Dodaj do ulubionych

Windows 2000 vs XP

07.07.05, 21:02
Witam
Moj sprzet to Cel533@600 128 SDRAM Riva TNT2 32MB
Zamierzam w najblizszym czasie dokupic 128MB RAM-u. Mam pytanie jak na tym sprzecie ( z 256 RAM-u) chodzilby winXP w porownaniu do windows 2000, jesli chodzi o zastosowania typowo "domowe", tj. ogladanie filmow, sluchanie muzyki, przegladanie kilku stron jednoczesnie, starsze gry itp. Zaznaczam ze wszelkie bajery ktore w winXP Prof. da sie wylaczyc - powylanczam. Wiem ze przy tym sprzecie pod wzgledem szybkosci najlepszy bylby win98, ale zbyt bardzo cenie sobie niezawodnisc systemow z lini 2000/XP takze interesowaloby mnie jeden z tych 2 systemow.

Jesli ktos uzywa XP na takim lub podobnym sprzecie to prosze o info, czy sie nie zamula zbyt czesto i jak sie pracuje
Obserwuj wątek
    • jasnoniebieski.5 Re: Windows 2000 vs XP 07.07.05, 23:05
      Witam
      Nigdy nie mialem 2000, ale podobno mniej zawodzi niz XP. Moj sprzet: celeron
      366MHz, 64 sdram, GF4 MX 440 (z tego co pamietam 64 mb ram). Teraz mam XP, wiec
      u mnie wyglada to tak: oczywiscie wszystkie bajery wylaczone, musiz pamietac o
      SP2 i innych latach, bo przy piewszym polaczeniu z netem zapcha masa syfow, ja
      mam mozille. bedziesz musial przyzwyczaic sie do tempa otwieranyh programow
      (niektore nawet 3, 4 razy wolniej nie na 98 - jakies duze, np Corel lub AutoCAD)
      no i oczywiscie wolniejsza praca calego systemu. We wlasniwosciach zmien sobie
      wielkosc pliku wymiany, choc ja tak bardzo nie odczulem roznicy. Jakis dobry
      antivirus musi byc, ja mam AntiVir i choc nie jestem z neigo zbytnio zadowolony,
      to jesdnak jest. Co do pracy z kilkoma aplikacjami...hm... piewsza rzecz to
      powylaczac zbedne smiecie ktore sie laduja przy starcie (jakies gg i inne tego
      typu :) gdy mamy powlaczane np: winampa mozille (powiedzmy kllka zakladek +
      jakis powazniejszy program to moze byc juz problem z szybkoscia
      dostepu...czasami mozilla potrafi sie wylaczys jesli pootwieramy zbyt duzo
      aplikacji lub zakladek); tak naprawde dle mnie najwazniejsza jest muzyka a tej
      raczej nie przycina wiec przynajmniej z tego moge byc zadowolony. Gry troche
      dluzej sie wlaczaja, ale o tym juz pisalem. Co od filmow to nie wiem bo nie
      uzywam do tego DivX`ow lub podobnych smieci, do ktorych trzeba co dwa dni
      sciagac nowe kodeki. Polecam kazdemu kto dotrwal w czytaniu tego postu
      specjalnego Linuxa do ogldania filmow, a mianowicie Linux Movix`a /2 - (wersja
      pierwsza dla kompow z ramem 64, movix 2 z ramem minimum 128) - sciagasz obraz
      .iso, wypalasz w nero na cd, robisz reset z bootowalnym cd, podajesz sciezke i
      ogladasz...zero przycinania, zego problemow (chyba ze masz zamierzchly sprzet),
      i nie interesuja Ciebie zadne kodeki. co do waznego oprogramowanie to polece
      jeszcze program HiJackThis, ktory sprawdza czy nie masz jakiegos niechcianego
      swinstwa w systemie - tylko ostroznie! Nieumiejetne poslugiwanie sie moze
      doprowadzic od powaznych problemow w systemie. Dzialanie tego programu polega na
      wygenerowaniu loga, ktory powinien byc sprawdzony przez osobe ktora wie co
      robi:) najlepiej wkleic go an forum Wirusy w gazecie, znajdziesz tam tego mase.
      to by bylo teraz chyba na tyle :)
      • jasnoniebieski.5 Re: Windows 2000 vs XP 07.07.05, 23:06
        PS
        a tak pozatym to polecam linuxa, dla poczatkujacych np manrake :)
        • blackvader Re: Windows 2000 vs XP 08.07.05, 00:02
          Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Jesli na Twoim kompie da sie korzystac z XP to na moim tez bedzie sie dalo. Najlepiej bedzie jesli zainstaluje XP na innej partycji jednoczesnie z w2k. Przetestuje i zobaczymy.

> PS
          > a tak pozatym to polecam linuxa, dla poczatkujacych np manrake :)

Jak jeszvcze 2 lata temu ja korzystalem na codzien z tego kompa - uzywalem tylko Linuxa. Niestety rodzinka ledwie radzi sobie z instalowaniem czegokolwiek w windows, takze to glownie o nich chodzi. Chyba nie da sie ich przestawic na Linuksa. A w kazdym razie nie, jesli nie ma na miejscu kogos kto sie na tym zna i na bierzaco moze pomoc/wytlumaczyc
          • jasnoniebieski.5 Re: Windows 2000 vs XP 08.07.05, 00:15
            > Niestety rodzinka ledwie radzi sobie z instalowaniem czegokolwiek w w
            > indows, takze to glownie o nich chodzi. Chyba nie da sie ich przestawic na Linu
            > ksa. A w kazdym razie nie, jesli nie ma na miejscu kogos kto sie na tym zna i n
            > a bierzaco moze pomoc/wytlumaczyc

coz...tez cos o tym wiem :) ale nikt nie powiedzial ze zycie jest latwe... (:
    • lolo125 Re: Windows 2000 vs XP 08.07.05, 19:16
      Korzystałem z bardzo podobnego zestawu jak Twój, tylko procesor 700 czy 800.
      Jak dla mnie było ok system jest bardzo stabilny (przy normalnej pracy nie
      udało się go powiesić co najwyżej program), fakt programy chodzą trochę
      wolniej, ale da się żyć. Miałem zainstalowane dwa systemy: 98 (rozrywka :) ) i
      XP (praca :( ), ale później przesiadłem się tylko na XP.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka