Dodaj do ulubionych

poszukuja zlecen, ktos ich zna?

12.06.04, 15:28
Tekst ponizej znalazlem,
czy ktos ich zna?? /Referencje?

pozdrowienia
tomek

Guten Tag!!
Wenn Sie eine günstige Pflegekraft für sich oder
Ihre Verwandten oder Freunde benötigen, sind Sie bei uns richtig. Wir
vermitteln seriöse
Altenpflegerinnen aus Polen (bei Bedarf auch
geschulte Krankenschwestern).
Tel: 0049/1799868639,0048/508477990
oder E-Mail an Jobservis@lycos.de
Obserwuj wątek
    • casio99 Re: poszukuja zlecen, ktos ich zna? 12.06.04, 19:05
      ej Panie Tomaszu!
      jaka powazna firma inseruje z handy numerem i w dodatku z lycos e-mail acount?
      takie "firmy" zaklada sie w pietnascie minut a likwiduje w dzesiec!!!
      z powazaniem
      casio99
      • tomek-niemcy Re: poszukuja zlecen, ktos ich zna? 12.06.04, 19:41
        nie o to pytam,
        i nie jestem "panem tomaszem", prosze sie do mnie zwracac per "tomek" ;-)

jeszcze raz,
        pytanie brzmi: czy ktos te firme zna/mial z nia kontakt
        nie chodzi mi o gdybanie.

konkretnie: to ogloszenie ukazalo sie w niemieckiem internecie
        oni szukaja zlecen a nie Polakow do pracy.
        Znajomi Niemcy prosili mnie o sprawdzenie
        czy ktos ich zna.

i prosze o konkretne odpowiedzi
        teoretyczne rozwazania na temat ich "Geschäftsmodell"-u
        mnie nie interesuja.

dzieki
        tomek
        • casio99 Re: poszukuja zlecen, ktos ich zna? 13.06.04, 21:34
          hej hej
          troche kultury nie zaszkodzi Tomku
          jako ze po raz pierwszy mam przyjemnosc to i moja forma zwracania sie do Ciebie
          byla grzecznosciowa!
          a co gdybania i twojego pytania ,to przeciez mzesz sie zapytac przez podany e-mail badz telefon ,o referencje i kondycje zapodane w tejze ofercie!
          jesli pragniesz anonimowo i dyskretnie przeprowadzic "wywiad srodowiskowy" to polecam roznej masci firmy detektywistyczne,gegen Aufwandentschädigung selbstverständlich )

mfg
          casio99
    • alina29 Re: Do tomek-niemcy 15.06.04, 11:28
      Cesc Tomku,

moja ciocia przebywa akurat u mnie w Hanau i szuka pracy jako opiekunka. Moze
      Twoi znajomi byliby zainteresowani?

Alina
      • alina29 Re: Do tomek-niemcy 15.06.04, 11:30
        Ach, i zadzwonilam na ta komörke do polski, chcialam sie spytac, czy moze oni
        szukaja do pracy ludzi, troche dziwne odnioslam wrazenie po tym telefonie......

alina

alina29 napisała:

> Cesc Tomku,
        >
        > moja ciocia przebywa akurat u mnie w Hanau i szuka pracy jako opiekunka. Moze
        > Twoi znajomi byliby zainteresowani?
        >
        > Alina
      • tomek-niemcy Re: Do tomek-niemcy 16.06.04, 12:45
        1. to nie sa moi znajomi
        2. nie mam z nimi NIC wspolnego
        3. chce TYLKO sprawdzic KTO/CO TO ZA FIRMA

pozdrowienia
        tomek
        • kalkos Re: Do tomek-niemcy 18.06.04, 21:16
          a nie mozesz po prostu zadzwonic???
    • basia553 Re: poszukuja zlecen, ktos ich zna? 28.06.04, 12:09
      Skorzystalam z podanego tu adresu-maila i poprosilam o dodatkowe informacje.
      Nie dla siebie, ale dla niemieckiej znajomej, ktöra jest sklonna ewentualnie
      wziasc kogos do opieki nad swoja stara matka. Dostalam odpowiedz, ktöra mnie
      nie zadowala. Samo posrednictwo jest moze interesujace dla kogos, kto zupelnie
      nie ma mozliwosci znalezienia kontaktu w Polsce. To po pierwsze. A po drugie:
      troche to nieprofesjonalne, skoro o informacje w sprawie Krankenkasse i
      Sozialversicherung mam sie zwracac do urzedu zatrudnienia. Od osoby ktöra taka
      dzialalnosc organizuje oczekiwalabym pelnego serwisu. Tak to niestety wyglada
      znowu na polskie lapu-capu, oby tylko nie ponosic odpowiedzialnosci itd.
      Dla mnie jako ew. przyszlego pracodawcy jest przeciez bez znaczenia, czy pani
      ta przywozi mi pracownika z Polski. Istnieja znakomite polaczenia, wiec kazdy
      moze tu przyjechac bez problemu. Ocencie zreszta sami. Ponizej ostatnia
      odpowiedz tej pani:
      Pani ... moja dzialalnosc ogranicza sie jedynie do znalezienia odpowiedniej
      osoby do pracy.Moze Pani zdaniem to malo ale ja uwazam ze robie i tak bardzo
      duzo dla pracodawcy jak i dla pracownika.Przede wszystkim pracownika z Polski
      przywoze osobiscie do pracodawcy(malo ktory posrednik wsiadl by do swojego auta
      i zawiozl pracownika do Niemiec ok.2tys km).Jezeli chodzi o zalegalizowanie
      pracownika to nigdy nie ma z tym problemow poniewaz mozna zarejestrowac osobe
      jako pomoc domowa .Niestety nie ma mozliwosci zatrudnienia osoby jako opiekunka
      do osoby starszej.Do konca 2002 roku bylo to mozliwe nawet na 3 lata lecz w tej
      chwili jest to nie mozliwe.
      Pisze pani ze jesli pani znajomej sie nie bedzie oplacalo to odda matke do
      Altenheimu.No coz kazdy robi jak uwaza:-(
      jezeli chodzi o wynagrodzenie dla opiekunki tj.od 700 €uro
      +mieszkanie+wyzywienie+koszty zatrudnienia.
      Koszty posrednictwa to kaucja 400 €uro (placona w momencie przywiezienia
      opiekunki do pracy).Kwote ta pani znajoma potranca opiekunce po przepracowanym
      pierwszym miesiacu tzn.zamiast 700€uro wyplaca 300€uro.
      Kazdego kolejnego miesiaca placi juz pelna kwote 700€uro.
      W celu uzyskania wiecej informacji na temat kosztow zatrudniena prosilabym o
      skontaktowanie sie z Urzedem pracy w Niemczech.
      • tomek-niemcy informacja <> praktyka 28.06.04, 12:27
        duze dzieki,
        w zwiazku z tym ze do tej pory nikt o swoich praktycznych doswiadczeniach
        nie pisal wyszedlem z zalozenia ze nikt z ich uslug na tym forum nie korzystal.

Po Twoich doswiadczeniach wiem dlaczego...

jeszcze raz moje podejscie:
        - nie znam ich
        - nie chodzilo mi o informacje telefoniczne/internetowe
        - tylko o praktyczne doswiadczenia

dzeki jeszcze raz i pozdrowienia
        tomek
    • basia553 Uzupelnienie 28.06.04, 12:47
      Prosze sobie wyobrazic: podziekowalam tej pani za oferte i odpowiedzialam, ze
      nie skorzystam. Zapytalam, czy nie miala by ochoty rozszerzyc swej dzialalnosci
      tak jak inne formy posredniczace w wynajmowaniu pracowniköw, o te wszystkie
      formalnosci. Wszystko w normalnym, moim zdaniem kulturalnym tonie. Na to
      dostalam odpowiedz, ktöra potwierdzila tylko moje obawy, co do tej osoby.
      I znowu pozostawiam Wam ocene tego listu:

Pani ... nie mam ochoty zmieniac swojej oferty poniewaz mam wielu klientow
      ktorzy potrafia docenic moja pomoc.Nie uwazam rowniez aby moja dzialalnosc byla
      malo profesionalna.
      A tak na marginesie nikt oprocz pracodawcy nie ma mozliwosci dopelnienia
      wszelkich formalnosci zwiazanych z zatrudnieniem jak i zameldowaniem(widocznie
      jest Pani zle poinformowana).
      Powiem Pani tylko ze nie rozumiem dlaczego sie tak dzieje gdy tylko pomiedzy
      mna a pracodawca posdredniczy jakas zniemczona polka to zawsze jest mnostwo
      problemow.

Pozdrawiam i zycze powodzenia w umoralnianiu ludzi z Polski.

Anna Gickel
    • s.henryk Re: poszukuja zlecen, ktos ich zna? 01.07.04, 11:49
      Czesc Tomku, tak sie sklada ze moja zona i wiele jej kolezanek pracuje obecnie
      na terenie Niemiec jako ALTENPFLEGERIN wlasnie za posrednictwem JOBSERVIS.Nie
      ukrywam ze mialem mase obaw co do legalnosci i w ogole jak sie to skonczy ale
      okazalo sie ze Pani Ania jest bardzo rozsadna i wiarygodna.Moja zona pojechala
      wraz z nia samochodem i byla w szoku ze az tak profesjonalnie kobieta do samego
      konca wszystkim sie zajela.Nie wiem czy jest to dzialajaca legalnie firma czy
      inaczej dzialajaca ale jedno jest pewne-MOJA ZONA MA PRACE, JEST ZADOWOLONA I
      NIE ZOSTALA ZOSTAWIONA NA PASTWE LOSU NA DWORCU.Moim zdaniem mozna im zaufac.
      Mysle ze jesli pracodawca chcialby skorzystac z ich uslug to smialo moze.
      Do uslyszenia-Henryk
      • basia553 Henryku, 01.07.04, 13:40
        to moze mi bedziesz mögl pomöc? Moja niemiecka znajoma (a wiec ani slowa po
        polsku) poszukuje wlasnie takiej pomocy. Ja bym jej w kazdej chwili mogla kogos
        z Polski sprowadzic, bo skoro stamtad jestes to wiesz, jak wiele pielegniarek i
        nie tylko poszukuje pracy. Jednak pomoc pani Ani jest na tyle nieprofesjonalna,
        ze nie zalatwia zadnych formalnosci zwiazanych z zatrudnieniem osoby z Polski.
        Przepisy sie zaostrzyly, nie mozna juz nikogo zatrudnic na czarno, potrzebne
        jest wiec zameldowanie. I jak to u Was wyglada? Jak jestescie ubezpieczeni w
        Kasie Chorych? Jak wyglada ubezpieczenie socjalne? Wszelkie te formalnosci
        zalatwialiscie sami? Jak wysokie sa te oplaty? Dziekuje z göry za odpowiedz.
        • s.henryk Re: Henryku, 01.07.04, 15:13
          Nie wiem gdzie sie to wszystko zalatwia poniewaz rodzina u ktorej pracuje moja
          zona zalatwiala wszystkie papiery.Moze posluchaj p.ani i zadzwon do
          Arbeitsamt.Moja zona nie jest pielegniarka ale z tego co slyszalem pielegniarki
          zarabiaja od 1000 euro.
          • basia553 Re: Henryku, 01.07.04, 15:30
            Oj Henryku, Henryku, grubymi nicmi ta Twoja reklama szyta!! Pozdrowienia dla
            pani Ani.
            • s.henryk Re: Henryku, 01.07.04, 16:02
              Nie rozumiem??Ktos tu chyba sieje afery koperkowe.Moge podac nr do mojej zony w
              Niemczech to sobie z nia porozmawiasz.
              • basia553 Re: Henryku, 01.07.04, 16:26
                Dziekuje, nie. Jak juz do tej pani napisalam, intereseju mnie tylko full
                servis, czyli z zalatwieniem formalnosci. Tobie natomiast gratuluje pracy,
                ktöra pozwala Ci siedziec na necie. Wiem, wiem, masz dzis wolne.
                • s.henryk Re: Henryku, 01.07.04, 20:37
                  Nie nie mam wolne tylko neta w pracy.Ja tylko chcialem podac nr telefonu do
                  mojej zony abys porozmawiala sobie z jej pracodawca o zalatwieniu
                  formalnosci.Ja chcialem tylko pomoc;widocznie zle oceniasz ludzi:-(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka