patchwork30 11.11.06, 21:15 Vitalia dała namiar i dziś poszłam i znalazłam ten polski sklep z wędlinami na Stachus. Kupiłam ogórki kwaszone w słoiku i majonez kielecki. Wędliny są z Żywca. Pan był bardzo miły. W poniedziałek mają rzucić biały ser. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annajustyna Re: Polski sklep w Monachium 11.11.06, 22:30 No, tylko kabanosy kosztuja 14 EUR za kg:////. Odpowiedz Link
ggigus tez bylam w sobote, sere nie bylo, byla pani, 12.11.06, 17:02 niewladajaca jez. polskim i agresywnie reagujaca, gdy ja po polsku zagadalam Odpowiedz Link
annajustyna Re: tez bylam w sobote, sere nie bylo, byla pani, 12.11.06, 17:10 O widze, ze tez "przejelas" sie reforma ortografii:))))). Jak ja bylam, to tez byla pani. Tez sie troche zdziwilam, ze personel nie jest dwujezyczny, w koncu wybralam sie do sklepu w celu ewentualnej pogawedki w jezyku ojczystym (moglabym ja odbyc tylko z panami jedzacymi kielbase przed sklepem, odzianymi w swetry a la kandydat na prezydenta Bialegostoku, wiec dalam sobie spokoj)...A broszurki na ladzie sa po polsku - czyli pani nawet pewnie nie wie, o czym sa... Odpowiedz Link
ggigus reforma ortografii?? imieslowy w formie 12.11.06, 17:14 przymiotnikowej sa od zawsze i beda zawsze pisane razem nie wladajacy szabla, a mieczem, byli proszeni o wejscie i uczniowie niewladajacy jezykiem polskim sa powaznym problemem hehe, lubie slang ortograficzny. Pani mnie zirytowala, bo sama byla cudzoziemka - der Ware kommt morgen, a jak mowilam po niem. to wykrecala twarz w grymasie typu: nie rozumiem, co mowisz, ale staram sie. WIec uprzejmie spytalam, czy ma problemyze zrozumiem nie.przestala sie wykrzywiac. Odpowiedz Link
ggigus ps: pania pytalam o torcik wedlowski 12.11.06, 17:17 ale pani - jakze inaczej - nie wiedziala, o co chodzi Odpowiedz Link
annajustyna Ja zaobserowwalam u Ciebie te "maniere" takze w 12.11.06, 17:20 innych postach, gdzie ewidentnie pasowalaby pisownia oddzielna (wg "starych" zasad)...Ja konsekwentwie pisze juz od dluzszego czasui tylko razem: nieumijacy, nierozumiejacy...Wyglada to okropnie, ale skoro tak postanowila RJP, ze niby "nowoczesniej"... Odpowiedz Link
annajustyna Re: ??? podaj przyklad, jesli chcesz na moja mani 12.11.06, 17:26 Gdzies mi sie obilo o oczy i bardzo sie ucieszylam, ze nie jestem osamotniona w kulcie tejze nowosci;)))). Moze sie pomylilam??? Odpowiedz Link
ggigus hm 12.11.06, 17:29 ja pisze imieslowy jako przymiotniki razem, a w innej funccji osobno czyli siedzial w wagonie dla niepalacych i nie pijacy, a palacy, powinni jesc duzo witamin (sorry za brak sensu) wg reformy mozna teraz pisac w obu przypadkach razem, ale mnie to razi moze zapomnialam nacisnac spacje, bo nie zawsze razem z im. to nie moj styl, niestety Odpowiedz Link
annajustyna Re: hm 12.11.06, 17:38 Zeby zakonczyc dyskusje, to dodam, ze jednym z wiekszych moich osiagniec bylo opanowanie roznicy miedzy imieslowami przymiotnikowymi okreslajacymi stan i okreslajacymi ceche. Czasem to naprawde jest dyskusyjne. Ale skoro nawet "Polityka" stosuje sie do nowych zasad, to i ja;)))). Niepijacy tez mozna razem w sensie cechy;))), np. abstynent. Odpowiedz Link
ggigus hehe 12.11.06, 17:42 w sensie cechy czyli jako przymiotnik razem, ale jako orzeczenie - osobno! chociaz mozna tez razem nie pijacy, a palacy abstynenci, byli przedmiotem naszych badan a Polityka robi tez bledy, pisanie jechal Mercedesem itepe kiedys bylo inaczej... raz nawet mialam forumowa dyskusje z pania korektorka opolskiego oddzialu GW pisala o mieszkancach Opola wielka litera byla zirytowana moimi uwagami ojej... Odpowiedz Link
annajustyna Czyli pomijajac niewladztwo polska mowa, 12.11.06, 17:22 pani w zasadzie nie jest kompetentna - tzn. nie neguje, ze umie sprzedawac, ale wydaje mi sie, ze pracujac w sklepie "etnicznym" powinno sie cos wiedziec, o tradycyjnych produktach tego kraju... Odpowiedz Link
ggigus pani nie moe byc, niestety, kompetetna, bo nie wie 12.11.06, 17:25 co to ten torcik jest mnie irytuje wybor tego sklepu - tyle powierzchni nieuzytkowanej na sprzedaz inne narody sa b. pfiffig, ze uzyje germanizmu Odpowiedz Link
annajustyna Re: pani nie moe byc, niestety, kompetetna, bo ni 12.11.06, 17:28 I w ogole ciezko znalezc ten sklepik, taki ukryty miedzy sex shopem a innymi zakamarkami...Szkoda:((((. Odpowiedz Link
ggigus szkoda, tez tak mysle, Polakom brak checi 12.11.06, 17:31 pokazania sie na wystawie naszego roku piszemy wlasnie o niewidzialnej emigracji (jedna projektatnka mody odmowila nam udzialu, a jedna dziennikarka nie chce stac kolo Polonusow tyle ze Polonusi sie pchaja drziami i oknami) ee, frustracja jesienna Odpowiedz Link
annajustyna Re: szkoda, tez tak mysle, Polakom brak checi 12.11.06, 17:40 Albo "byli" Polacy, ktorzy dla zasady nie beda rozmawiac z innymi Polakami w Niemczech po polsku??? To dopiero hit... Odpowiedz Link
ggigus wcale nie musza byc "byli" 12.11.06, 17:45 na uniw. czesto mi sie zdarza, ze polskie studentki nie chca rozmawiac po polsku, bo a)jestesmy w Niemczech i musimy mowic po niem. i b) ja siechce nauczyc jezyka, wiec rozmowa po polsku mi przeszkadza mnie taka argumentacja zatyka Odpowiedz Link
annajustyna Re: wcale nie musza byc "byli" 12.11.06, 19:01 U nas tez byl na studiach taki Grzegorz z Gdanska, ktory chcial ze wszystkimi rozmawiac po niemiecku (fakt, ze dobrze znal niemiecki). Nie musze dodawac, ze robil "furore" wsrod polskich studentow... Odpowiedz Link
fan.club1 Po prawdzie trzeba przyznać, że... 12.11.06, 19:13 tzw. torcik wedlowski jest dziwolągiem niełatwym do zrozumienia dla niewtajemniczonych. Na deklu stoi jak wół "torcik" (czemu nie tort?), a w środku ordynarny wafelek. Spryciuchy z Wedla wolą sprzedać pół kilograma za jednym zamachem. Odpowiedz Link
ggigus jak ci nie smakuje, nie kupuj 12.11.06, 19:21 torcik bo jest maly nie widziales nigdy tortow w cukierni? Odpowiedz Link
alesko Re: jak ci nie smakuje, nie kupuj 12.11.06, 19:32 wlasnie zajadam swiezego kabanosa prosto z polski, mniam, ale nie wpadlabym na to ze tu moze byc wart 14€/kg!!!!to jakis absurd zadziwia mnie to jak chetnie polacy zatrudniaja nie-polakow, a juz w tym przypadku zupelnie nie moge tego zrozumiec:((((( pozdr Odpowiedz Link
fan.club1 Ty też uległaś wedlowskiemu czarowi? 12.11.06, 20:02 Wafelek a nie torcik. Mogelpackung! Odpowiedz Link
giwliana Re: Ty też uległaś wedlowskiemu czarowi? 13.11.06, 08:39 Od dziecka wiem, ze torcik, to nie torcik i ze jest mniam. Tego nie wiedziec moze tylko pani nie Polka w polskim sklepie. Odpowiedz Link
fasolka3 Re: Polski sklep w Monachium 15.11.06, 00:44 Hej, gdzie na Stachusie jest polski sklep??????????????????? Dzieki z gory za odpowiedz..... Chyba jutro podejme sie wyprawy w celach wywiadowczo-badawczych. FFF Odpowiedz Link
ggigus na dole kolo wejscia do kaufhofu, idziesz do wool 15.11.06, 01:14 wortha, mijasz w. i lekko zakrecasz, potem jest taj.imbiss i sklep ale opinie rozne zajrzyj na skrzynke poczt pozdr Odpowiedz Link
wiki113 Re: Polski sklep w Monachium 20.11.06, 15:19 Podobna jest jeszcze jeden sklep polski Eva Imbiss, Prasa, ksiazki, CD, DVD, polskie produkty Kidlerstr 4 Przystanek Implerstr. U3 U6 czynne: 10.-18.00 osobiscie nie testowalam Odpowiedz Link