Dodaj do ulubionych

PKB rośnie a co z Zamościem

05.12.04, 20:06
Mówi sie że Polska sie rozwija. A Zamość nic. Nie widze żadnych inwestycji
(oprócz kolejnego supermaretu i obwodnicy), bezrobocie - żal mówić. Może
ślepy jestem - co się zmienia w Zamościu na lepsze/gorsze??
pozdawiam
Obserwuj wątek
    • ubott.1 Re: PKB rośnie a co z Zamościem 06.12.04, 00:18
      Przy kolejnych budowach supermarketów powstaje tez inna zabudowa wokoł nich.
      Jest teren uporzadkowany, zmieniane sa chodniki, przy budowach np. stacji paliw
      wymieniana nawierzchnia w ich okolicach. Moze male to sprawy ale zawsze cos.
      Sadze tez, ze na poprawe sytuacji w Zamosciu trzeba jeszcze troszke poczekac,
      nie od razu zauwazymy poprawy. Mysle jednak iz i do nas dojdzie to i bedzie nam
      sie lepiej zyło. Wiem tez ze sasiectwo Ukrainy, która stac sie moze
      demokratycznym krajem moze miec dla nas duze znaczenie.
      • czuk1 Re: PKB rośnie a co z Zamościem 06.12.04, 08:23
        Trafne spostrzeżenia. Właściciel dużej sieci marketów w Polsce mówił mnie, że
        są prace magistreskie z których jasno wynika, że obrotu drobnego handlu i
        zatrudnienie w nim rośnie po powstaniu supermarketów, gdyz
        supermarkety "obrastają" w sieć placówek drobnego handlu . Czy tak jest nie
        wiem, ale to w duzych miastach jest wcale prawdopodobne. m
      • januszx Re: PKB rośnie a co z Zamościem 06.12.04, 10:40
        W kwestii sąsiędztwa Ukrainy to nieątpliwie jest dla naszego regionu bardzo
        iststny czynnik , który wpłynie w przyszłości na poprawę sytuacji gospodarczej.
        Należy mieć nadzieje ,że handel będzie się rozwijał , pojawią się także nowe
        szanse podjęcia działalności na Ukrainie przez rodzimych przedsiębiorców, a
        pieniązki gdzie bedą wracać?
        Pozdrawiam
        J
        • czuk1 Re: PKB rośnie a co z Zamościem 06.12.04, 11:26
          Głośno myslę. Teraz jest tak nasza firma prowadzi handel z firmami
          ukraińskimi - to rosnacy podatek napewno (od tych rosnacych dochodów)
          wplywa do naszego budżetu.
          Jesli natomiast nasz biznesmen założy firme na Ukrainie i będzie intensyfikował
          z naszymi (polskimi) firmami - to też one bedą mieć większe dochody a budżet
          naszego państwa większe dochody na utrzymanie państwa (oświate, opiekę
          spoleczną, ochronę zdrowie..).
          Tak , że nie nalezy martwić się, że zainwestuja nasi przedsiebiorcy na
          Ukrainie, bo regułą będzie prowadzenie przez polskich inwestorów na Ukrainie
          współpracownnie z firmami polskimi. Tak jak niemiecki kapitał na Ukrainie
          współpracuje głównie z niemieckimi przedsiębiorcami.
          Tak sądzę. Może się mylę? m
          • szpak_zam Re: PKB rośnie a co z Zamościem 06.12.04, 15:49
            Dla mnie ta Ukraina to trochę taki mit - odkąd żyję zawsze sie mówiło - Ukraina
            to szansa Zamościa !!! Ale jakoś te firmy nie powstają, nie rozwijają sie (a
            przynajmniej 15 lat na to miały). A z supermarketami to dość ciekawa teoria.
            pozdrawiam
            • ubott.1 Re: PKB rośnie a co z Zamościem 06.12.04, 17:05
              Może i z Ukrainą nic nie widzisz ja jednak to postrzegam inaczej. Choćby w
              Tomaszowie Lub. jest pełno ukrainców, kupują u nas wiele produktów co u nich sa
              droższe lub gorszej jakości. Od żywnościu po nawet wiem, że kupowali okna,
              elektronike, siatkę ogrodzeniową, meble. Wielu z nich mieszka na stancjach,
              pracuje w Polsce choćby tam gdzie nie chcą Polacy i za takie pieniądze co u nas
              trudno kogoś zatrudnić. Pamiętam tez co sie działo po polskiej stronie jak
              nagle zabrakło ukraincow przez pewien czas po wprowadzeniu wiz. Zmalały
              znacznie obroty masarń, marketów, kantorów. W Przemyslu opustoszał bazar.
              Polskie firmy takze wchodzą na rynek ukrainski a jeśli tam bedzie lepsza
              sytuacja, demokratyczna, otwarta na zachód to i bedzie ich tam coraz wiecej.
              Także kwitnie turystyka a jak poprawi sie odprawa na przejsciach granicznych
              wiedze dalszy jej rozwoj. Wiec w naszym interesie jest takze poprawa sytuacji
              na Ukrainie, bo do naszego regionu chocby Niemcom jest daleko (a i brak
              autostrad) a Ukraina jest tuż tuż.
              • szpak_zam Re: PKB rośnie a co z Zamościem 07.12.04, 14:46
                Ok tomaszów. Ale oni już jakby do Zamościa nie docierali....
                • haesek PKB ku refleksji 17.12.04, 11:00

Zygmunt Bauman o wieku kłamstwa:

„Przecież PKB wciąż rośnie, a ludzie jakoś nie czują, że im się dużo lepiej
                  żyje? Dlaczego? (...) wzrost PKB to w istocie rzeczy globalne megakłamstwo,
                  jeśli się go przyjmuje za miernik ludzkiego dobrobytu. Bo PKB notuje ilość
                  pieniędzy, które w obrębie jakiejś gospodarki przeszły z ręki do ręki.
                  Natomiast ogromnej sfery gospodarki moralnej, rodzinnej, sąsiedzkiej,
                  środowiskowej – PKB nie uwzględnia”...

"Kiedy siedzę samotnie w stołówce czy w barze i połykam fast fooda, to może nie
                  jest mi specjalnie przyjemnie, ale spełniam jakiś społeczny obowiązek, bo
                  rachunek, który zapłacę, wejdzie w skład PKB i zwiększy wskaźniki wzrostu
                  gospodarczego. Natomiast jeżeli żona ugotuje i obiad i zjemy go razem z
                  dziećmi, to może nam będzie przyjemniej i zdrowiej, ale zachowujemy się
                  aspołecznie i agospodarczo, bo PKB tego nie odnotuje. Kiedy do cna rozpadną się
                  rodziny i wszyscy wylądujemy w stołówkach czy fast foodach, to zapewne ubędzie
                  nam szczęścia, a pewnie i człowieczeństwa, ale PKB wzrośnie. Kiedy sąsiad
                  pomoże mi strzyc trawnik, a ja mu w zamian naprawię pergolę, to obaj odniesiemy
                  podwójną korzyść - bo praca będzie zrobiona, a przy okazji lepiej poczujemy się
                  w naszej okolicy. Ale PKB na tym straci, bo każdy z nas mógłby przecież wynająć
                  fachowca, którego rachunek trafiłby do statystyk i zostałby opodatkowany.
                  Podobnie, kiedy na starość będę niedołężny, będzie mi przyjemniej, jeżeli córka
                  się mną zaopiekuje, niż gdybym miał trafić do jakiejś umieralni. Ale opieka za
                  pieniądze rozdyma PKB, a opieka z serca to z punktu widzenia statystyk
                  gospodarczych jest praca bezwartościowa"

"Wiek kłamstwa", rozmowa Jacka Żakowskiego z prof. Zygmuntem
                  Baumanem, "Niezbędnik inteligenta", Polityka nr 50, 11 grudnia 2004
                  • koziorozka Re: PKB ku refleksji 21.12.04, 23:16
                    Na szczescie nie tylko PKB rosnie. Rolnikom podobno bardzo sie teraz
                    polepszylo, co w tak rolniczym regionie juz niedlugo moze byc zauwazalne.
                    Dobrze mysle?
                    • haesek Re: PKB ku refleksji 22.12.04, 07:58
                      koziorozka napisała:

> Na szczescie nie tylko PKB rosnie. Rolnikom podobno bardzo sie teraz
                      > polepszylo, co w tak rolniczym regionie juz niedlugo moze byc zauwazalne.
                      > Dobrze mysle?

co do rolników - akurat zajmuję się także pozyskiwaniem funudszy ue dla tej
                      grupy zawodowej i mam do czynienia z wieloma "typami charakterologicznymi",
                      począwszy od: "nie taka straszna ta unia", poprzez: "będzie dobrze", do: "co to
                      za dopłaty? kupię paliwo, nawozy i tylko zostanie na wódkę".
                      na szczęście moim subiektywnym zdaniem nastrój na wsi pomału się poprawia,
                      ludzie dostrzegają więcej szans niż zagrożeń, porównując swoje gospodarsrwa z
                      zachodnimi często nie czują się gorsi (ba, nawet lepsi), ceny skupu mięsa
                      rosną, bo rośnie popyt zachodu, jednym słowem - bardzo szybko dostosowują się
                      do nowej sytuacji (oczywiście producenci rolni, a nie mali rolnicy).
                      od dawna twierdziłem, że rolnik jest jedynym namacalnym beneficjentem akcesji
                      do ue - próćz dopłat do gruntów może ubiegać się o wiele bardziej zróżnicowane
                      mechanizamy wsparcia prowadzące do synergii finansowej (przykład mojego kolegi -
                      jego ojciec odchodzi na "rentę strukturalną" - przepisując pole na syna
                      dostanie przez 10 lat rente unijną - ok 900 - 1000 zł netto, syn ubiega się
                      o "młodego rolnika" czyli bezzwrotną premię - 50 tys. zł, oraz o "dostosowanie
                      obory do standardów ue" - 100% sfiansowanie kosztów modernizacji.) a to tylko
                      jeden przykład z brzegu. instrumentów finansowych jest o wiele więcej.
                      podsumowując - nie jest źle, ale rolnicy jeszcze o tym nie wiedzą.

pozdrwawiam
                      hubert
                      • januszx spadna ceny zywca wieprzowego 22.12.04, 11:40
                        Miłó czytać tak optymistyczne teksty , mam nadzieje ,że sytuacja na wsi
                        polskiej , na wsi zamojskiej bedzie sie poprawiac . Mam nadzieje rówież ,że
                        rolnicy beda potrafili wykorzystać formy pomocy przewidziane przez fudusze
                        unijne ale w tym juz głowa Haeska.
                        JEśli chodzi o wzrost cen płodów rolnych mam niestety jedną złą wiadomośc :-(
                        dla rolników po nowym roku sopada ceny żywca wieprzoowego , także jeśli możecie
                        pozbywajcie się tuczników z chlewów:-)
                        • haesek Re: spadna ceny zywca wieprzowego 22.12.04, 12:27
                          sytuacja wygląda tak, że w momencie opłacalności produkcji wszyscy nagle
                          zaczęli tuczyć tuczniki i zrobiła się nadpodaż. a hossa ma to do siebie, że nie
                          trwa wiecznie.

moja nowa sygnaturka...
                          • czuk1 Re: spadna ceny zywca wieprzowego 22.12.04, 12:33
                            Trzeba mieć na względzie tzw. cykl świński. Wywołane reakcjami na rynku (ok.
                            1,5roku liczące)wahanie w poziomie produkcji trzody chlewnej. Producenci tę
                            prawidlowość powinni znać. m
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka