Dodaj do ulubionych

Szkoła okolice Piaseczna

11.02.11, 21:45
Witam,
Rzadko się udzielam na forum, ale za to uważnie czytam :). Temat szkół pojawia się dość często, natomiast geograficznie Warszawa kończy się na Ursynowie... Czy ktoś z forumowiczów ma może doświadczenia ze szkołami masowymi/prywatnymi/integracyjnymi gdzieś w okolicach Piaseczna? Mój syn (2004 r) ma HFA/ZA (zależy od lekarza), jest inteligenty powyżej normy i dobrze daje sobie radę z tematami szkolnymi. "Leżą" natomiast tematy społeczne...
Obserwuj wątek
    • niki129 Re: Szkoła okolice Piaseczna 11.02.11, 23:28
      Niedaleko masz Ursynow wiem ze rano to masakra dostac sie Pulawska ale chyba najblizej : sp.330 ul.Mandarynki, sp. na Kopcinskiego i sp. na Teligi Wszystkie 3 niedaleko siebie My chodzimy na Mandarynki
      • triss21 Re: Szkoła okolice Piaseczna 12.02.11, 10:08
        Dzięki za odpowiedź, ale właśnie to wożenie "do miasta" mnie trochę przeraża. Czy ktoś ma doświadczenie z oddziałami integracyjnymi w Zalesiu, czy prywatną szkołą integracyjną w Mysiadle albo na Julianowskiej? To narazie udało mi się namierzyć. A może coś innego?
    • gloria2 Re: Szkoła okolice Piaseczna 12.02.11, 10:16
      Najlepsze opinie z masówek (jakie słyszałam) ma szkoła na Dworskiej 2 w Piasecznie. To szkoła masowa niestety, więc nie wiem, czy mają doświadczenie z dziećmi ze spektrum. No i jeszcze szkoła w Opaczy jest kameralna, mała.
    • agadibi Re: Szkoła okolice Piaseczna 13.02.11, 10:17
      Witam, ja też z Piaseczna ;)
      Ja z własnego doświadczenia odradzam integracyjną na julianowskiej, Młody chodził tam przez parę miesięcy do przedszkola. Widziałam i słyszałam tam lekcje, miałam wrażenie, że nie mają tam panie zupełnie pojęcia o podejściu do dziecka ze spektrum czy z nadpobudliwością. Panie w przedszkolu chwaliły np. Młodego, że się ładnie bawi w piaskownicy (przesypywał wtedy piasek między palcami i mógł tak długo ;). Nie ma o czym mówić...
      Nie polecam, a szkoda, bo mam ją najbliżej siebie.
      I też szukam miejsca dla swojego Młodego, rocznik 2005.
      • triss21 Re: Szkoła okolice Piaseczna 13.02.11, 13:36
        Agadibi - ja jeszcze w poniedziałek zamierzam obdzwonić Montessori w Konstancinie i integracyjną w Konstancinie. Ale to takie strzelanie w ciemno, bo nie wiem czy i jakie mają doświadczenie z dziećmi ze spektrum. Za info o Julianowskiej dziękuję, będę w takim razie traktować ją jako ostateczność, chociaż to jedyna szkoła gdzie deklarują przyjęcie dziecka z problem "bez problemu" :).
        • agadibi Re: Szkoła okolice Piaseczna 13.02.11, 18:46
          Ale dokładnie o to chodzi! Przyjmują bez problemów dzieci z problemami. Wszystkimi, a co ;)

Tylko później te problemy ich przerastają.
    • rohatyna Re: Szkoła okolice Piaseczna 13.02.11, 12:54
      dziecko ma 'chodzic' do szkoly i to jest najwazniejsze. jego osiagniecia szkolne sa nieistotne,nie musi o tym wiedziec- musi sie uczyc jak zyc w spoleczenstwie- jesli sie nie nauczy - zjedza go. mama aspeigo. nie jest latwo i nie bedzie

