08.03.11, 17:35
Może ktoś potrafi zinterpretować...
"Zapis spoczynkowy podejrzany o cechy nieprawidłowe w odprowadzeniach potylicznych obustronnie z przewagą po stronie prawej pod postacią występujących okresowo fal wolnych 3/sek o amplitudzie 100-150 uV"
Obserwuj wątek
    • ania-pat1 Re: wynik EEG 09.03.11, 10:44
      Najlepiej, aby interpretował neurolog i to dziecięcy. zapis EEG różni się w zależności od wieku i kondycji dziecka (nawet całkiem NT). Nie masz napisane "o cechach napadowych" co pociesza. Podejrzenie nieprawidłowości może oznaczać tzw. zapis z pogranicza normy (który ma wiele osób w tym całkiem zdrowa, NT moja mama, czy ja z migreną ale też moja córa - u niej świadczy np. o nadwrażliwości na bodźce środowiskowe (co współgra z resztą z tym jaka jest). Neurolog (dobry) nie interpretuje opisu, tylko cały długi zapis (dobrze wiedząc, które elementy dla którego etapu są kluczowe). Zapis we śnie czy w czuwaniu? Ze stymulacją światłem? Generalnie bardzo zły zapis dostałabyś kawa na ławę "zapis nieprawidłowy itd.). Generalnie mało kto ma superanckie EEG w każdym punkcie. Neurolog pewnie każe powtórzyć np. po pół roku. Czyli nic się nie martw - poczekaj na dokładny opis i wyjaśnienie przez neurologa pediatrę. I generalnie na EEG należy iśc z dzieckiem bez infekcji conajmniej kilka dni po (nawet szczepienie, bez powikłań zaburza zapis, na ok. dobę).
      • aleananas Re: wynik EEG 10.03.11, 15:46
        Dzięki, dowiedziałam się od Ciebie więcej, niż od psychiatry u którego byłam z tym wynikiem ( pani doktor powiedziała tylko, że za jakiś czas powtórzymy badanie).
        Moje dziecko ma 6,5 roku. Zapis był w czuwaniu. Czy stymulacja światłem, to FS? FS było w granicach normy. Pozdrawiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka