Dodaj do ulubionych

Zakochana w Zamosciu

12.11.05, 20:23
Witam wszystkich forumowiczow tego regionu. Nie jestem mieszkanka Zamoscia i
raczej mi daleko do Was, ale chce Wam zwrocic uwage w jak pieknym miescie
mieszkacie. Bylam w Zamosciu mnostwo razy, jest to rodzinne miasto mojego
taty i marzeniem moim jest kiedys tu zamieszkac. Zyczcie mi spelnienia tego
marzenia i przygladnijcie sie swojemu miastu, czy tez jestescie tak
zauroczeni jak ja? Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: Zakochana w Zamosciu 12.11.05, 22:22
      Moniczko. Masz dobry gust.
      Niech marzenie Twoje sie spełni.
      Znam wielu mlodych ludzi ktorzy nie wyobrażaja
      sobie innego miejsca na ziemi, by żyć i mieć tu
      swoje gniazdo.
      m
      • szpak_zam Re: Zakochana w Zamosciu 13.11.05, 16:27
        nie pisałbym na tym forum, gdybym nie był zachwycony Zamościem :D
        • januszx Re: Zakochana w Zamosciu 14.11.05, 11:10
          Cóż Moniko życze CI żeby Twoje marzenie się spełniło , wpdaj i pisz na
          forumjesli tylko bedziesz miała ochotę:-)
          Pozdrawiam
    • alta11 Re: Zakochana w Zamosciu 14.11.05, 14:29
      Moniko, cieszę się Twoim zauroczeniem. Fakt, Zamość jest piękny, historyczny,
      bajkowy.Zyje się w nim przyjemnie, trochę sennie, są ciekawe imprezy
      szczególnie latem, widziałaś pewnie w telewizji. Ma jednak sporą wadę, brak
      pracy, perspektyw dla młodych ludzi.
      • moherowy_beret1 Re: Zakochana w Zamosciu 14.11.05, 15:04
        Niestety jest w tym duzo racji dlatego wielu moich znaojomych i ja takze planuje
        powrot do Zamoscia na zasłuzona emeryture. Pracy jak na lekarstwo, a jak jest
        jej malo to tym bardziej szerzy sie nepotyzm itp. W ciagu roku ciezko zamowic
        piwo w Rynku po 23-ciej, niestety wiekszosc knajpek juz konczy prace - chyba ze
        cos sie zmienilo ale jeszcze niedawno tak bylo. Klimat jest wybitnie senny, malo
        interesujacej rozrywki, a fajnych pubow czy dobrych sklepow jak na lekarstwo.
        Ale oczywiscie nie kazdy tego potrzebuje. Dlatego ja lubie przyjezdzac tu latem,
        bo miasto autentycznie wtedy zyje, widac wtedy radosc zycia mlodych ludzi. Wraz
        z ich wyjazdem na studia wraca w pazdzierniku szarosc i smutek. Brak pracy,
        perspektyw, problemy finansowe starszych to niestety smutna codziennosc. Ale mam
        duzy sentyment do Zamoscia, zawsze wylapuje jakies zamojskie newsy w TV czy
        radio, jak widac wciaz mnie to interesuje mimo ze wyjechalem 10 lat temu. Z
        kolegow ze szkoly sredniej zostalo chyba tylko 2-3 z 30-stu, to tez o czyms
        mowi. Ale tu gdzie mieszkam staram sie mowic dobrze o moim rodzinnym miescie, bo
        na pewno warto przyjechac i samemu zobaczyc i ocenic ta nasza "Padwe polnocy"
        czy tez "perle renesansu". Czasem jest mi tylko troche niemilo jak musze sluchac
        o tym ze zamoscjkie okolice to zascianek i ciemnogrod. Ale coz moge na to
        poradzic ze w tych stronach wygrywa Samoobrona, LPR czy PiS - to nie moi idole.
        • szpak_zam Re: Zakochana w Zamosciu 14.11.05, 18:09
          troszkę jest w tym racji - brak pracy - smutne. Ale wydaje mi sie że Zamość ma
          perspektywy rozwoju. Może jeszcze więcej z tej turystyki uda sie się wyciągnąć,
          jakieś drogi, moze jakieś zakłady. ja mimo wszytko jestem pełny nadziei.
    • monika19753 Re: Zakochana w Zamosciu 14.11.05, 20:05
      Dziekuje wszystkim za cieple przyjecie. Zamosc jak wszystkie miejsca na swiecie
      ma swoje plusy i minusy, same zalety ma to miejsce, w ktorym mamy pieniadze, a
      obecnie wiadomo, ze kazdemu ciezko. Mimo wszystko czuje wielki sentyment do
      tego miejsca, a czy kiedys bede mogla tam zamieszkac to wielce
      nieprawdopodobne, bo obecnie mieszkam za granica i planuje tak na dluzej, ale
      marzenia nie kosztuja i chwala im za to. Bede Was odwiedzac chociaz wirtualnie,
      do napisania, pozdrawiam cieplutko.
      • alta11 Re: Zakochana w Zamosciu 15.11.05, 16:15
        Dzieki Ci z dobre słowa, pisz Moniko do nas z "wielkiego świata" jesteśmy
        ciekawi co w obcych stronach słychać. poszukaj też ston o Zamościu i Roztoczu z
        galeriami zdjęć, trzeba przyznać, że robią wrażenie piękna, majestatu, patyny
        historii. polecam bloga Usersa z jego ciekawymi opisami i zdjęciami1)serdeczne
        pozdrowienia
        przesyła alta11
        ....................
        • monika19753 Re: Zakochana w Zamosciu 16.11.05, 05:19
          "Szumy" na Tanwi, ehhh....
          • czuk1 Re: Zakochana w Zamosciu 16.11.05, 05:45
            Czartowe POLE.... ECH.

DOBREGO DNIA .
            • bacia40 Re: Zakochana w Zamosciu 03.12.05, 17:43
              Stawy ECHO...ech...
    • rydzyniak27 Leszno pozdrawia Zamość! 17.11.05, 14:36
      witam. Zamosc to moje ulubione miejsce w tym kraju.widoki,ludzie...wszystko.tam
      nawet niebo jest ladniejsze.Kiedys u was zamieszkam ! obiecuje ! wojtek.
      • czuk1 Re: Leszno pozdrawia Zamość! 17.11.05, 14:53
        To nas cieszy, że nasza kraina jest atrakcyjna pod każdym względem.
        Pozdrawiam Cie serdecznie. Zajrzyj na forum ROZTOCZE.
        czuk mariusz
      • monika19753 Re: Leszno pozdrawia Zamość! 18.11.05, 05:34
        i ja rowniez dolaczam sie dzis do pozdrowien
    • monika19753 Re: Zakochana w Zamosciu 02.12.05, 04:46
      dawno mnie tu nie bylo, przypominam sie i pozdrawiam wszystkich
      • januszx Re: Zakochana w Zamosciu 02.12.05, 13:01
        Wpadaj częscieji napisz coś więcej , ajk tam już oczekujesz na święta ? czy to
        wcześnie jeszcze?

PozdrawiAm
        j
        • monika19753 Re: Zakochana w Zamosciu 07.12.05, 20:01
          witam, trudno nie czuc juz swiat, mieszkam w Chicago i tutaj zaraz po swiecie
          dziekczynienia (ostatni czwartek listopada) w tempie ekspresowym nastepuja
          przestrajania ogrodkow przydomowych z indykow na mikolaje, balwany, swiatelka,
          choinki itd, masa kiczu brrr, wystawy sklepowe pekaja w szwach od swiatelek
          dla mnie osobiscie troche to za wczesnie, bo do swiat zdazy sie juz opatrzyc i
          nie ma tej naszej polskiej tradycji ubierania choinki w Wigilie, ewentualnie
          pare, a nie paredziesiat dni wczesniej, ale co kraj to obyczaj
          a ja, coz, siedze w domku i sama robie ozdoby na choinke, bardzo to lubie,
          pozdrawiam serdecznie
          • januszx Re: Zakochana w Zamosciu 07.12.05, 20:33
            Moniko to piekne słowa , miód na moje serce , też lubię starą polska
            tradycje... pamietam jeszcze jak wycinałem łańcuchy z kolorowych wycinanek na
            choinkę ach piekne były złoto-niebiesko-czerowno pomarańczowe i inne i cukierki
            długie w kolorowych pazłutkach i jabłka ach...
            wpadaj do nas pozdrawiam
            j
            • koziorozka Re: Zakochana w Zamosciu 07.12.05, 21:33
              Moja babcia robiła zabawki z wydmuszek.
              Pamiętam kogutka i dzbanuszek...
              Do tej pory na honorowym miejscu wieszam bombkę, która przetrwała w mojej
              rodzinie kilka wojen.
              Jedna tylko sie ostała...
              • monika19753 Re: Zakochana w Zamosciu 21.12.05, 05:46
                witam, malo tego, ze sama robilam sobie ozdoby ale i choinke tez zrobilam
                recznie /hihi/, to jest zwariowana choinka "nascienna", a to z powodu ciasnoty
                w pokoju i raczkujacej coreczki, ktora teraz tylko przysiada przed wiszaca
                choinka i sie bezpiecznie przyglada, pozdrawiam
                • czuk1 Re: Zakochana w Zamosciu 21.12.05, 06:23
                  Instalujesz przegladarke Java, wchodzisz na zamojska.starowka.pl ,
                  znajdujesz okienko z kamerą na zamojskiej? Starówce (owinno być prawidłowo -
                  kamera na Starym Mieście w Zamościu, klikasz i... czekasz... nieraz długo
                  czekasz aż sie ukaże. Różne są możliwości dotarcia do kamery na Zamojskim Rynku
                  np. bezposrednio wykoryzstujac przegladarki Internet Explorer czy Google, czy
                  Mozilla Firefox.
                  Pozdrowienia Mariusz Czuk
                  • czuk1 Re: Zakochana w Zamosciu 21.12.05, 09:06
                    Instalujesz (masz) przegladarkę Java, szukasz - zamojska.starowka.pl ,
                    znajdujesz okienko z "kamerą na zamojskiej? Starówce" (powinno być prawidłowo -
                    "kamera na Starym Mieście w Zamościu"), klikasz i... czekasz... nieraz długo
                    czekasz aż sie obraz z kamery ukaże.
                    Różne są (inne) możliwości dotarcia do kamery na Zamojskim Rynku
                    np. bezposrednio wykorzystując przegladarki Internet Explorer czy Google, czy
                    Mozilla Firefox. Kamere można znaleźć na BIP Zamość, Wirtualny Zamośc, itd.
                    Pozdrowienia Mariusz Czuk

• koziorozka kamera na Rynku Wielkim 21.12.05, 10:02
                      A ja "egoistycznie" polecam wpisanie do zakładek www.zamosc.wonder.pl
                      lub klikniecie na mój podpis Zamość zadziwia (jeśli ktos chciałby sobie taki
                      wpisać, to będę szczerze rada).
                      Na stronie jest nie tylko kamera (niestety, od kilku dni nie działa, zamarzła?)
                      ale także termomentr - teraz w Zamosciu minus 4. Brrr, zimno...
    • monika19753 WESOLYCH SWIAT 24.12.05, 00:00
      wszystkim Wam, moim wirtualnym przyjaciolom z Zamoscia, oczywiscie tym z reala
      rowniez, ale Oni dostali indywidualnie karteczki.
      A dla wszystkich maly dodatek:

i.wp.pl/a/i/kartki2/main/kartka2000.swf
      • czuk1 Re: WESOLYCH SWIAT 24.12.05, 00:14
        Już Święta.
        Moniczko = jesteś pierwsza która złożyła tak konkretne życzenia i to w Wigilię.
        Czytałem (pierwszy), dziekuję (pierwszy) i życze CI super Świąt, nie koniecznie
        z kasiorą.,ale by te święta były dla Ciebie Odpoczynkiem, by były w gronie
        Rodzinnym i Tobie Miłym.
        m
    • julienne25 Re: Zakochana w Zamosciu 05.01.06, 16:47
      Podzielam zdanie. Mieszkałam 6 lat temu przez 20 lat, teraz nie mieszkam i
      strasznie mi tęskno....
      • konradts Re: Zakochana w Zamosciu 05.01.06, 18:41
        Chyba nie ma az tyle powodow do takiego zachwytu przynajmniej jak sie czesto tu
        przebywa. Ale pozdrowienia oczywiscie
        • iwo19 Re: Zakochana w Zamosciu 06.01.06, 16:41
          Coz jest wiecej powodow jezeli sie za nim teskni jak diabli.Pozdrawiam Was
          wszystkich i mam nadzieje ze w koncu usiade pod paroslkami.Prawdopodobnie
          najwczesniej za rok lub dwa.
          • maria88 Re: Zakochana w Zamosciu 06.01.06, 19:52
            Tesknota dodaje wyobrażni. Piękny to ten Zamość napewno, ale mieszkać bez
            mozliwości znalezienia pracy godnej posiadanych kwalifikacji to druga strona
            medalu. Moim zdaniem Zamość nigdy nie miał szczęścia do "rządzących".
            Polikwidowano zaklady pracy, które w innych miastach jakoś się utrzymały.
            Wielu młodych forumowiczow wyjechało właśnie za granicę aby zarabiać i zyć
            godnie, a teraz tęskni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka