Dodaj do ulubionych

proszę o poradę

16.09.10, 16:42
mieszkam w Rzeszowie,mój synek ma 9 lat i na razie podejrzenie o zespół aspergera.W wieku 7 lat trafił do Poradni Autyzmu z podejrzeniem ZA.Wtedy nie było pewnosci i nie postawiono ostatecznej diagnozy,to był początek pierwszej klasy.Niestety im dalej tym było gorzej,problemy z rówieśnikami,każda porażka,wielki krzyk płacz,rzucanie książkami i teksty(to Pani nic nie rozumie itd.).Lekcje wf były najgorsze(jestem najgorszy,zawsze jestem ostatni)jednym słowem sprawność manualna nie jest jego mocną stroną,nawet ocena -5 to już straszna sprawa.Tu muszę dodać,że poza wf i rysunkiem,radzi sobie świetnie(1 miejsce olimpiada matematyczna,1 miejsce olimpiada ortograficzna ,druga klasa).Postanowiłam znów udać się na wizytę,problem w tym,że psychiatra który przyjmuje w tym ośrodku ostatnio jest nieuchwytny,czekam i czekam następny termin wizyty przełożony ,oczywiście nie z mojej winy.Nie wiem,czy w takim przypadku powinnam udać się do innego psychiatry w innej przychodni,czy czekać aż ten lekarz się pojawi ,bo czas leci a ja niem jak mam rozmawiać z nauczycielem,bo póki co traktuje syna tak jakby miał SA i stosuje się do porad zamieszczonych w internecie.
Prosze powiedzcie mi co mam dalej robić,jak mam pomóc synkowi no i co wy nato czy mam słuszne obawy,ze mój syn może jednak ma ZA?
z góry dziekuję
Obserwuj wątek
    • aga_sama Re: proszę o poradę 16.09.10, 16:54
      Na stronie
      www.synapsis.waw.pl/index.php/content/blogcategory/48/94/
      kliknij w link informatory o placówkach i usługach wg województw
      i ściągnij pdf dot. województwa podkarpackiego.
      Tam powinny być informacje, gdzie jeszcze w Twojej okolicy możesz uzyskać diagnozę.
      Nie rezygnuj z ośrodka, w którym już byłaś. Dobrze, żeby jeszcze raz zobaczyli syna, powinno pójść tam łatwiej z diagnozą.
      W międzyczasie możesz się zgłosić do poradni psych.-ped. i poprosić o obserwację i opinię o synu. Jeżeli potwierdzą Twoje obawy i młody faktycznie ma Aspergera, to ich opinia powinna być jakoś wiążąca dla szkoły.
      Jakieś przesłanki do tego, żeby dziecko diagnozować pod kątem spektrum autyzmu były. My Ci nie powiemy, czy on ma czy nie ma ZA. Ważne, abyś miała diagnozę i zaczęła z nim jak najszybciej pracować.
      • yuti1 Re: proszę o poradę 16.09.10, 18:34
        dzięki śliczne za pomoc i pozdrawiam
    • mamiami Re: proszę o poradę 17.09.10, 09:14
      Witam,
      mieszkam kawałek od Rzeszowa, myślę jednak, że mogę jakoś pomóc :)
      My trafiliśmy do dr Pelc-Dymon, przyjmuje w Poradni Zdrowia Psychicznego w Rzeszowie bodajże na ul.Batorego (obok bazy MKS) - tam byłam tylko raz, więc dobrze nie pamiętam ulicy, normalnie korzystamy z wizyt konsultacyjnych w naszym mieście, ponieważ Ami źle znosi dłuższe podróże.
      Pozdrawiam
      mama Ami
    • tijgertje Re: proszę o poradę 17.09.10, 10:18
      Mysle, ze najlepiej dla dziecka, jesli zajmuje sie nim jeden osrodek, bo maja najpelniejszy obraz dziecka, ale... No wlasnie, jest male ale. Moja siostra ma 11-letniego syna, ktory jest ksiazkowym przykladem ZA, od malego widac bylo, ze jest inny, ale ze jest wczesniakiem to na to zwalano bardzo duzo. Niedawno wreszcie go zaczeli diagnozwac, stanlo na tym, ze ma ADHD, choc ja nie musze byc psychiatrea, zeby widziec, ze problemy mial identyczne do mojego mlodego i autuzm jest u nas rodzinny, a chlopak ma ZA i spore zaburzeia SI, rpzez co ma problemy z koncentracja w szkole (wszystko go rozprasza), mimo, ze w domu tego typu problemow nie ma. Z tego co widze, to na Podkarpaciu nie ma nikogo, kto jest w stane postawic naprawde rzetelna diagnoze. Siostra byla nie tylko w ppp, ale odwiedzili chyba ze 3 psychiatrow w Rzeszowie, stanelo na tym, ze chlopak jak na wczesniaka jest normalny, a autyzmu nie moze miec, bo jest zbyt inteligentny!!! Nosz qrde... diagnozy stawiaja po jednej czy 2 wizytach, nie maja pelnego obrazu sytuacji ani w domu ani w szkole.
      Objawy, ktore opisujesz moga (choc nie musza) pasowac do autyzmu, moj mlody i ja tez z tych perfekcjonistycznych;) jesli jednak masz mozliwosc i chcesz dziecku pomoc, to mysle, z e warto sie wybrac gdzies, gdzie chlopakiem zajmie sie grono specjalistow i postawia wiarygodna diagnoze. Nie pamietam dokladnie, ale chyba polecano osrodek w Orzeszu? Moze cos pokrecilam, mnie nie dotyczy, wiec moglam cos pokrecic, ale poszperaj w wyszukiwarce, powinnas znalezc, moze ktoras z dziewczyn podrzuci namiary.
      Diagnoza mojergo mlodego zajela blisko 2 lata! MAm caly sgregator raportow, mimo, ze wiele zachowan mlodego wskazywalo od poczatku na autyzm, to maja wytyczne, zeby nie postawic diagnozy na wyrost, poza badaniami przez sterte lekarzy, mielismy szerokie testy logopedyczne, psychologiczne, (kazdy 2 dni , po jakies 1.5 godziny na raz), wielokrotne obserwacje w domu (tylko z nami, podczas samodzielnej zabawy i z zaproszonymi do zabawy innymi dziecmi), kilka razy psycholog i pedagogo obserwowali mlodego w szkole, potem w osrodku razem z nami, samodzielnie i z psychiatra... Ilosci przeprowadzonych przez nas rozmow nie zlicze. Dziecko moze sie zupenie inaczej zachowywac przy kazdym z rodzicow, inaczej w obcym miejscu, inaczej w domu czy w szkole, wiec diagnoza na podstawie jednej czy 2 rozmow z dzieckiem albo tylko z rodzicami moze sluzyc w zasadzie jako papier toaletowy:/
      • yuti1 Re: proszę o poradę 18.09.10, 09:36
        własnie ton ośrodek co byłam z synkiem jest bardzo chwalony,tylko problem w ty,że są podobno jakieś problemy z dogadaniem się psychiatry z ZOZ-em,dowiem sie wszystkiego 20 września podobno ma wrócić,ale tak już było wcześniej też miał być i znów nici.Jak go dalej nie bedzie to skorzystam z porady Mamy Ami ,wiem gdzie przyjmuje doktor Dymon Pelc na początku trafiłam do niej,ale nie wiem czy ona może postawić ostateczną diagnozę.Dlatego tak jak mi radzicie wolałabym jednak pójść z synkiem tak gdzie był ostatnio diagnozowany przez 4-osobową komisje.Wydaje mi się,że może nie chcieli wtedy stawiać diagnozy na wyrost,synek wtedy dopiero zaczął 1 klase,a teraz po moich i nauczycieli obserwacjach nie jest dobrze,do tego stopnia ,że Maksi nie był dwa lata z rzędu na wycieczce Pani Wychowawczyni stwierdziła,że (nie ma zamiaru trafić przez niego do więzienia)fajna nie?
        Ręce opadają.
        Mam jeszcze jedno pytanie,czy wsze dzieci maja jakiś problem ze śladami od ubrań.Mój do tego stopni,że jak ma śld czyli odgniecenie od gumki w spodnich albo od skarpetek,to je poprostu zamalowuje długopisem.
        Pozdrawiam wszystkich na forum
        • yula Re: proszę o poradę 18.09.10, 17:26
          > ze,do tego stopnia ,że Maksi nie był dwa lata z rzędu na wycieczce Pani Wychowa
          > wczyni stwierdziła,że (nie ma zamiaru trafić przez niego do więzienia)fajna nie
          > ?
          o jakich wycieczkach mowa? U nas było jasno powiedziane że na wycieczki do kina,teatru itp. Maks idzie tylko pod warunkiem że któreś z nas idzie z nim jako opiekun i nie było takich gadek tylko że syn potrzebuje osoby wyłącznie dla siebie a ich jest 2 na 20-ro dzieci. Syn nie opuścił żadnej wycieczki, ja dopłacałam tylko raz do teatru, a na reszcie byłam jako opiekunka bezpłatnie.
          • yuti1 Re: proszę o poradę 19.09.10, 08:57
            Cześć Yula.
            U nas w szkole są tylko wycieczki na zieloną szkołę innych nie ma chyba,ze wyjście do kina czy do teatru z tym nie ma problemu.Na zieloną szkołe nie ma szans .Zaproponowałam,że pojade razem na wycieczke,ale usłyszałam w odpowiedzi,że na zieloną szkołę rodzice nie mogą jechać,przecież chciałam dopłacić.Gadka typu jest ograniczona ilość miejsc.
    • izad123 Re: proszę o poradę 20.04.16, 10:00
      WITAM
      Chciałabym sie z pania skontaktować przeczytałam post i mam ten sam problem prosze o ades e-mailowy żebyśmy mogły wymienić doświadczenia na temat wychowywania dziecka, szczerze powiedziawszy jestem załamana jak czytam przez co ludzie przechodza z góry dziekuje
      • 1diagnoza1 Re: proszę o poradę 21.04.16, 10:30
        witam Panią, ja mam też syna 12 l z zespołem aspregera. Jeśli może pani odpisac na maila to poprosze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka