miet.b 07.04.04, 20:12 Zadałem to pytanie przy innym wątku i nie mam odpowiedzi. Więc czekam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
januszx Re: Dlaczego jest 8 kolumn w kościele? 08.04.04, 05:45 Niestety nie wiem Mietku dlaczego w kościele jest osiem kolumn? , czy to jest związane z wydarzeniem z Nowego Testamentu? Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: Dlaczego jest 8 kolumn w kościele? 08.04.04, 07:57 Zagadka jest super. Przy okazji szukania odpowiedzi poczytałem trochę o budowlach sakralnych, ale.... niestety nie potrafię odpowiedzieć. Zatem czekam niecierpliwie na odpowiedź. Miłego Dnia W.2 Odpowiedz Link Zgłoś
miet.b Re: Dlaczego jest 8 kolumn w kościele? 08.04.04, 08:54 Powiem na spotkaniu dziś, a jutro w necie jak nie bedzie rozwiązania. Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Dlaczego jest 8 kolumn w kościele? 08.04.04, 13:10 Ale Mietku ,nie odpowiedziałeś mi na pytanie?:-) Odpowiedz Link Zgłoś
miet.b Re: Dlaczego jest 8 kolumn w kościele? 08.04.04, 17:22 Januszu jest to związane ogólnie z religią. Bardziej jednak ze starym testamentem. Jak poszukasz dokładnie symbolikę liczby 8 to na pewno odgadniesz. www.biblia.net.pl/template.php?tpl=indexPowodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
miet.b Odpowiedź 09.04.04, 16:49 Moja odpowiedź. Można byłoby zacząć od cytatu z bibli (20) niegdyś nieposłusznym, gdy za dni Noego cierpliwość Boża oczekiwała, a budowana była arka, w której niewielu, to jest osiem dusz, zostało uratowanych przez wodę. (1 List Piotra 3:20, Biblia Tysiąclecia) Kim były te dusze, otóż Noe był ojcem trzech synów: Sema, Chama i Jafeta. Każdy posiadał żonę, ósmą duszą była żona Noego. Dalej; (20) Noe zbudował ołtarz dla Pana i wziąwszy ze wszystkich zwierząt czystych i z ptaków czystych złożył je w ofierze całopalnej na tym ołtarzu. (Ks. Rodzaju 8:20, Biblia Tysiąclecia) Dalej w księdze rodzaju można dowiedzieć się, że od nich na nowo zaczeła się zaludniać Ziemia Dalej; (37) A jak było za dni Noego, tak będzie z przyjściem Syna Człowieczego. (Ew. Mateusza 24:37, Biblia Tysiąclecia) (5) jeżeli staremu światu nie odpuścił, ale jako ósmego Noego, który ogłaszał sprawiedliwość, ustrzegł, gdy zesłał potop na świat bezbożnych; (2 List Piotra 2:5, Biblia Tysiąclecia) Liczba osiem w symbolice oznacza nieskończoność (przewrócona ósemka), wieczność, doskonałość. Jest równowagą wszechświata (Róża wiatrów). Symbolem jest znanych wówczas 8 planet (Słońce, Księżyc, Ziemia, Merkury, Wenus, Mars, Jowisz, Saturn). Po 7 dniach stworzenia świata, 8 dnia nowy początek, zmartwychwstanie Chrystusa i ludzkości w dniu Sądu Ostatecznego, początek wielkiej przyszłości. Tzw. oktawa nawet do tej pory używana w muzyce. W astrologi 8 znak Skorpion jako symbol śmierci jako wstępu do zmartwychwstania. W Tarocie jest to 13 (tuzin diabelski) karta Śmierci - oznacza zazwyczaj zakończenie jednego etapu i rozpoczęcie nowego. Kiedyś nawet chrzcielnice były ośmioboczne, jako znak lub przypomnienie o obowiązku obrzezania w 8 dniu życia. Chrystus w "Kazaniu na Górze" wygłosił 8 błogosławieństw. Jak widać jest to szeroka symbolika liczby kolumn. Kiedyś wejście do kościoła też musiało mieć dokładnie 8 schodków. Odpowiedz Link Zgłoś
wiloa 8? 12.05.04, 16:59 ciekawa tu historie znalazlam :)czasami sie wydaje ze dzisiejszy swiat tez jest tak bezbozny jak za Noego tylko mi siee wydawalo ,ze symbolem skonczonosci jest 9 a nie 8 ? to jak to w koncu jest? Odpowiedz Link Zgłoś
miet.b Re: Dlaczego jest 8 kolumn w kościele? 09.04.04, 16:52 Jeszcze raz wejście na stronę bibli www.biblia.net.pl/template.php?tpl=index Zapomniałem oddzielić słowo powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Dlaczego jest 8 kolumn w kościele? 10.04.04, 11:40 Mietku z pewnościa jak bedę miał czas to poszukam na podanej stronie , a teraz już uciekam bo mnie mnie prześwięcą , zamiast ...;-) Wesołego Alleluja J Odpowiedz Link Zgłoś