sozpol 07.10.08, 13:01 - zasady pomocy socjalnej, - niemieckie obywatelstwo z nadania lub po przodkach, - ubezpieczenia, - internet i telefon, - bezplatne konto bankowe, i wiele innych na www.sozpol.com Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gadupa Re: praktyczne informacja dla mieszkajacych w Nie 07.10.08, 13:26 heheheh Stuknij sie w glowke. Te informacje moze dla zachustkowanych muzulmanek nie wychodzacych z kuchni sa interesujace. Odpowiedz Link
annajustyna Re: praktyczne informacja dla mieszkajacych w Nie 07.10.08, 15:31 Zwlaszcza to o niemeickim obyw. po przodkach:). Odpowiedz Link
caysee Re: praktyczne informacja dla mieszkajacych w Nie 07.10.08, 15:51 " [...] możesz osiedlić się na terytorium Niemiec i skorzystać z wielorakiej pomocy niemieckiego państwa na początek życia w Niemczech. Praktyczne wskazówki na ten temat uzyskasz na naszych stronach..." "Oczywiście, że fakt posiadania obywatelstwa niemieckiego tylko przez jedną osobę dorosłą wystarczy, by cieszyć się posiadaniem prawa do niemieckiej opieki socjalnej przez całą rodzinę." "[...] ma prawo do skorzystania z pomocy niemieckiego państwa - w znalezieniu i opłaceniu mieszkania, jego wyposażeniu i uzyskaniu pomocy finansowej pokrywającej podstawowe potrzeby całej rodziny." I co tu duzo mowic. Stronka jest nastawiona na wychowanie kolejnych pasozytow :/ Odpowiedz Link
beniusia79 Re: ha,ha 21.10.08, 08:20 ciekawe czy jest tam gdzies napisane jak kombinowac, zeby wyciagnac jeszcze wiecej? znam takich kombinatorow, ktorzy sobie pieknie zyja w Polsce, mieszkanie w Niemczech oplaca im Amt, dostaja takze HarzIV i inne dodatki. na miescu socjalu zatrudnilabym wiecej pracownikow, ktorzy zajmowali sie tylko wizytacja bezbrobotnych. taka wizyta (niezapowiedziana oczywiscie) raz w tygodniu pozwolilaby im z pewnoscia namierzyc wielu "Sozialschmarotzow" i oszczedzic wiele kasy... Odpowiedz Link
fan.club A gdzie Twoja postawa obywatelska? 21.10.08, 12:31 Troch więcej odwagi a Amt zaoszczędzi podwójnie: na posożytach i na kontrolerach. Odpowiedz Link
beniusia79 Re: jesli panie z Amtu 21.10.08, 16:05 sa na tyle niekumate i wierza w bajki opowiadane przez owych znajomych, to nie moja wina. powinny juz dawno sie zorientowac, ze cos jest nie tak, np. püo rachunkach bo w mieszkaniu nikogo nie ma wiec nie ma zuzycia wody, ani pradu itp. ja se pod nosem psiocze, ale nadawac nie bede bo wiadomo bedzie od razu, ktpo doniosl.. Odpowiedz Link
wild.romance Re: jesli panie z Amtu 21.10.08, 19:22 beniusia79 napisała: > sa na tyle niekumate i wierza w bajki opowiadane przez owych > znajomych, to nie moja wina. powinny juz dawno sie zorientowac, ze > cos jest nie tak, np. püo rachunkach bo w mieszkaniu nikogo nie ma > wiec nie ma zuzycia wody, ani pradu itp. ja se pod nosem psiocze, > ale nadawac nie bede bo wiadomo bedzie od razu, ktpo doniosl.. Otóż widzisz...tutaj nie rozchodzi się o to czy panie z urzędu są kumate czy też nie. One wykonują jedynie swoje zadanie i tak jest dobrze. Ja uważam, że nie powinno być tak, że powinny wątpić w to czy zgłaszający się ktoś potrzebujący jest naprawdę potrzebującym... to byłoby jak najbardziej nie na miejscu aby przyjmować wnioski o pomoc z przymrużonym okiem. Urzędy podejmują decyzję o udzieleniu pomocy na podstawie złożonych dokumentów, załączników itd., pytają czasami to i owo, a otrzymujący pomoc podpisując swój wniosek o przydzielenie pomocy zobowiązuje się tym samym również do współpracy z urzędem. Ta współpraca polega m.in. i na tym aby podjąć wszelkie kroki i dążyć do prowadzenia życia bez tej pomocy, jak też aby informować urząd o ewentualnych zmianach w osobistej sytuacji gospodarczej (podjęcie pracy i takie tam...). A te panie tylko wykonują to co powinny i nic więcej. To jest związane prawnie i nie może być tak, że: "słuchaj Wojtuś..pożycz mi stówę, oddam Ci w przyszłym tygodniu...Ehhh, wiesz..nie wiem, znam to już, pożyczę a ty nie oddasz i będę się wq.rwiał...Wiesz..lepiej ty się wq.rwiaj." Składający wniosek powinien sam o to dbać, aby być osobą rzetelną i uczciwą (więc wiesz, jakich masz sąsiadów...:))). Wszyscy powołują się na prawo olewając jednocześnie obowiązki zawarte w tym samym prawie i do których się zobowiązali...śmieszne ale prawdziwe. I jak traktować takich ludzi? Swoją drogą urząd może oczywiście starać się o podjęcie kroków prawnych w przypadkach nadużycia....Ale o tym musi wiedzieć. Zivilcourage ist gefragt..:))Można też cicho siedzieć, psioczyć pod nosem i w razie czego szukać jakiejś dodatkowej fuchy aby sprostać wzrastającym wydatkom, dyktowanym przez państwo podwyżkami podatków i czym tam jeszcze, bo....tamci też muszą jakoś żyć, godnie i....trzeba im dać i tralala...A czasy, w których płacił ten który zamawiał dawno się skończyły (dawniej każda komuna otrzymywała zwrot kosztów pomocy socjalnej). Dzisiaj państwo zamawia a płaci komuna/podatnik. w.r Odpowiedz Link
snaj.per LUDZIE DAJCIE SOBIE SPOKOJ Z SOZPOLEM!!!!!! 20.10.08, 18:23 Co to jest sozpol? Nie jest to ani firma ani zrzeszenie ktore oferuje pomoc to naciagacze, ktorzy nie znaja nawet jezyka niemieckiego w stopniu dobrym. Wyciagaja od ludzi niemale pieniadze i w wielu przypadkach nie potrafia pomoc a bardzo czesto szkodza. Mieszkam w Hannoverze od dwoch lat i jeszcze nie spotkalem osoby ktorym pomagaja i zrobili to dobrze. Odpowiedz Link
info-tw Re: praktyczne informacja dla mieszkajacych w Nie 21.10.08, 19:52 to ja poproszę o informację na temat bezpłatnego konta w banku a najlepiej aby tam już z kilka no dobra nie jestem zachłanna z kilkaset tysięcy Euro leżało :) Odpowiedz Link
ferro2 Re: praktyczne informacja dla mieszkajacych w Nie 21.10.08, 21:50 ja tez poprosze o taki namiar:))) Odpowiedz Link