Dodaj do ulubionych

Auslandsüberweisung

09.11.05, 20:13
Od tego roku szkolnego jestem "Pate" i przekazuję miesięcznie stypendium
szkolne do Polski. Kwota jest potrącana z konta w Postbank, na przekazie jest
IBAN i BIC, odbiorca ma konto w Euro w Banku PKO. Postbank nie pobiera
żadnych opłat, natomiast bank w Polsce zatrzymuje niewielką (kilka euro) ale
prowizję. Znacie może sposób na uniknięcie tej prowizji, może inny bank lub
konto-junior etc.? Trochę głupio wobec dzieciaka, cieszył się (cały czas jest
super happy, może się spokojnie uczyć, bez kompleksów ubóstwa) z okrągłej
sumy, a tutaj wypłacają końcówkę w centach.
Postbank nie ma z tym nic wspólnego.
Dzięki za ew. typy!
Obserwuj wątek
    • dunia77 Re: Auslandsüberweisung 10.11.05, 00:34
      Moze napisz jeszcze, co to za organizacja ? Mozna sobie odpisac od podatku w de ?
      • ochmis Re: Auslandsüberweisung 10.11.05, 01:47
        to żadna organizacja. Prywatnie poznałem latem pewną rodzinę i od osób trzecich
        dowiedziałem się o kłopotach. Dziecko skończyło gimnazjum i brakowało pieniędzy
        na "lepszą" naukę. Bardzo dobre oceny i ogólny poziom, a przy tym skromność i
        ogólne wrażenie ujęły mnie i po powrocie do Niemiec zacząłem przekazywać
        pieniądze, nic wcześniej nie uzgadniając. Bałem się, że odrzuciliby pomoc.
        O odpisach muszę sie dowiedzieć. Wiem napewno, jeżeli się wspomaga bliską
        rodzinę to można odpisywać. Nie wiem jak jest w przypadku obcych osób, jeszcze
        o tym nie pomyślałem. Czuję się teraz w obowiązku, bo po liceum tylko studia
        coś dają. Ale na taki cel, to nie jest szkoda!
    • basia553 Re: Auslandsüberweisung 10.11.05, 09:33
      uwazam, ze powinienes interweniowac w Polsce. Wysylalam juz kilkakrotnie
      pieniazki i na euro-konto i na zlotowkowe i NIGDY ani centa nie zatrzymano.
      wysylalam i do Warszawy i do Katowic, do roznych bankow znaczy sie.
      czy masz kogos w Polsce kto bylby na tyle przebojowy, ze kazalby sobie w banku
      pokazac przepisy na podstawie ktorych potracaja?
      • ochmis dzięki za informacje, 10.11.05, 11:20
        że inne banki nie potrącają. W moim przypadku to jest PKO w Olsztynie
        (PKOPPLPWOLS). Zadzwonię sam i spróbuję wyjaśnić. Odbiorcom pieniędzy nie mogę
        interwencji w banku "zumuten" :), dla nich to jest jak dar z nieba i żeby
        jeszcze się "wykłócać" to nie leży w ich charakterze! :)
        • ochmis dokł.: Bank PEKAO SA 10.11.05, 11:24
      • ochmis Re: Auslandsüberweisung 10.11.05, 11:47
        Telefonowałem do banku i powiedziano mi, że za przekazy zza granicy pobierają
        15 zł prowizji, ponieważ mają taką tabelę opłat! :)) Nie chciałem dyskutować
        z "panienką z okienka", więc chyba poszukamy innego banku! Może w tym wypadku
        chodzi o bank komercyjny? Ale czy są inne? Charytatywnych nie ma! :))))
        • ggigus ja tez przelewalam i zawsze za to slono placilam 10.11.05, 12:35
          za jakich bankow korzystasz, Basia?
          ponoc prowizja jest zupelnie normalana. nawet za przelew z De do Ö tez sie
          placi i to sporo. UE musi sie rozwinac
    • basia553 Re: Auslandsüberweisung 10.11.05, 16:45
      ja jestem w Dresdner Bank, a wiec zawsze z tego banku wysylalam. Nie pamietam
      katowickiego banku, a wlasciciele konta wyjechali na dlugie wochenende, wiec
      zapytac nie moge:))))) pamietam tylko, ze bylo to konto dewizowe. Natomiast
      druga osoba do ktorej juz dwukrotnie wysylalam bez oplat z zadnej strony
      (potwierdzila mi to tez dzisiaj), nie ma konta dewizowego, tylko zlotowkowe.
      Jest to
      BRE Bank S.A-mbank
      w Lodzi
      • kalkos Re: Auslandsüberweisung 10.11.05, 21:19
        ochmis, musisz przy przelewie podawac numer miedzynarodowy odbiorcy (8 liter)
        wowczas nie powinno byc zadnych oplat. przelewam tak bardzo czesto zarowno z
        dresnder jak i z deutsche banku do roznych polskich bankow i fukcjonuje bez
        zarzutow (i oplat). i nie sa to bynajmniej konta dewizowe
        • ochmis właśnie o to chodzi, że podałem 10.11.05, 22:16
          SWIFT, IBAN. Postbank żadnych opłat w tym przypadku nie pobiera, tylko PEKAO SA
          w Olsztynie grabi 15 zł!
          • kalkos Re: właśnie o to chodzi, że podałem 10.11.05, 22:37
            a to jakies zlodziejstwo albo pomylka. zadzwon moze nie do okienka tylko gdzies
            wyzej? wysylam nagminnie pieniadze do polski (jakos rzadziej dostaje;) i w
            zyciu nie bylo oplaty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka