szpak_zam 05.12.04, 20:06 Mówi sie że Polska sie rozwija. A Zamość nic. Nie widze żadnych inwestycji (oprócz kolejnego supermaretu i obwodnicy), bezrobocie - żal mówić. Może ślepy jestem - co się zmienia w Zamościu na lepsze/gorsze?? pozdawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ubott.1 Re: PKB rośnie a co z Zamościem 06.12.04, 00:18 Przy kolejnych budowach supermarketów powstaje tez inna zabudowa wokoł nich. Jest teren uporzadkowany, zmieniane sa chodniki, przy budowach np. stacji paliw wymieniana nawierzchnia w ich okolicach. Moze male to sprawy ale zawsze cos. Sadze tez, ze na poprawe sytuacji w Zamosciu trzeba jeszcze troszke poczekac, nie od razu zauwazymy poprawy. Mysle jednak iz i do nas dojdzie to i bedzie nam sie lepiej zyło. Wiem tez ze sasiectwo Ukrainy, która stac sie moze demokratycznym krajem moze miec dla nas duze znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: PKB rośnie a co z Zamościem 06.12.04, 08:23 Trafne spostrzeżenia. Właściciel dużej sieci marketów w Polsce mówił mnie, że są prace magistreskie z których jasno wynika, że obrotu drobnego handlu i zatrudnienie w nim rośnie po powstaniu supermarketów, gdyz supermarkety "obrastają" w sieć placówek drobnego handlu . Czy tak jest nie wiem, ale to w duzych miastach jest wcale prawdopodobne. m Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: PKB rośnie a co z Zamościem 06.12.04, 10:40 W kwestii sąsiędztwa Ukrainy to nieątpliwie jest dla naszego regionu bardzo iststny czynnik , który wpłynie w przyszłości na poprawę sytuacji gospodarczej. Należy mieć nadzieje ,że handel będzie się rozwijał , pojawią się także nowe szanse podjęcia działalności na Ukrainie przez rodzimych przedsiębiorców, a pieniązki gdzie bedą wracać? Pozdrawiam J Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: PKB rośnie a co z Zamościem 06.12.04, 11:26 Głośno myslę. Teraz jest tak nasza firma prowadzi handel z firmami ukraińskimi - to rosnacy podatek napewno (od tych rosnacych dochodów) wplywa do naszego budżetu. Jesli natomiast nasz biznesmen założy firme na Ukrainie i będzie intensyfikował z naszymi (polskimi) firmami - to też one bedą mieć większe dochody a budżet naszego państwa większe dochody na utrzymanie państwa (oświate, opiekę spoleczną, ochronę zdrowie..). Tak , że nie nalezy martwić się, że zainwestuja nasi przedsiebiorcy na Ukrainie, bo regułą będzie prowadzenie przez polskich inwestorów na Ukrainie współpracownnie z firmami polskimi. Tak jak niemiecki kapitał na Ukrainie współpracuje głównie z niemieckimi przedsiębiorcami. Tak sądzę. Może się mylę? m Odpowiedz Link Zgłoś
szpak_zam Re: PKB rośnie a co z Zamościem 06.12.04, 15:49 Dla mnie ta Ukraina to trochę taki mit - odkąd żyję zawsze sie mówiło - Ukraina to szansa Zamościa !!! Ale jakoś te firmy nie powstają, nie rozwijają sie (a przynajmniej 15 lat na to miały). A z supermarketami to dość ciekawa teoria. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ubott.1 Re: PKB rośnie a co z Zamościem 06.12.04, 17:05 Może i z Ukrainą nic nie widzisz ja jednak to postrzegam inaczej. Choćby w Tomaszowie Lub. jest pełno ukrainców, kupują u nas wiele produktów co u nich sa droższe lub gorszej jakości. Od żywnościu po nawet wiem, że kupowali okna, elektronike, siatkę ogrodzeniową, meble. Wielu z nich mieszka na stancjach, pracuje w Polsce choćby tam gdzie nie chcą Polacy i za takie pieniądze co u nas trudno kogoś zatrudnić. Pamiętam tez co sie działo po polskiej stronie jak nagle zabrakło ukraincow przez pewien czas po wprowadzeniu wiz. Zmalały znacznie obroty masarń, marketów, kantorów. W Przemyslu opustoszał bazar. Polskie firmy takze wchodzą na rynek ukrainski a jeśli tam bedzie lepsza sytuacja, demokratyczna, otwarta na zachód to i bedzie ich tam coraz wiecej. Także kwitnie turystyka a jak poprawi sie odprawa na przejsciach granicznych wiedze dalszy jej rozwoj. Wiec w naszym interesie jest takze poprawa sytuacji na Ukrainie, bo do naszego regionu chocby Niemcom jest daleko (a i brak autostrad) a Ukraina jest tuż tuż. Odpowiedz Link Zgłoś
szpak_zam Re: PKB rośnie a co z Zamościem 07.12.04, 14:46 Ok tomaszów. Ale oni już jakby do Zamościa nie docierali.... Odpowiedz Link Zgłoś
haesek PKB ku refleksji 17.12.04, 11:00 Zygmunt Bauman o wieku kłamstwa: „Przecież PKB wciąż rośnie, a ludzie jakoś nie czują, że im się dużo lepiej żyje? Dlaczego? (...) wzrost PKB to w istocie rzeczy globalne megakłamstwo, jeśli się go przyjmuje za miernik ludzkiego dobrobytu. Bo PKB notuje ilość pieniędzy, które w obrębie jakiejś gospodarki przeszły z ręki do ręki. Natomiast ogromnej sfery gospodarki moralnej, rodzinnej, sąsiedzkiej, środowiskowej – PKB nie uwzględnia”... "Kiedy siedzę samotnie w stołówce czy w barze i połykam fast fooda, to może nie jest mi specjalnie przyjemnie, ale spełniam jakiś społeczny obowiązek, bo rachunek, który zapłacę, wejdzie w skład PKB i zwiększy wskaźniki wzrostu gospodarczego. Natomiast jeżeli żona ugotuje i obiad i zjemy go razem z dziećmi, to może nam będzie przyjemniej i zdrowiej, ale zachowujemy się aspołecznie i agospodarczo, bo PKB tego nie odnotuje. Kiedy do cna rozpadną się rodziny i wszyscy wylądujemy w stołówkach czy fast foodach, to zapewne ubędzie nam szczęścia, a pewnie i człowieczeństwa, ale PKB wzrośnie. Kiedy sąsiad pomoże mi strzyc trawnik, a ja mu w zamian naprawię pergolę, to obaj odniesiemy podwójną korzyść - bo praca będzie zrobiona, a przy okazji lepiej poczujemy się w naszej okolicy. Ale PKB na tym straci, bo każdy z nas mógłby przecież wynająć fachowca, którego rachunek trafiłby do statystyk i zostałby opodatkowany. Podobnie, kiedy na starość będę niedołężny, będzie mi przyjemniej, jeżeli córka się mną zaopiekuje, niż gdybym miał trafić do jakiejś umieralni. Ale opieka za pieniądze rozdyma PKB, a opieka z serca to z punktu widzenia statystyk gospodarczych jest praca bezwartościowa" "Wiek kłamstwa", rozmowa Jacka Żakowskiego z prof. Zygmuntem Baumanem, "Niezbędnik inteligenta", Polityka nr 50, 11 grudnia 2004 Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: PKB ku refleksji 21.12.04, 23:16 Na szczescie nie tylko PKB rosnie. Rolnikom podobno bardzo sie teraz polepszylo, co w tak rolniczym regionie juz niedlugo moze byc zauwazalne. Dobrze mysle? Odpowiedz Link Zgłoś
haesek Re: PKB ku refleksji 22.12.04, 07:58 koziorozka napisała: > Na szczescie nie tylko PKB rosnie. Rolnikom podobno bardzo sie teraz > polepszylo, co w tak rolniczym regionie juz niedlugo moze byc zauwazalne. > Dobrze mysle? co do rolników - akurat zajmuję się także pozyskiwaniem funudszy ue dla tej grupy zawodowej i mam do czynienia z wieloma "typami charakterologicznymi", począwszy od: "nie taka straszna ta unia", poprzez: "będzie dobrze", do: "co to za dopłaty? kupię paliwo, nawozy i tylko zostanie na wódkę". na szczęście moim subiektywnym zdaniem nastrój na wsi pomału się poprawia, ludzie dostrzegają więcej szans niż zagrożeń, porównując swoje gospodarsrwa z zachodnimi często nie czują się gorsi (ba, nawet lepsi), ceny skupu mięsa rosną, bo rośnie popyt zachodu, jednym słowem - bardzo szybko dostosowują się do nowej sytuacji (oczywiście producenci rolni, a nie mali rolnicy). od dawna twierdziłem, że rolnik jest jedynym namacalnym beneficjentem akcesji do ue - próćz dopłat do gruntów może ubiegać się o wiele bardziej zróżnicowane mechanizamy wsparcia prowadzące do synergii finansowej (przykład mojego kolegi - jego ojciec odchodzi na "rentę strukturalną" - przepisując pole na syna dostanie przez 10 lat rente unijną - ok 900 - 1000 zł netto, syn ubiega się o "młodego rolnika" czyli bezzwrotną premię - 50 tys. zł, oraz o "dostosowanie obory do standardów ue" - 100% sfiansowanie kosztów modernizacji.) a to tylko jeden przykład z brzegu. instrumentów finansowych jest o wiele więcej. podsumowując - nie jest źle, ale rolnicy jeszcze o tym nie wiedzą. pozdrwawiam hubert Odpowiedz Link Zgłoś
januszx spadna ceny zywca wieprzowego 22.12.04, 11:40 Miłó czytać tak optymistyczne teksty , mam nadzieje ,że sytuacja na wsi polskiej , na wsi zamojskiej bedzie sie poprawiac . Mam nadzieje rówież ,że rolnicy beda potrafili wykorzystać formy pomocy przewidziane przez fudusze unijne ale w tym juz głowa Haeska. JEśli chodzi o wzrost cen płodów rolnych mam niestety jedną złą wiadomośc :-( dla rolników po nowym roku sopada ceny żywca wieprzoowego , także jeśli możecie pozbywajcie się tuczników z chlewów:-) Odpowiedz Link Zgłoś
haesek Re: spadna ceny zywca wieprzowego 22.12.04, 12:27 sytuacja wygląda tak, że w momencie opłacalności produkcji wszyscy nagle zaczęli tuczyć tuczniki i zrobiła się nadpodaż. a hossa ma to do siebie, że nie trwa wiecznie. moja nowa sygnaturka... Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: spadna ceny zywca wieprzowego 22.12.04, 12:33 Trzeba mieć na względzie tzw. cykl świński. Wywołane reakcjami na rynku (ok. 1,5roku liczące)wahanie w poziomie produkcji trzody chlewnej. Producenci tę prawidlowość powinni znać. m Odpowiedz Link Zgłoś