el-042 Re: test 23.07.06, 13:52 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za brata bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie pozostawiony jako żywa ruina). -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 13:52 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za brata bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie pozostawiony jako żywa ruina). --dsssssssss Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 13:53 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za brata bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie pozostawiony jako żywa ruina). Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 13:54 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za brata bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie pozostawiony jako żywa ruina). hh/" target="_blank">Odpłyń Łodzią z EL-042</a> Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 13:55 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za brata bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie pozostawiony jako żywa ruina). -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 13:56 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za brata bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie pozostawiony jako żywa ruina). -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 13:57 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie pozostawiony jako żywa ruina). -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 13:57 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie pozostawiony jako żywa ruina). href="republika.pl/el042/" target="_blank">Odpłyń Łodzią z EL-042</a> Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 13:58 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie jako żywa ruina). -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 13:59 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie żywa ruina). -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 13:59 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie żywa). -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 13:59 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie żywa ruina). -- /el042/" target="_blank">Odpłyń Łodzią z EL-042</a> Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:00 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowany jako żywa ruina). -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:01 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowany jako tzw. "żywa ruina"). -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:01 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowany jako tzw. "żywa ruina"). -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:01 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowany jako tzw.<a href="" target="_blank"> "żywa ruina"</a>. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:02 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowany jako tzw. "żywa ruina"). -- <a href="republika.pl/el042/" ">Odpłyń Łodzią z EL-042</a> Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:03 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowany jako tzw."żywa ruina"). -- <ayhhhhhhhhh href="republika.pl/el042/" target="_blank">Odpłyń Łodzią z EL-042</a> Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:03 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowany jako tzw. "żywa_ruina"). -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:04 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowanego jako tzw. "żywa_ruina"). -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:14 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowanego jako tzw. "żywa_ruina"). Poza tym uznaje się, że łódzki kościół Zesłania Ducha Świętego (dawniej Trójcy Świętej) przy placu Wolności był wzorowany na berlińskiej katedrze Berliner Dom. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:14 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowanego jako tzw. "żywa_ruina"). Ponadto uznaje się też, że łódzki kościół Zesłania Ducha Świętego (dawniej Trójcy Świętej) przy placu Wolności był wzorowany na berlińskiej katedrze Berliner Dom. -- <a href="republika.pl/el042/" 042</a> Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:16 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowanego jako tzw. "żywa_ruina"). Ponadto uznaje się też, że łódzki kościół Zesłania Ducha Świętego (dawniej Trójcy Świętej) przy placu Wolności był wzorowany na berlińskiej katedrze Berliner Dom. -- ref="republika.pl/el042/" target="_blank">Odpłyń Łodzią z EL-042</a> Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:17 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowanego jako tzw. "żywa_ruina"). Ponadto uznaje się też, że łódzki kościół Zesłania Ducha Świętego (dawniej Trójcy Świętej) przy placu Wolności był wzorowany na berlińskiej katedrze Berliner Dom. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:17 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowanego jako tzw. "żywa_ruina"). Ponadto uznaje się też, że łódzki kościół Zesłania Ducha Świętego (dawniej Trójcy Świętej) przy placu Wolności był wzorowany na berlińskiej katedrze Berliner Dom. -- <a href="republika.pl/el042/" Odpłyń Łodzią z EL-042</a> Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:18 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowanego jako tzw. "żywa_ruina"). Ponadto uznaje się też, że łódzki kościół Zesłania Ducha Świętego (dawniej Trójcy Świętej) przy placu Wolności był wzorowany na berlińskiej katedrze Berliner Dom. -- <a href="republika.pl/el042/" tarr get="_blank">Odpłyń Łodzią z EL-042</a> Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:18 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowanego jako tzw. "żywa_ruina"). Ponadto uznaje się też, że łódzki kościół Zesłania Ducha Św. (dawniej Trójcy Św.) przy placu Wolności był wzorowany na berlińskiej katedrze Berliner Dom. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:19 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowanego jako tzw. "żywa_ruina"). Ponadto uznaje się też, że łódzki kościół Zesłania Ducha Świetego (dawniej Trójcy_Świętej) przy placu Wolności był wzorowany na berlińskiej katedrze Berliner Dom. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:20 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowanego jako tzw. "żywa_ruina"). Ponadto uznaje się też, że łódzki kościół Zesłania Ducha Świetego przy placu Wolności (dawniej Trójcy Świętej) był wzorowany na berlińskiej katedrze Berliner Dom. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:20 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowanego jako tzw. "żywa_ruina"). Ponadto uznaje się też, że łódzki kościół Zesłania Ducha Świetego przy pl. Wolności (dawniej Trójcy Świętej) był wzorowany na berlińskiej katedrze Berliner Dom. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:21 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowanego jako tzw. "żywa_ruina"). Ponadto uznaje się też, że łódzki kościół Zesłania Ducha Świetego przy pl. Wolności (dawniej Trójcy Świętej) był wzorowany na berlińskiej katedrze Berliner Dom. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś
el-042 Re: test 23.07.06, 14:21 Nie, to świetnie, że remontują. Ja tylko w skrócie tłumaczyłem Janowi, dlaczego te dwa piękne kościoły stoją tak blisko siebie. Wynika to z rywalizacji katolików i ewangelików. Każda z grup wyznaniowych chciała mieć najładniejszą w mieście świątynię, która by potwierdzała ich znaczenie w życiu miasta. Tylko o to mi chodziło. Poza tym kościół św. Mateusza w Łodzi jest uznawany za bliźniaka kościoła Wilhelm Gedachtniskirche w Berlinie (po wojnie zachowanego jako tzw. "żywa_ruina"). Ponadto uznaje się też, że łódzki kościół Zesłania Ducha Świetego przy pl. Wolności (dawniej Trójcy Świętej) był wzorowany na berlińskiej katedrze Berliner Dom. -- Odpłyń Łodzią z EL-042 Odpowiedz Link Zgłoś