• triss21 Re: Szkoła okolice Piaseczna 13.02.11, 13:44
        Ależ ja chcę żeby moje dziecko chodziło do szkoły - nie wiem tylko do której - stąd ten wątek :). Ale co do osiągnięć szkolnych to intuicyjnie trochę się nie zgadzam - nawet po doświadczeniach z przedszkola wiem, że bycie w czymś bardzo dobrym buduje poczucie wartości dziecka w grupie rówieśników. A poza tym - jednak nasze dzieci mają całkiem spory potencjał intelektualny, który może zaowocować całkiem niezłymi osiągnięciami. Najprawdopodobniej zaburzenia ze spektrum miał Newton, Cawendish, Einstein, a z ostatnich "geniuszy" to Mark Zuckerberg... Czytałam kiedyś o Hawkingu (sparaliżowany i na wózku) - że jego matka budowała jego poczucie wartości wobec społeczeństwa poprzez osiągnięcia naukowe, no i wiemy jak się skończyło...
        Oczywiście nie sięgam tak wysoko i nie mam ambicji, żeby moje dziecko chodziło do szkoły o mocno rywalizacyjnej atmosferze. Ale chciałabym też, żeby mógł rozwinąć swoje zainteresowania i potencjał... I oczywiście nauczył się też funkcjonować w społeczeństwie :)
    • lolinka2 Re: Szkoła okolice Piaseczna 13.02.11, 15:54
      mam córkę z wysokim IQ, niezidentyfikowanymi zaburzeniami emocjonalnymi i po próbie samobójczej. Lat obecnie 9.
      Od stycznia (po przeprowadzce) chodzi do SP nr 5, na Szkolnej w Piasecznie i muszę przyznać, że spodziewałam się problemów w zw. ze zmianowym systemem, liczbą uczniów etc. a zostałam b. pozytywnie zaskoczona. Dostała z marszu socjoterapię, ma b. ciepłą wychowawczynię, która fajnie się nią zaopiekowała i zadbała o mądrą integrację młodej z klasą (dzięki czemu po raz pierwszy od 3 lat kontakty rówieśnicze nie spędzają nam od miesiąca snu z powiek). Została edukacyjnie dość mocno zmotywowana, co z nas zdjęło ciężar codziennego wkładania jej do głowy, po co komu szkoła/ nauka/ siedzenie na lekcjach/ odrabianie ich w domu (a to była codzienność zwłaszcza przez 2 pierwsze lata i w zerówce).
      Wg stanu na dziś (a oby się nie popsuło) ostrożnie polecam :)
      • klafuti Re: Szkoła okolice Piaseczna 13.02.11, 19:27
        'wałkujemy" temat szkoły i ewentualnej zmiany. polecono nam niewielką szkołe w Chylicach, zwykła publiczna placówka, ale podobno sensownie prowadzona, z fajnymi zajęciami dodatkwoymi, małe klasy.
        nie wiem nic o szkole w Mysiadle a to placówka niepubliczna inegracyjna, ktoś coś wie?
        • gloria2 Re: Szkoła okolice Piaseczna 13.02.11, 19:58
          W Mysiadle jest integracyjna. W Chylicach klasy po 22 -25 uczniów, ale szkoła ma dobrą opinię. Nie wiem tylko, czy przyjmuje dzieci ze spektrum spoza rejonu.
          • triss21 Re: Szkoła okolice Piaseczna 13.02.11, 21:03
            W Mysiadle jest integracyjna i prywatna, co ma swoje wady i zalety - płaci się więcej, ale też gmina ma obowiązek przekazać pieniądze (w Piasecznie 3404 zł) i można za to już jakichś konkretów wymagać. Idziemy tam na "casting" w marcu, ale oni nie mieli jeszcze dziecka z autyzmem i nie wiem czy się zdecydują, no i tak naprawdę to nie mam o tej szkole żadnych opinii... Gloria - wiesz może coś więcej?
            • gloria2 Re: Szkoła okolice Piaseczna 13.02.11, 21:55
              nic nie wiem niestety:(
              O szkole na Dworskiej 2 wiem z pierwszej ręki, bo bratankowie mojego męża tam chodzą. Dużo ludzi wozi tam dzieci nawet z Zalesia Górnego, słyszałam dużo dobrego od kilku innych osób.
              Słyszałam tez dobre opinie o szkole Montessori w Konstancinie, ale od rodziców dzieci NT. Nie wiem, czy są otwarci na dzieci z spektrum.
              Jeszcze w Piasecznie jest prywatna Szkoła Marzeń na Zielonej - słyszałam pozytywne opinie, ale tez od rodzica dziecka NT. Może tam spróbuj
              • triss21 Re: Szkoła okolice Piaseczna 13.02.11, 22:16
                Dzięki wielkie. W Szkole Marzeń to mam starsze dziecko i generalnie jestem zadowolona, chociaż mają podejście trochę w typie "wyścigu szczurów". Ale mimo wydeptanych ścieżek i nawet paru rozmów, to widzę, że i nie ma po ich stronie entuzjazmu, a i ja nie mam przekonania, że to najlepsza szkoła dla Młodszego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka