Dodaj do ulubionych

mała żaglówka na początek

26.06.12, 19:45
jestem absolutnym laikiem, costam plywalem jako dzieciak i bardzo milo to wspominam jednak zadna wiedza mi z tego epizodu nie pozostala. chcialbym niezobowiazujaco sprobowac pobawic sie w zeglarstwo. w mojej okolicy mam kilka jezior pomyslalem o kupnie jakiejsc malej taniej zaglóweczki ktorą łatwo będe mogl odsprzedac jesli stwierdze ze mnie to nie bawi. jest pare osob ktore moge poprosic zeby pokazaly mi podstawy jednak łódkę chcialbym miec swoją zeby sie nie stresowac ze komus cos popsuje. jesli mozecie mi cos podpowiedziec odnosnie takiego zakupu to z góry dziekuje
Obserwuj wątek
    • ortodox Re: mała żaglówka na początek 27.06.12, 01:07
      Nie obędzie się bez kilku pytań dodatkowych, po określenie mała i tania to za mało.
      1. Czy ma to być jacht kabinowy, czy odkryto pokładowy?
      Różnica dość zasadnicza zarówno w w cenie, właściwościach i możliwościach.
      Generalnie do nauki lepszy byłby odkryto pokładowy. Nauka na takiej łódce daje konkretne podstawy i sprawia wiele frajdy. Jest poza tym łatwiejszy w transporcie, tańszy ... ale coraz trudniej o takie łódki, są dość wywrotne i mają kilka istotnych wad związanych z brakiem dachu nad głową.
      2. Nowa, czy używana? Przy używanej na ogół zawsze jest coś do zrobienia, poprawienia, naprawienia i nie zawsze są to proste sprawy.
      3. Przewidywane środki ( finansowe ) na tę zabawę?
      To podstawowe pytania na które musisz najpierw sobie odpowiedzieć.
      pozdro.
      • zolviu Re: mała żaglówka na początek 30.06.12, 12:08
        1.bez kabiny
        2.obojętne
        3.jak najmniejsze
        generalnie myslalem o czyms tego rodzaju

allegro.pl/zaglowka-i2438605836.html
        • ortodox Re: mała żaglówka na początek 30.06.12, 23:27
          Cóż, generalnie już właściwie wybrałeś. Pozostaje pogratulować :)
          Moim zdaniem coś takiego jest jak najbardziej godne polecenia na początek przy założeniu że:
          1. Jesteś dość wysportowany.
          2. Nie boisz się wody.
          3. Podobne właściwości maję ewentualni współtowarzysze żeglarskich eskapad.
          Na pewno pływanie ( nauka i trening ) na takiej łódce da ci w przyszłości świetne poczucie wiatru i wody. Czyli to co w żeglarstwie jest najważniejsze.
          Pozostaje tylko wybrać właściwy egzemplarz. Czyli taki bez istotnych wad w kadłubie i ożaglowaniu. W tym celu przed kupnem trzeba zasięgnąć rady jakiś zaprzyjaźnionych aktywnych żeglarzy ... i to by było na tyle.
          Tym bardziej, że jutro pakuję manatki i jadę na Mazury na jakieś 3 tygodnie.
          ahoj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka