30.12.09, 22:57
Moje Kochane jakie macie sposoby na nadwrażliwośc smakową?Jednym słowem...mój
młody jada tylko mączne potrawy,jabłka i popija to woda niegazowana.Cierpi na
niedobór witaminy d3,więc mu ją podajemy,poza tym jest alergikiem wziewnym.Na
punkcie jedzenia ma jakąs ...chyba fobie.Dokładnie ogląda co je,wącha,próbuje
czubkiem języka...jak ostanio zjadł ogórka kiszonego to zmężem oszaleliśmy ze
szczęścia...teraz je te ogórki...ale to nowa rzecz,którą wziął do ust pirwszy
raz chyba od jakiś czterech lat a ma 9 lat...Ma wyglad typowego
alergika,blady,oczy podkrążone,czasem jeszce ślini się,uchylone usta...Co
robic...Może macie jakieś sposoby...
Obserwuj wątek
    • calosciowezaburzeniarozwojowe Re: jedzenie 30.12.09, 23:21
      We wszystkich materialach na tematy okoloautystyczne spotykam sie ze
      stwierdzeniem, ze jesli autystyk ma mocno ogranizcony jadlospis, to najczesciej
      jest to wynik zagrzybienia ukladu pokarmowego, w przypadku Twojego synka
      przyjrzalabym sie tematowi tym bardziej, ze w gre wchodza potrawy maczne
      (domyslam sie, ze nie z maki pelnoziarnistej pewnie).
      U nas wprowadzenie diety bezglutenowej i bezmlecznej otworzylo troche malego na
      nowe smaki (tez mial tylko kilka potraw akceptowanych, ktore jadal na zmiane) -
      inna rzecz, ze wydaje mi sie, ze zadzialalo troche na motywacje, tzn. jesli nie
      zjesz czegos nowego, co Ci wolno, to nie zjesz nic, bo tego, co lubisz Ci teraz
      nie wolno i nie dam Ci, a jednoczesnie ta motywacja tez podzialala na mnie, bo
      musialam wymyslac nowe rzeczy, zeby rzeczywiscie cos jadl.
      Teraz jest lepiej, choc nie idealnie.
    • iwpal Re: jedzenie 30.12.09, 23:49
      >>penelope77 napisała:
      Ma wyglad typowego> alergika,blady,oczy podkrążone,czasem jeszce ślini
      się,uchylone usta...Co robic...Może macie jakieś sposoby...<<<

Przede wszystkim wgłebic sie bardzo w diagnostykę nietolerancji pokarmowej (to,
      ze coś nie wyszło w jakichs testach, moze oznaczac, że po prostu... nie wyszło w
      testach, a nie ze dziekco jest okazem zdrowia); bardzo czesto niejadztwo (i u
      dzieci autystycznych i u dzieci nieautystycznych) jest związane z alergią.
      nietolerancją/pseudoalergią pokarmową i wyeliminowanie alergenu/alergenów i
      lecezenie przewodu pokarmowego powoduje (czasem w "cudowny" sposób) zwiększenie
      chęci do jedzenia i próbowania nowych rzeczy pomimo występujacych nadal
      nadwrazliwosci w jamie ustnej czy nadwr.węchowej (nad którymi i tak trzeba swoją
      drogą pracowac).
      Trzeba przy tym pamiętac, ze wyrzut histaminy jaki wystepuje podczas reakcji
      alergicznej jest toksyczny dla zmysłu dotyku (stad wzmaga sie nadwrazliwość) i
      zmyslu równowagi (błędnik jest bardzo wrażliwy na histamine). Dlatego leczenie
      alergii (szczególnie pokarmowych, które moga miec też nietypowy przebieg i różne
      objawy), zwłaszcza u dzieci autystycznych jest niezmiernie wazne, gdyż pozwala
      odciążyć organizm, a co za tym idzie ustabilizowac układ nerwowy i dać dobre
      podłoze do oddziaływan terapeutycznych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka