06.12.17, 20:30

A więc jednak w 2017 zaistniała kolejna czasowa cezura rozdzielająca historyczne dzieje na czas 'przed' i 'po'. Nie trzeba chyba choćby odrobinę rozgarniętym ludziom tłumaczyć jak bardzo destrukcyjna dla pokoju na Bliskim Wschodzie – a więc i reszty świata – będzie ta decyzja.

Czy Izrael będzie miał w ogóle prawo do takiej zmiany? Oczywiste, w końcu są u siebie, na swojej historycznej ziemi.

kresy.pl/wydarzenia/izrael-odpowiada-erdoganowi-jerozolima-zydowska-stolica-3-tysiecy/
www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/trump-usa-uznaja-jerozolime-za-stolice-izraela,796467.html

Obserwuj wątek
    • tomek.125 Re: . 07.12.17, 02:04

Izraelska decyzja o przeniesieniu stolicy do Jerozolimy nie tyle jest decyzją polityczną, co należy do porządku DUCHOWEGO. Nie ma ani jednego argumentu politycznego świadczacego na rzecz takiej zmiany. W porządku metafizycznym natomiast potwierdza to ich całkowitą duchową supremację: „JESTEŚMY NARODEM WYBRANYM, POSIADAMY PEŁNIĘ PRAWDY, KOŃCZYMY BUDOWĘ TRZECIEJ ŚWIĄTYNI, OCZEKUJEMY NASZEGO MESJASZA.”

Dla niezaznajomionych: według mahometan to właśnie tu odbędzie się Sąd Ostateczny. Wokół Kopuły na Skale, na arkadach zwanych wagami, w dniu Sądu ważone będą ludzkie uczynki.

Decyzja sankcjonująca przynależność prawną – oraz de facto religijną – Jerozolimy wyłącznie do narodu i religii żydowskiej, dokonuje w sumie kasacji jakichkolwiek przyszłych roszczeń religijnych ze strony muzułmańskiej.

Będzie gorąco.

• tomek.125 Re: . 07.12.17, 02:30

From David's Capital To Washington

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/2017/11/30/1000x-1%20%282%29_0.jpg

• Gość: t Re: . IP: *.promax.media.pl 07.12.17, 19:49

Na kolejne wieści nie trzeba było czekać specjalnie długo.

After Trump's Jerusalem Declaration, Next Step Is Third Temple

www.google.pl/search?dcr=0&ei=cYMpWpq-Es-lwQLA94i4Cg&q=After+Trump's+Jerusalem+Declaration%2C+Next+Step+Is+Third+Temple

www.breakingisraelnews.com/99002/trumps-jerusalem-declaration-next-step-third-temple/

Konieczność wyczyszczenia spychaczami terenu Wzgórza Świątynnego m.in. z meczetu Al-Aksa i Kopuły na Skale nie wszystkim przypadnie do gustu.

www.templeinstitute.org/

https://www.breakingisraelnews.com/wp-content/uploads/2015/03/kohanim-temple-jerusalem-passover-sacrifice.jpg

• Gość: t Re: . IP: *.promax.media.pl 07.12.17, 23:40
        Czasy współczesne
        Obecnie w Izraelu istnieją grupy osób poważnie myślące o budowie Trzeciej Świątyni. Na przeszkodzie tym planom stoi muzułmańska Kopuła na Skale (znana też jako Meczet Omara), która prawdopodobnie przykrywa teren, na którym znajdowało się „Święte Świętych” starożytnej Świątyni. Jednak wielu nie widzi tej przeszkody, ponieważ na podstawie badań Wzgórza Świątynnego promieniami rentgenowskimi i podczerwonymi uważają, że Świątynia mieściła się na południe od Kopuły Skały, pomiędzy Kopułą a Meczetem Al-Aksa.

pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%85tynia_Jerozolimska
    • Gość: t Re: . IP: *.promax.media.pl 07.12.17, 19:56

Nawet naczynia liturgiczne już przygotowane.

www.templeinstitute.org/gallery.htm
    • Gość: t Re: . IP: *.promax.media.pl 08.12.17, 00:23

"Let's be clear... Jerusalem is the capital of Israel, so we're acknowledging something that's common sense to everyone."

twitter.com/FoxNews/status/938563296633999367

This #coin says "Shekel of #Israel" on the front & "#Jerusalem the Holy" on the back. Both are written in clear, simple #Hebrew. >>> This coin was minted 1,949 years ago.

https://pbs.twimg.com/media/DQYwTvwX0AAJMoR.jpg

twitter.com/jonahelshout/status/938491840336146432
      twitter.com/MalkahFleisher

• tomek.125 Re: . 08.12.17, 02:34

Doczytałem trochę o Jerozolimie i Tel Awiwie wink

Pojęcia nie mam, dlaczego byłem absolutnie przekonany, ze stolicą ze wszystkimi urzędami przez uprzednie lata był właśnie Tel Awiw. Być może z podobnych do poniższego tekstów, które gdzieś tam na synapsach się utrwaliły:
      >>>Organizacja Narodów Zjednoczonych i większość państw nie uznają Jerozolimy jako stolicy Izraela. Żadne z państw nie ma ambasady w Jerozolimie.<<<

Może również i stąd, że do tej pory ani tym państwem, ani regionem, jakoś szczególnie się nie interesowałem. Wyguglałem kiedyś siedzibę główną Mossadu pod Tel Awiwem i jakoś ze stolicą mi się najwyraźniej skojarzył.

Nie zmienia to faktu, że rosnące zapewne wkrótce, międzynarodowe uznanie historycznej stolicy Izraela, jest prawdziwym przełomem i wyraźną cezurą czasową w najnowszej historii tego kraju.

• tomek.125 Re: . 08.12.17, 02:41

Choć przyszła Jerozolima i tak o N I E B O ważniejsza.

https://s2.postimg.org/x2x578dbd/126.jpg

• tomek.125 Re: . 08.12.17, 16:53

>>>> Pojęcia nie mam, dlaczego byłem absolutnie przekonany, że stolicą ze wszystkimi urzędami przez uprzednie lata był właśnie Tel Awiw.

======

Nawet w podlinkowanym tekście z pierwszego wpisu jakoś nie doczytałem/nie spostrzegłem, że Jerozolima nie tylko religijną, ale i administracyjną stolicą była.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka