tijgertje
27.04.11, 22:25
mlody ostatnio dostal diagnoze AD(H)D, H bardziej w glowie niz na zewnatrz, ale pewne oznaki wykazuje ponoc ;) Z koncentracja jednak jest nieciekawie. W szkole coraz szybsze tempo i wiecej materialu, pilnuje, zeby nie mial zaleglosci, ale coraz wiecej pracy i nerwow nas to wszystko kosztuje, a ostatnio w ogole coraz czesciej mam wrazenie, ze moje dziecko obecje est tylko cialem. Coraz treudniej sie z nim dogadac, co dla mnie jest o tyle bolesne, ze w zasadzie rozumiemy sie bez slow, wiec ostatnie tygodnie i miesiace coraz bardziej daja nam w dupsko. Do tegoczasu coraz mniej na siedzenie nad lekcjami, bo nie mam serca robic tego kosztem zabaw na podworku, do ktorych mlodego i tak trzeba prawie zmuszac. Probemy widzimy wszedzie, zarowno my w domu, jak i obie nauczycielki w szkole:( stad tez decyzja, ze za 3 tygodnie, po wiosennych wakacjach chcemy sprobowac wprowadzic leki. Psychiatra zaproponowala Concerte, na ktora ponoc najwiecej dzieci dobrze reaguje i nie ma skutkow ubocznych. Na poczatek tak czy siak dostanie minimalna dawke, prawdopodobnie w polaczeniu z melatonina, bo z zasypianiem mlody ma coraz wieksze problemy. Na poczatek zostanie zbadany, zmierzony, zwarzony, zapisane cisnienie i puls, co tydzien bedziemy sie konsultowac z psychiatra telefonicznie, po miesiacu ponowne badanie i w zaleznosci od reakcji mlodego po pol roku psychiatre bedzie odwiedzac rzadziej. Dla mnie leki to ostatecznosc i przyznaje, ze w tej chwili innego wyjscia nie widze:( Co nie znaczy, ze sie nie boje:( Dlatego chcialabym poznac wasze opinie. Jesli macie doswiadczenia z Concerta, mozecie napisac, jak reagowaly/reaguja wasze dzieciaki? Jakie dostaja dawki (prosilabym o wiek i przyblizona wage, jesli mozna), jak z utrzymaniem wagi, apetytem, poprawa koncentracji? Reakcja na bodzce? (nadwrazliwosci sensoryczne) Co ze spaniem i zasypianiem? Jak sie ma stosowanie Concerty do diety bezmlecznej (zawiera jakis zwiazek laktozy?) ? No coz, pytan mnostwo, co chyba jest zrozumiale:) Bede bardzo wdzieczna za kazda odpowiedz.