Dodaj do ulubionych

Rok Zamościa

03.12.04, 01:05
Znalazłam taką informację na stronie Roztocze Online:

W najbliższy czwartek, 2 grudnia, w Wyższej Szkole Humanistyczno-Ekonomicznej
w Zamościu rozpocznie się konferencja naukowa na temat: „Zamoyscy, Zamość i
Ordynacja Zamojska w badaniach w końcu XIX i XX wieku”

roztocze.net/newsroom.php/18305

Czy ktoś z kolegów może uczestniczył lub będzie uczystnieczyć w piątek w
konferencji? Jeśli tak, to prosimy o szczegóły.
Obserwuj wątek
    • users1 Re: Rok Zamościa 03.12.04, 06:08
      Tak, uczestniczyłem wczoraj w tej konferencji i rzec by można, że miód i wino
      piłem. W godzinach popołudniowych wysłuchałem kilku referatów naukowych
      znakomitości w temacie a także obejrzałem film o Zamościu będący nawet nie złą
      reklamówką naszego miasta. Dziś drugi dzień konferencji. Może wieczorem uda mi
      się napisać coś więcej na temat tej konferencji, choć proszę nie oczekiwać
      szczegółowego sprawozdania :)).
      W.2
      • koziorozka Re: Rok Zamościa 03.12.04, 15:39
        Czekam z niecierpliwoscia!
        • users1 Re: Rok Zamościa 03.12.04, 21:26
          Zgodnie z zapowiedzią wracam w kilku słowach do tematu. Jak już wiadomo
          Wyższa Szkoła Humanistyczno Ekonomiczna im. Jana Zamoyskiego w Zamościu była w
          dniach 2 – 3 grudnia br organizatorem konferencji naukowej : Zamoyscy, Zamość
          i Ordynacja zamojska w badaniach w końcu XIX i XXw. W dniu wczorajszym, przed
          południem referety wygłosili prof. d. Hab. Wojciech Tygielski – biografie
          Jana Zamoyskiego, prof. dr hab. Stanisław Grzybowski – Stanisław Łempicki
          historym mecenatu Jana Zamoyskiego i kulturalnej roli Zamościa. Dr Adam
          Witusik – życie i działalność Jana Zamoyskiego w badaniach Wacława Sobieskiego
          i Kazimierza Lepszego. Niestety z racji obowiązków pracowniczych tych
          referatów nie dane było mi wysłuchać, natomiast po południu miałem przyjemność
          wysłuchać nie mniej interesujących wykładów: profdr hab. Teresa Zielińska –
          zasługi bibliotekarzy BOZ w badaniach dziejów Zamościa, Ordynacji i jej
          właścicieli. Wykład pani profesor nader ciekawy, można było wiele się
          dowiedzieć na temat historii biblioteki Ordynacji Zamojskiej. Kolejny referat
          wygłosił ks dr Jarosław Marczewski - ks Jan Wadowski pierwszy badacz
          dziejów miasta, Kolegiaty i Akademii. Ks Wadowski był proboszczem parafii w
          bystrzycy pod Lublinem, a jednocześnie członkiem kapituły zamojskiej kolegiaty.
          Był specjalistą amatorem badającym dzieje Akademii Zamojskiej, a także
          specjalistą od historii kościołów na Lubelszczyźnie, w tym także od
          kościoła katedralnego w Zamościu. Następnie wykład to dr Bogdan Szyszka –
          zasługi naukowego środowiska lwowskiego dla badania dziejów Zamościa. Ordynacji
          i jej właścicieli. Wiele ciekawych wiadomości związanych z likwidacją przez
          zaborcę Akademii Zamojskiej, a następnie związek i wpływy wykładowców
          Uniwersytetu Lwowskiego na Zamość i Ordynację. Kolejny referat to prof. dr hab.
          Jerzy Kowalczyk – wkład Teresy Zarębskiej i Jana Zachwatowicza w badania
          urbanistyki oraz rewaloryzację Zamościa. Wiele ciekawych wiadomości
          architektoniczno urbanistycznych dotyczących zabudowy Zamościa oraz zamysłów
          budowniczych miasta. Ostatnim referatem którego udało mi się wysłuchać to
          referat doc dr bab Krzysztofa Dumały na temat Stanisława Herbsta udział w
          badaniach dziejów Zamościa i jego urbanistyki. Tu z kolei można było wiele
          usłyszeć na temat twierdzy Zamość.
          Ponadto udało mi się w przerwie pomiędzy referatami zobaczyć wystawę
          wydawnictw - publikacji naukowych autorów charakteryzowanych na konferencji na
          temat historii Zamościa i samego Pana Jana oraz obejrzeć film reklamowy o
          Zamościu promujący miasto.
          Wrażenia naprawdę duże, było warto być i posłuchać. Nie raz na tym forum słyszy
          się że w tym naszym Zamościu nic albo nie wiele się dzieje. Trudno uwierzyć,
          ale na tej wczorajszej popołudniowej części konferencji było naprawdę bardzo
          dużo wolnych miejsc wolnych.
          Dziś przed południem, niestety z tych samych powodów co wczoraj nie mogłem
          przysłuchiwać się konferencji naukowców na temat Zamościa. Dzisiaj referaty
          wygłosili prof. dr hab. Ryszard Szczygieł – Badania Kazimierza Sochaniewicza
          nad dziejami zamojskiej gminy miejskiej oraz Andrzej Kędziora – Dzieje Zamościa
          w badaniach Kazimierza Kowalczyka. Na dziś również zaplanowana była dyskusja
          na temat Perspektywy badań dziejów rodziny Zamoyskich i ich roli w Polsce
          przedrozbiorowej.
          To tyle.
          W.2
          • blotniarka.stawowa Re: Rok Zamościa 03.12.04, 22:03
            No to miales Usersie 2 ciekawe dni w Twoim ulubionym temacie :).
            Mam nadzieje, ze bedziesz sie dzielil z nami choc strzepami wiedzy, jaka
            niewatpliwie wchlonales w ciagu konferencji...
            Pozdrowienia,
            B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka