Dodaj do ulubionych

Psychomotoryka a SI

22.02.11, 12:04
Ponieważ była mowa o niewygaszonych odruchach i marnych efektach SI, zapisałam młodego na diagnozę. Znajoma Pani, więc fajowo. Powiedziała mi, że te odruchy tak naprawdę mają prawo wygaszać się do 7-go roku życia, to samo z ustaleniem lateralizacji. Ponieważ jednak u nas mała motoryka (mimo 2 i pół roku SI) leży na łopatki to zrobimy diagnozę i jeszcze to badanie cośtam - optykę (nie pamiętam dokładnie, wybaczcie).
Pani nasza powiedziała nam, że być może zamiast SI młody powinien mieć zajęcia z psychomotoryki. U nich w poradni podobno ci, co nie "idą" na SI pędzą właśnie na tym. Zobaczymy więc, pierwsze spotkanie diagnostyczne za tydzień.
I teraz moje pytanie, czy są tu takie ancymony,które miały podobną sytuację i czy faktycznie ta psychomotoryka podziałała? Czy ktoś z Was to stosuje? Na oczy mam dostać jakieś ćwiczenia do domu.
Obserwuj wątek
    • polaa27 Re: Psychomotoryka a SI 22.02.11, 14:57
      Oooo, muszę o tym poczytać, dobrze, ze coś takiego wkleiłaś Alicja. My co prawda od kilku miesięcy mamy SI i widze poprawę np. małej motoryki czy innych rzeczy. Ale u nas zaburzenia sI są bardzo duże i na każdym polu. (Pisałam też o słabej koordynacji oko-ręka i oko-noga, etc. w innym wątku). Do tego zaburzona motoryka mała. Więc byłabym zainteresowana tą psychomotoryką. Jak takie zajęcia się nazywają i kto je prowadzi? Od jakiego wieku można (i jest sens?) Wcześniej robi się jakąś diagnozę?
      • muminkowa Re: Psychomotoryka a SI 22.02.11, 16:07
        Mój syn chodzi obecnie na psychomotorykę. Zajęcia 2 razy w tygodniu po 1,5 g. Są to zajęcia grupowe (4 dzieci - 2 panie), dziecko na początku musi się samo przebrać w koszulkę i spodenki, zdjąć skarpetki. Później jest trochę piosenek i wierszyków z pokazywaniem, następnie ćwiczenia. Każde ćwieczenie (10) ma swój nr i nazwę np. 1 to królik, 2 - pinokio... dzieci układają kolejno zadania i po kolei je wykonują. Po wykonaniu zadania podchodzą do pani i mówią: Pani Aniu, zrobiłem królika itd... poźniej jest jeszcze jakieś malowanie, rysowanie i z powrotem przebieranie.
        Dziecko powinno przejśc cały cykl ok. 50 spotkań. Na razie trudno mi pisac o jakiś efektach, ale panie bardzo chwalą mojego syna, jest stała struktura zajęć i on się w tym bardzo dobrze odnajduje.
        • szalicja Re: Psychomotoryka a SI 22.02.11, 16:12
          muminkowa napisała:

> Mój syn chodzi obecnie na psychomotorykę. Zajęcia 2 razy w tygodniu po 1,5 g. S
          > ą to zajęcia grupowe (4 dzieci - 2 panie), dziecko na początku musi się samo pr
          > zebrać w koszulkę i spodenki, zdjąć skarpetki. Później jest trochę piosenek i w
          > ierszyków z pokazywaniem, następnie ćwiczenia. Każde ćwieczenie (10) ma swój nr
          > i nazwę np. 1 to królik, 2 - pinokio... dzieci układają kolejno zadania i po k
          > olei je wykonują. Po wykonaniu zadania podchodzą do pani i mówią: Pani Aniu, zr
          > obiłem królika itd... poźniej jest jeszcze jakieś malowanie, rysowanie i z powr
          > otem przebieranie.
          > Dziecko powinno przejśc cały cykl ok. 50 spotkań. Na razie trudno mi pisac o ja
          > kiś efektach, ale panie bardzo chwalą mojego syna, jest stała struktura zajęć i
          > on się w tym bardzo dobrze odnajduje.

O, zupełnie inaczej to sobie wyobrażałam. Czyli to jest nawet określone ile zajęć należy odbyć...Ciekawe.
          • kasia_de Re: Psychomotoryka a SI 22.02.11, 16:20
            już mi się przypomniało, kto mi zachwalał szczególnie psychomotorykę :-)

byłam kiedyś z synem u laryngologa z Kajetan, który zajmuje się nie tyle uszami :-) co przetwarzaniem dźwięków przez mózg i problemami z rozumieniem. I on nam zalecił psychomotorykę, twierdząc, ze u dzieci z zaburzeniami rozumienia może to zdziałać cuda, bo - to nie cytat tylko to co mój ograniczony intelekt przyswoił :-) - mózg pod wpływem tych ćwiczeń jest w stanie wytworzyć nowe lub ustrukturyzować istniejące "połączenia"w mózgu.

Zapytałam go o SI, bo wtedy bylam na niej zafiksowana, byl bardziej scepytczny, twierdził, ze mnie wie na ten temat, ale nie wykluczał, ze może pomóc. No to wybrałam SI.
            • muminkowa Re: Psychomotoryka a SI 22.02.11, 17:40
              Kasiu,

a możesz podać namiary na tę nowa placówkę? Szukam ciekawych zajęć dla młodszej córki.

• kasia_de Re: Psychomotoryka a SI 22.02.11, 19:06
                to jest na granicy Warszawy - Białołęka / Marki...
                pasuje CI ta lokalizacja?

Jeszcze nie otworzyli się, od marca mają być zajęcia
                • kasia_de Re: Psychomotoryka a SI 23.02.11, 09:49
                  poinformowano mnie, że na tę psychomotorykę, to po pierwsze skierowanie od neurologa, po drugie - w czasie trwania terapii (30-45 spotkań, czyli 3-4 miesiące) dziecko nie może brać udziału w ŻADNYCH innych zajęciach terapeutycznych (nawet z logopedą)...

no się zastanawiam

tu jest link do tej placówki, bo zapomnialam wcześniej podać www.infans.pl/index.php?strona=oferta
                  • iska2009 Re: Psychomotoryka a SI 23.02.11, 10:53
                    Ja sie tez kiedys bardzo zapalilam do tej psychomotoryki, z opisu wyglada ciekawie i tez wydaje mi sie, ze moje dziecko mogloby sie w to wkrecic. Kiedys czytalam duzy artykul o tym, ale w W-wie nie znalazlam zadnej placowki z sensownym dojazdem i odpuscilam sobie.
                    Natomiast dziwi mnie ta potrzeba rezygnacji z terapii w ogole, rozumiem te terapie, ktore maja wplyw na uklad nerwowy, czyli SI, czy sekwencje stymulacyjne itp, ale logopeda, czy terapia pedagogiczna, czy jakies zajecia plastyczne to troche juz chyba przesada nie?
                    Ja kiedys znalazlam cos takieg:
                    www.logokontakt.pl/index.php
                    rozmawialam tez z pania z www.centrumedukacji.com/?szkolenia,6
                    ale ona skierowala mnie do Krasnala bodajze.
                    Dzieki Szalicja za odswiezenie tematu, bo ja juz zapomniala o tej psychomotoryce.
                    A tak swoja droga dziewczynki, nie uwazacie, ze tego typu terapie nasze dzieckiaki powinny miec w przedszkolach/szkolach za te cholerna dotacje/subwencje?
                    Udowodniona, naukowe podstawy, kieruje lekarz, nie zadne jakie tam czary mary... nic tylko zainwestowac.
                    • kasia_de Re: Psychomotoryka a SI 23.02.11, 12:14
                      w przyszłym tygodniu mam spotkanie w tej placówce, może dowiem się czegoś więcej
                      • szalicja Re: Psychomotoryka a SI 23.02.11, 12:29
                        My idziemy do Krasnala.
                        Mnie to tylko wkurza jedno, że nikt mi tego nie powie. Ja się wszystkiego dowiaduję od Was. To paranoja. Czemu mi terapeuta tego nie powie? Skąd mam to wiedzieć? A po kij mały chodzi na SI i marnie to idzie, skoro mógł lepiej rozwinać motorykę na innych zajęciach? Strata czasu, pieniędzy...Strasznie mnie to irytuje...A w Krasnalu dwa lata byliśmy i też mi nikt tego nie powiedział, pewnie dlatego, że za diagnozę trzeba zapłacić i takie tam...Rany.
                        • kasia_de Re: Psychomotoryka a SI 23.02.11, 13:42
                          no widzisz, mnie ktoś powiedział, ale tak się na SI zakręciłam, że o psychomotoryce zapomniałam... poza tym, nie wiedziałam, ze psychomotoryka to taka "wielka sprawa" , myślałam że to coś w stylu przedszkolnej rytmiki
      • kasia_de Re: Psychomotoryka a SI 22.02.11, 16:08
        nam kilkoro specjalistów polecało psychomotorykę, niektórzy twierdzili, że skuteczniejsze od SI.
        Do tej pory synio na to nie chcodził, bo wszędzie daleko było a SI zdecydowanie popularniejsze. Ale w związku z moim rozczarowaniem SI ;-) i faktem, że po sąsiedzku nam placówka powstaje, która psychomotorykę oferuje, pewnie skorzystamy.

Dzielę się linkiem, który ktoś mnie podrzucił: samamama.blox.pl/2009/02/Wielkie-radosci-male-smutki.html
        bardzo ładnie opisane :-)

problem w tym, ze 2 razy w tygodniu po 1,5 h się chodzi... trochę dużo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka