Dodaj do ulubionych

lalka- -- dziwna sprawa

28.12.10, 19:51
Hm... moja córa dwuletnia dostała pod choinkę lalkę interaktywną (płacze, gaworzy, śmieje się itp.) No i mój aspi lat 8 oszalał ;) Nigdy nie bawił się zabawkami a lalkę nosi, karmi, usypia, kombinuje jakieś kocyki, poduszki itp. Małej do lalki nie dopuszcza. Jutro chyba kupię drugą identyczną lalkę bo oszaleję.
O co tutaj chodzi???
Obserwuj wątek
    • marika012 Re: lalka- -- dziwna sprawa 28.12.10, 19:54
      I jeszcze każe wszystkim być cicho jak lalka śpi. A jak zaproponowałam że zabiorę małą żeby mógł pobawić się lalką w spokoju to mówił że właśnie ją uśpił i nie będzie jej budził. "Patrz jak słodko śpi" - to jego tekst :D
    • roseanne Re: lalka- -- dziwna sprawa 28.12.10, 20:20
      lalka ma zaprogramowane odpowiedzi, ktore latwo zrozumiec i sie dostosowac
      terapeutycznie bardzo dobre, na poczatek, potem pewnie by sie przydala lakla, ktore wiecej sie komunikuje :)
    • mit-och Re: lalka- -- dziwna sprawa 28.12.10, 20:43
      Hmm... a nie chodzi o "dzidziusia". Mój ma manię na "dzidziusie". Niby by chciał, ale się boi o zabawki:) Rok temu mój synek potrafił iść za głosem płaczącego niemowlaka i ani razu się za mną nie obejrzał...
      Mojemu synkowi się wydaje, że dzidziusie to inny gatunek człowieka, obok kota, psa, blisko małpki :)
      • marika012 Re: lalka- -- dziwna sprawa 28.12.10, 20:53
        Raczej o dzidziusia nie chodzi. Mój brat ma 3 m-cznego synka i mój aspi jest średnio zainteresowany. Pobujał malutkiego trochę w bujaczku i tyle. Na płacz uśmiechy i guganie nie reagował. A spędziliśmy razem praktycznie cale święta.
        A może obserwował malutkiego i teraz naśladuje opiekę nad niemowlakiem...
        • szalicja Re: lalka- -- dziwna sprawa 29.12.10, 09:17
          W każdym razie, niezależnie od powodu, pięknie się bawi symboliczne ;-) Może ma potrzebę opiekowania się kimś, tak jak nim się opiekują rodzice, może potrzebuje poczucia obowiązku...
      • gepardzica_z_mlodymi Re: lalka- -- dziwna sprawa 29.12.10, 09:50
        To mój podobnie, niemowlęta traktuje jako pośrednią formę pomiedzy lalką a zwierzątkiem - w tym swojego młodszego brata. I też bawi się lalkami - raz się opiekuje, raz rzuca i ją bije - pławiąc sie tym, że ona nic nie czuje. Nie rozumie, że inne dzieci przeraża takie zachowanie, bo dla nich to symboliczna reprezentacja człowieka a dla niego przedmiot.
    • dasia_23 Re: lalka- -- dziwna sprawa 29.12.10, 14:18
      może wreszcie ktoś - kto jak sie buja to nie płacze, jak sie da jeść - to zasypia, łatwe do zrozumienia zachowania,
      cóż ludzie są bardziej skomplikowanie - jak płaczę to danie prezentu nie wystarcza człowiek dalej płacze a lalka reaguje bardzo standardowo :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka