Dodaj do ulubionych

malzenstwo i obywatelstwo

27.09.04, 05:33
mam pytanie, jak dlugo trzeba czekac od zawarcia zwiazku malzenskiego z
obywatelem niemieckim ( naturalizowanym) na obywatelstwo?...Czy okres
wspolnego zamieszkania przed slubem liczy sie do uzyskania tegoz
obywatelstwa?..Z gory dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • walterbertin najwczesniej dwa lat od daty slubu 27.09.04, 09:57
      jednak najwczesniej po trzech latach legalnego pobytu w Niemczech
      (z zameldowaniem i odpowiednikiem karty stalego pobytu)
      Czyli zaliczany by byl rok stazu przedmalozenskigo,
      o ile ten staz byl "na legalu" a nie tylko na zasadzie mniej lub bardziej
      turystycznych odwiedzin, bez zalatwiania formalnosci papierkowych jak wiza
      (ktora teraz odpadla, lub prawie odpadla) i zameldunek - czyli dla urzedu
      znamiona osiedlenia sie na stale.

W wiekszosci przypadkow poczatek legalnego pobytu zaczyna sie po dacie slubu
      tak, ze w pratyce dopiero po uplywie 3 lat wspolmalzonek niemieckiego obywatela
      moze sie ubiegac o niemieckie obywatelstwo, a co za tym idzie otrzymac
      niemiecki paszport
      Czy obywatel niemiecki naturalizowany czy od urodzenia nie ma tu znaczenia
      - w dniu slubu byl obywatelem niemieckim i to sie liczy.

Jednak ubiegac sie nie znaczy, ze dostac automatycznie niemieckie obywatelstwo
      - jest jeszcze pare innych kryterjow do spelninia poza zasiedzeniem sie i
      dokumentem z USC - moze nie tak ekstremalnie jak w USA z przysieganiem na
      konstytucje USA ale obowiazuje znajomosc jezyka niemieckiego i znajomosc kraju
      Bundesrepublik Deutschland (geografia historia system polityczny usw.)
      obowiazuja rowniez "nowego" kandydata/Kandydatke na niemieckiego obywatela.

Walter
      • atoja Re: najwczesniej dwa lat od daty slubu 27.09.04, 23:55
        Walter, dziekuje Ci bardzo za szybka i wyczerpujaca odpowiedz.Przy okazji mam
        jeszcze jedno pytanie, czy takie samo prawo obowiazuje po slubie Niemca z
        Amerykanka?..Jak wygladalaby sytuacja gdy np malzenstwo, ktore zawarlo slub w
        Niemczech zamieszka w USA?..Jak dlugo bedzie musiala malzonka Niemca czekac na
        obywatelstwo niemieckie nie mieszkajac w Niemczech ale badac tam zameldowana??.
        Z gory bardzo dziekuje za odp...
        pozdrawiam;)
        • plesser Re: najwczesniej dwa lat od daty slubu 28.09.04, 09:43
          Amerykanka, w przeciwienstwie do Polski, musialaby zrzec sie amerykanskiego
          obywatelstwa, by nabyc niemieckie. Poza tym oprocz 2 lat malzenstwa do zlozenia
          wniosku jest konieczne 3 lata pobytu, nie zameldowania w Niemczech. Jest to co
          prawda mozliwe, by stworzyc fikcje mieszkania na stale mimo przebywania w US,
          ale bardzo malo prawdopodobne (co z praca?).
          • rafalkawecki Re: najwczesniej dwa lat od daty slubu 29.09.04, 10:58
            Zdaje sie, ze taka sytuacja jest mozliwa ale faktycznie malo prawdopodobna.
            Chodzi mi o przypadek, kiedy to maz (Niemiec) jest oddelegowany do pracy
            zagranice np. na 5 lat do US. I zdaje sie, ze w takim przypadku zona
            (Amerykanka, Polka) moglaby dostac niemieckie obywatelstwo pod warunkiem
            przebywania z mezem. Ale wtedy oczywiscie nie ma sie zameldowania na terenie
            Niemiec. I tez nie jestem pewien jaki to musialby byc charakter pracy
            (jednostka dyplomatyczna??).
            Slyszalem o takim czyms przy okazji zupelnie czegos innego i moglo sie to tez
            zmienic...

Pozdrawiam
            • atoja Re: najwczesniej dwa lat od daty slubu 30.09.04, 00:39
              Bardzo Wam dziekuje Panowie za odpowiedzi:)..Nie rozumiem jednej rzeczy,
              mianowicie gdy slub wezmie Niemiec z Amerykanka, przedtem ja meldujac u siebie,
              i po jakims czasie zdecyduja sie na zamieszkanie w stanach, On nie bedzie sie
              wymeldowywal ze swego domu, Ona rowniez nie, po prostu pojada na jakis czas do
              usa, z tego co wiem ( sytuacja ta dotyczy mojej przyjaciolki) On chce miec
              pobyt w stanach( pozwolenie na prace, green card) takze tam tez musza
              pozalatwiac jakies sprawy, tam maja wieksze szanse na prace( podobno), wiec w
              jaki sposob rzad niemiecki dowie sie ze Ona nie zamieszkuje w Niemczech??..W
              stanach nie ma prawa meldunkowego, takze nie dziwcie sie moim pytaniom,
              chcialabym aby wiedziala na co decyduje sie i czego moze oczekiwac.
              pozdrawiam serdecznie:))
              atoja
              ps.jakie dokumenty sa wymagane przy zameldowaniu?..
              • plesser Re: najwczesniej dwa lat od daty slubu 30.09.04, 19:07
                Podczas postepowania o naturalizacje kandydata na obywatela bardzo szczegolowo
                bierze sie pod lupe. Nadanie komus obywatelstwa to nie hop siup i nikt nie
                wykpi sie Meldebescheinigung. Wnioskodawca musi wykazac jakie i z jakich zrodel
                ma dochody (gdzie pracuje on lub malzonek), ze ma wszelkie ubezpieczenia, ze ma
                odpowiednio duze mieszkanie. Urzad sprawdza tez kazdego u sluzb specjalnych,
                czy nie jest zagrozeniem dla demokracji.

W wypadku np. przedsiebiorcy, ktory duzo zarabia na handlu ze Stanami i ma domy
                po obu stronach mozna to wszystko zapewnic mimo faktycznego przebywania w US.
                (wspomniany wyzej wyjatek ustawowoy dotyczy niemieckich dyplomatow). Dla
                zwyklego smiertelnika stworzenie takiej fikcji jest chocby ze wzgledu na koszty
                niewykonalne.
        • walterbertin nie widze najmniejszego sensu w tym dzialaniu 01.10.04, 19:18
          1) na terenie UE w ciagu dwoch lat paszport czy obywatelstwo polskie czy
          jakiegokolwiek innego panstwa czlonkowskiego UE bedzie tyle samo warte
          - sprawy majatkowe, poruszania osiedlania podejmowania pracy

2) na zewnatrz UE to jeszcze troche potrwa - ale nie wiele dluzej niz 2-3 lata
          czyli tyle ile wyniesie minimalny okres karencyjny - podstawa do ubiegania
          sie o zminane innego obywatelstawa na niemieckie na podstawie slubu
          z obywatelem niemieckim - przeciez nie jest powiedziane ze slubna otrzyma
          niemieckie obywatelstwo z wibiciem dzwonka o 24:00 trzy lata po slubie
          sama procedura tez swoje trwa i wcale nie musi otrzymac - moze sie ubiegac
          ale nie musi otrzymac - BVA czy inny stosowny urzad nie ma musu rozdawania
          niemieckiego obywatelstawa wszystkim chetnym na nie - nawet jezeli spelniaja
          jeden z wymogow - trzy lata po slubie - jak juz plesser napisal to nie jest
          randka w ciemno i hopaj siup wzielismy slub to mi sie nalezy.

- czyli gra niewarta swieczki

Walter
          • atoja Re: nie widze najmniejszego sensu w tym dzialaniu 02.10.04, 01:22
            czesc Walter, milo ,ze znowu sie odezwales;)Chce Ci wyjasnic ,dlaczego ciagle
            pytam sie o te obywatelstwo niemieckie. Kolezanka ( wlasciwie przyjaciolka od
            wielu lat) ma zamiar wyjsc za Niemca, w tej chwili oboje maja problem typu
            gdzie chca zamieszkac , gdzie byloby Im latwiej zyc. Ona z dwoma
            paszportami :polskim i amerykanskim, On niemieckim ( podobno musial sie zrzec
            polskiego otrzymujac niemieckie, czy to prawda , nie wiem?)Z tego co wiem Jej
            zalezy na otrzymaniu obywatelstwa niemieckiego poniewaz (podobno??) bedac
            Niemka przepracowane lata pracy w Polsce licza sie do emerytury w Niemczech? (
            W Usa tego nie ma)..Ona nie zna niemieckiego, on zna ang..szanse na prace
            mialby wieksza w usa, on po 50-tce z wyksztalceniem (podobno) ma od kilku lat
            problemy ze znalezieniem jakiejkolwiek pracy..hmm..chcialabym sie wiele
            dowiedZiec od Was mieszkajacych tam od wielu lat aby Jej naswietlic sprawy
            emigracyjne jakie beda Ja czekaly tam czy tutaj. Z tego co mi pisaliscie
            wnioskuje ,ze lepiej byloby dla Niej wyjsc za Niego za maz jako Polka nie
            mowiac ,ze ma paszport amerykanski, wiem ,ze nie chce pozbyc sie tego
            paszportu.Pytalam sie jakie papiery sa potrzebne do zameldowania, kolezanka
            leci do Niemiec w nastepnym m-cu aby miedzy innymi u Niego zameldowac sie.
            Martwie sie troche o Nia, jest duzo spraw ze tak powiem niejasnych, o ktorych
            On jej nie mowi, ale dzieki Waszym odpowiedziom juz Ona wie wiecej niz
            przedtem,dziekuje Wam za to;))...niestety jak to bywa czesto...zakochani sa
            zaslepieni......i latwowierni;))..
            pozdrawiam serdecznie
            atoja;)
            • plesser Re: nie widze najmniejszego sensu w tym dzialaniu 02.10.04, 17:59
              Z tego co wiem Jej
              > zalezy na otrzymaniu obywatelstwa niemieckiego poniewaz (podobno??) bedac
              > Niemka przepracowane lata pracy w Polsce licza sie do emerytury w Niemczech? (

Tak, licza sie, ale zapewne nie tak, jak wyobraza sobie to Twoja znajoma.
              W ramach pakietu socjalnego dla przesiedlencow bylo cos takiego- lata pracy w
              Polsce liczylu sie tak, jak gdyby skladki odprowadzane byly w RFN. Liczyla sie
              zarowno dlugosc zatrudnienia, jak i stanowisko- wszystko, jak gdyby dana osoba
              faktycznie pracowala w RFN. Znam urzedniczke samorzadowa z mojego miasta na
              Slasku, ktora po przesiedleniu sie w Niemczech otrzymala niemiecka emeryture
              urzednicza.
              Teraz jednak nie ma szans na cos takiego. Zarowno niemieckim obywatelom
              pochodzacym z Polski, jak i Polakom osiedlajacym sie w Niemczech czas w pracy w
              Polsce owszem liczy sie do niemieckiej emerytury, ale polskie swiadczenia sa
              najnormalniej w swiecie przeliczane na Euro. W latach 90 bylo to uregulowane
              polsko-niemiecka umowa emerytalna, a teraz stosuje sie prawo wspolnotowe.
              Posiadanie niemieckiego paszportu lub nie dla spraw rentowych i uwzglednienia
              czasu pracy w Polsce nie ma wiec zbytniego znaczenia. Obywatele (oraz Polacy z
              odpowiednio dlugim pobytem) moga jedynie liczyc na pomoc socjalna, jesli ich
              emerytura jest zupelnie groszowa.

Ona nie zna niemieckiego
              Warunkiem otrzymania paszportu jest znajomosc niemieckiego, ktora trzeba w
              postepowaniu naturalizacyjnym udowodnic. Innym warunkiem jest wykazanie
              niezaleznosci od pomocy spolecznej, co obejmuje takze odpowiednie
              zabezpieczenie emerytalne. Polski czas pracy zaliczony zostanie na mocy prawa
              wspolnotowego, jesli jednak dla urzednika bedzie jasne, ze celem
              wnioskodawczyni jest zabezpieczenie swojej przyszlosci emerytalnej przez
              przerzucenie sie na system pomocy spolecznej na starosc, nie otrzyma paszportu.

tego co mi pisaliscie
              > wnioskuje ,ze lepiej byloby dla Niej wyjsc za Niego za maz jako Polka nie
              > mowiac ,ze ma paszport amerykanski, wiem ,ze nie chce pozbyc sie tego
              > paszportu.
              Tak, choc gdyby kiedykolwiek fakt posiadania przez nia US paszportu wyszedl na
              jaw, zabranoby jej niemieckie obywatelstwo jako przyznane bezprawnie.
              Niezaleznie od tego, czy dokonac takiego kantu, czy nie latwiej jej bedzie sie
              poslugiwac w RFN polskim paszportem, bo mimo okresow przejsciowych to badz co
              badz obywatelstwo EU.

• walterbertin Umowa rentowa Cyrankiewicz-Adenauer 05.10.04, 16:05
              zostala zmieniona i aktulanie wszystkie lata do emerytury licza sie niezaleznie
              od siebie, nie ma przenoszenia stazu emerytalnego z kraju do kraju czy z ZUS
              do BfA lub odpowiednikow amerykanskich do BfA i odwrotnie
              Kazde z tych ubezpieczen jest traktowana oddzielnie tak jak by to inne nie
              istnialo w efeckie ludzie ktorzy placili i tu i tam i jeszcze gdzie indziej
              dostaja skaldkowa emeryture xx.x Euro yy.y $ i zz.z zlotych
              to moze byc jeden wielki cyrk -

Walter

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka