydaje się'wink
                • mal-sia wielki dzbanek- 18.03.13, 15:13
                  -który?
                  • pitu_finka Re: wielki dzbanek- 18.03.13, 20:50
                    W warszawie pije wode przefiltrowana bez gotowania od dluzszego juz czasu.
                    • mal-sia poleccie jakis dzbanek 19.03.13, 13:58
    • aikotoba Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 20.03.13, 00:38
      Sam używam filtrów dzbankowych od 3 lat.
      Wady: najgorsza jakość wody po przefiltrowaniu i najwyższa cena filtrów.
      Zalety: mobilne, łatwo dostępne na całym świecie, łatwa kontrola i wymiana wkładu, duży wybór producentów (a filtr filtrowi nierówny).
      Polecam wpisać na yutubie hasło: Aquaphor Brita Dafi Laica
      Konkretnych linków nie podam, ale jest polski filmik w 3 odcinkach, gdzie porównane są wkłady filtrujące tych 4 najpopularniejszych firm.
    • anmaszy Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 11.12.13, 17:41
      ja zauważyłam jak już ktoś wyżej pisał, dzbanek raczej obojętnie który (choć też raz miałam ten z kratką tylko i nigdy więcej) ale wkłady tylko od brity.
    • mamaaoli Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 27.01.14, 20:59
      Tylko, że Dafi trzeba wymieniać co miesiąc, a Britę co 3 mce wg instrukcji, więc Brita wychodzi taniej!
      • gonia0012 Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 27.01.14, 21:42
        No chyba coś Ci się pomyliło.Wymienia się co 4 tygodnie .Tak zaleca producent.Jak potrzymasz 3 miesiące,to jakość wody...wątpliwa : )
      • natalek79 Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 28.01.14, 08:48
        Nie wiem co to za Brita wymieniana co 3 mies... W mojej instrukcji było co miesiąc.
        • ampolion Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 09.11.16, 14:01
          Dzbanek kupiony z trzema filtrami potrzebuje nowych trzech filtrów co trzy miesiące. Perfidia reklamowa.
    • mamaaoli Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 28.01.14, 20:09
      Dostałam filtry od znajomej, która mieszka w USA, wcześniej kupowałam Dafi, też byłam w szoku, że 3 mce,ale tak miałam na opakowaniu, sprawdziłam na stronie i wynika, że filtrują od 2-4 mcy (www.brita.com/products/)- polskie Brity trzeba wymieniać częściej?
    • sylwina76 Re: aquaphor dlugo filtruje ;/ 13.02.14, 21:24
      Potwierdzam - w Bricie co 3 miesiące. Zostałam niedawno obdarowana Britą, ale specjalnie nie czuję różnicy: woda z Brity czy z filtra z lodówki Siemensa. Ta druga tylko chłodniejsza smile
    • ada_12315 Re: aquaphor dlugo filtruje ;/ 14.03.14, 12:45
      Ja cierpliwości nie dałam rady się nauczyć. Po 1,5 roku użytkowania wyrzuciłam do kosza, nie wytrzymałam. Postanowiłam zamontować w kuchni filtr Bregus z osmozą i uważam, że o wiele lepsze rozwiązanie. Z dzbankiem trzeba się pomęczyć (miałam Britę), a tutaj luksus- czysta woda o każdej porze. Bardzo dobra w smaku i pewność dokładnej filtracji. Po swoich doświadczeniach stwierdzam, że dzbanki to jedna wielka niewiadoma. Raz postał parę godzin i woda mętna się zrobiła.
      • margot031484 Re: aquaphor dlugo filtruje ;/ 23.06.15, 23:21
        Zanim ktoś zakupi filtry lub dzbanki aquaphora dobrze żeby wiedział, że główna siedziba firmy to Petersburg. Jeśli nie popieracie polityki Putina, to nie wspierajcie jego gospodarki.
    • marytna89 Re: Brita czy Dafi, który filtr do wody? 21.01.15, 21:23
      Ja mam dzbanek filtrujący z filtrem magnezowym Dafi. Mi ten filtr najbardziej pasuje bo przefiltrowuje wodę i nasyca ją magnezem a ja piję dużo kawy i na diecie jestem, odchudzam się to mi magnez potrzebny jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka