Dodaj do ulubionych

majgaluskaleves

29.07.06, 21:38
coz to za potrawa?
Obserwuj wątek
    • figyelka Re: majgaluskaleves 29.07.06, 21:52
      Zupa z kluskami z watróbki i bułek
    • dorottya Re: majgaluskaleves 29.07.06, 22:11
      Ktoś może przetłumaczy? Dla mnie jeszcze jest trudno, dzięki.

Májgaluskaleves
      Hozzávalók: májkrém, 1 egész tojás, liszt, morzsolt majorána, só, bors,
      ételízesítő, petrezselyem

Elkészítés: Az 1 evőkanál ételízesítőt 1 liter forrásban lévő vízbe teszem, kb.
      5-8 percig forralom. Közben a májast krumplinyomóval összetöröm, hozzáadom a
      fűszereket és a tojást, annyi lisztet keverek bele, hogy az állaga kanállal
      szaggatható legyen. Amikor a gombóckák a víz tetejére jönnek - kb. 5 perc -,
      kész a leves. A tűzről levéve meghintem apróra vágott petrezselyemmel.

Ja bardzo lubię. Pozdr. Dorottya
      • hunpolka Re: majgaluskaleves 30.07.06, 00:11
        Zupa z kluskami wątrobowymi.

Składniki: májkrém (tu mam problem, bo tak określają Węgrzy pasztet, ale można
        to też przetłumaczyć jako krem z wątroby. Z innego przepisu wyszukałam, że
        proporcjonalnie do podanej ilości innych składników może też być ok. 10dkg
        wątroby wieprzowej), 1 całe jajko, mąka, pokruszony majeranek, sól, pieprz,
        przyprawa do potraw (np. vegeta), zielona pietruszka.

Przygotowanie: Do jednego litra gotującej się wody wsypać 1 łyżkę stołową
        przyprawy do potraw i gotować ok. 5-8 min. W międzyczasie przez praskę do
        ziemniaków przepuścić krem z wątroby, dodać przyprawy i jajko oraz tyle mąki,
        aby substancja dawała się oddzielać łyżką. Kiedy kluski wypłyną na
        powierzchnię – ok. 5 min. – zupa jest gotowa. Po zdjęciu z ognia posypać
        posiekaną zieloną pietruszką.

*****************************************************************************

W innym przepisie wyszukałam, że można też kupić surową wątrobę, wrzucić ją do
        wywaru razem z jarzynami (jarzyn powinno być mało), pogotować, a następnie
        wyjąć wątrobę, zmielić ją w maszynce do mięsa (sitko z drobnymi oczkami) i
        dopiero wtedy przygotować jw. kluski, po czym wrzucić je do wywaru, gdzie
        gotują się jarzyny. Jest też druga „szkoła”, która zakłada, że wątrobę powinno
        się mielić surową, następnie zrobić kluski i pogotować je w jarzynach.
        • peter.szabo własnie takową spożyłem, co prawda z proszku 31.07.06, 12:59
          firmy Knorr ale te domowe klimaty... ;-)
          • dorottya Re: własnie takową spożyłem, co prawda z proszku 02.08.06, 22:01
            Czesc Peter,

Jak sie czujesz? Gdzie pracujesz w tej chwili?
            Milego wieczoru. Dóri
            • peter.szabo Witaj Dóri, 09.08.06, 11:42
              • peter.szabo Obecnie pracuje w branzy paramedycznej (kolejna 09.08.06, 11:44
                praca "od podstaw")dopiero co wróciłem z Wegier (gdzie pojezdziłem sobie po
                PRAWDZIWYCH autostradach ;-)) i klepie raport z mojego wyjazdu. Generalnie u
                mnie ok. ;-)

a jak w Krakowie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka