rechotaniepempka
16.03.11, 15:28
sie jej wytlumaczyc o co chodzi. Lubi czytac beletrystyke, rozumie przenosnie i podteksty. Potrafi dobrze generalizowac. W szkole nie sprawia problemow ale jest " za grzeczna" bo bardzo boi sie zlamac zasad tam panujacych (jest perfekcjonistka). Nadal jest niejadkiem. Nadwrazliwosc sluchowa prawie zniknela. Nadal boi sie tylko samo splukujacych sie toalet (w tym roku jednak stara sie przemoc strach i zaczela chodzic do toalety w szkole, choc wiem ze zakrywa uszy). Przestala obsesyjnie opowiadac o spluczkach w toalecie, po tym jak wytlumaczylismy jej, ze innych to nie interesuje (wiem, ze nadal ja interesuja ale bardzo sie kontroluje). Polubila rysowanie i bardzo ladnie pisze. Dobrze plywa i jezdzi na wrotkach. Potrafi byc zadowalajaco zorganizowana jak na pierwsza klase - pamieta o zrobieniu zadania domowego, rannym myciu zebow itp. Ma dobra koncentracje. Dla osoby postronnej corka jest jak najbardziej normalna. Ja nadal bardzo sie boje o to jak jej rozwoj dalej sie potoczy. Zdaje sobie sprawe, ze jej wczesniejsze zachowania wskazywaly na spektrum autyzmu ( bylo ich wiecej, ale nie wszystkie opisalam). Tak bardzo chciala bym sie przestac bac. Dodam jeszcze ze zarowno w rodzinie meza jak i mojej sa dzieci ze zdiagnozowanym autyzmem.