Dodaj do ulubionych

Orzeczenie o niepełnosprawności

15.05.11, 19:41
Chcę złożyć dokumenty o wydanie orzeczenia o niepełnosprawności dla syna. Mamy diagnozę CZR. Wypełniam dokumenty tzn. wniosek o wydanie orzeczenia i mam jeszcze informację o zakresie opieki. Nie ukrywam że bardzo mi zależy żeby dostać na syna zasiłek pielęgnacyjny.
Zamierzam zrezygnować z pracy, bo już nie daje rady, z naszą rehabilitacją jest kiepsko, wracam po pracy późno, zmęczona itd...Mały ma 7 lat chcę wdrożyć mu intensywną terapię.
W informacji o zakresie pielęgnacji sprawowanej nad dzieckiem, jest bardzo dużo pytań szczegółowych możecie napisać na co najbardziej zwrócić uwagę.
Obserwuj wątek
    • ojciec.karmiacy Re: Orzeczenie o niepełnosprawności 15.05.11, 20:12
      może coś się znowu zmieniło... ale jeżeli Twoje dziecko dostanie orzeczenie o niepełnosprawności to chyba jest niezdolne do samodzielnej egzystencji... ergo - Ty rezygnując z pracy masz prawo do tego zasiłku. A co oni teraz tam każą wypełniać? Bo my dostaliśmy orzeczenie na podstawie diagnozy i 5 minutowej obserwacji...?
      • monisia900 Re: Orzeczenie o niepełnosprawności 15.05.11, 20:39
        teraz jest niestety bardzo ciezko-bynajmniej w moim miescie (opinia wiekszosci osob majacych dzieci niep[elnosprawne) o swiadczenie pielegnacyjne, bo pewnie o to ci chodzi? ja ostatnio to przerabialam i musialam sie odwolywac do wojewodztwa i tam dopiero dostalam.
        na komisji miejskiej komisja trwala cale 5 min i nie wiem na je=akiej podstawie stwierdzili ze kajtek moze sam egzystowac, za to w warszawie przemaglowali go dokladnie, no ale swiadczenie przyznali.

ojcze.karmiacy-to nie tak do konca jest z ta rezygnacja z pracy. to by bylo za proste:). mozesz zrezygnowac z pracy, ale jak w orzeczeniu nie masz na "tak" pkt 7 i 8 to nie dostaniesz ani grosika od panstwa.
        • yula Re: Orzeczenie o niepełnosprawności 16.05.11, 22:52
          > na komisji miejskiej komisja trwala cale 5 min i nie wiem na je=akiej podstawie
          > stwierdzili ze kajtek moze sam egzystowac, za to w warszawie przemaglowali go
          > dokladnie, no ale swiadczenie przyznali.

ja sie dowiedziałam na jakiej podstawie, bo w dokumentach nie było napisane że potrzebuje stałej opieki, tak lopatologiczne. Mi sie zdawało że z litanii na A4 wydruku komputerowego to wynika dość jasno, a jednak nie. Trudne zachowania, nadpoduliwość i czort wie co tam jeszcze to za mało, musi być czarnym na białym napisane wymaga stałej opieki, i chcę domagać sie by to sformułowanie znalazło sie w papierach od psychiatry jakie niedługo będziemy szykować na komisje. Ja już 8 lat o pracy na etat mogę tylko pomarzyć, ale świadczenia nie dostaję, najpierw nie wiedziałam o takiej możliwości, potem nie wiedziałam że odwołanie może być skuteczne, a ostatnio było za duże zamieszanie.
          • monisia900 Re: Orzeczenie o niepełnosprawności 17.05.11, 08:31
            tyle ze lekarz psychiatra z IPIN wyraznie napisal w tej karcie ktora sklada sie na komisje ze kajtek wymaga stalej opieki. a potem w odmowie udzielenia swiadczenia (bo ja staralam sie o zmiane pkt w trakcie trwania orzeczenia) przeczytalam ze nawet lekarz prowadzacy nie widzi potrzeby stalej opieki nad kajtkiem-cos mniej wiecej w tym stylu:). teraz to smiac mi sie z tego chce.
            ja tez przez pierwsze 5 lat zycia kajtka nie pracowalam bo nie mialam jak, a o swiadczeniu i ustawie nie wiedzialam. a oczywiscie jak to wszystko w polsce to tez jest do tej pory zreszta tajne przez poufne i tylko jak dobrze przystawisz ucha to sie dowiesz. do tej pory bym zyla w nieswiadomosci i przeklinala los, padala na nos w robocie i probowala godzic prace i opieke nad kajtkiem.na szczescie uswiadomili mnie w IPIN.
    • monisia900 Re: Orzeczenie o niepełnosprawności 15.05.11, 20:41
      do alicji:
      wyslalam za nim do ciebie napisalam.
      nie wiem za bardzo o co ci chodzi z tym zakresem opieki. a moze ty piszesz o tym druku ktory wypelnia lekarz? bo ja wypelnialam tylko taki druk w ktorym byly dane personalne dziecka, adres, i okres od kiedy niepelnosprawne. a reszte wypelnial lekarz prowadzacy.
      • nie_mozna_wyswietlic_strony Re: Orzeczenie o niepełnosprawności 15.05.11, 21:15
        U nas to samo - prostu formularz obejmujący głównie dane dziecka. Informacje o stanie dziecka i konieczności mojego osobistego sprawowania nad nim opieki znalazły się w zaświadczeniu lekarskim.
        • aga_sama Re: Orzeczenie o niepełnosprawności 15.05.11, 22:52
          My dostaliśmy bez problemu orzeczenie, łącznie z tym punktem o konieczności stałej opieki.
          Napisz pytania, pomożemy Ci na nie odpowiedzieć.
          Tak ogólnie, to "pielęgnacja" w przypadku naszych dzieci może obejmować bardzo różne sprawy. Może być to np. wykonywanie masażu wilbergera, co 2 godziny przez 2 tygodnie, 3 razy w roku. Może być to praca nad małą i dużą motoryką i problemami wynikającymi z zaburzeń SI, czyli wykonywanie bardzo wielu ćwiczeń. Można napisać, że pracuje się nad relacjami społecznymi...
    • marychna31 Alicjo 16.05.11, 11:59
      Tobie chodzi nie o zasiłek pielęgnacyjny tylko o świadczenie pielęgnacyjne. Zasiłek to dziecko dostanie bez problemu (153 zł). Zwracam na to uwagę, żebyś sie nie pomyliła przy wypełnienia dokumentów:)

U nas było tak, ze na komisji Miejskiej nie dostaliśmy pkt 7 (wymaganego do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego) ale nasza neurolog (doświadczona, sama w zasiadaniu w takich komisjach) poradziła nam się odwołać do komisji Wojewódzkiej a jeśli i tam się nie uda to do sądu. Jej zdaniem dzieci ze spektrum pkt 7 dostają "z automatu". W komisji Wojewódzkiej pkt 7 dostaliśmy bez problemu i jeszcze nam powiedziano, ze komisja miejska ewidentnie nas skrzywdziła. Bez proszenia dostaliśmy tez przedłużenie orzeczenia o 2 lata i początek choroby nie od 2 r. ż. tylko od urodzenia.
      Pzdr.
      • alicja3140 Re:Dokumenty 16.05.11, 18:04
        Znalazłam na stronie SCON dwa takie druki:
        1. Informacja o zakresie opieki i pielegnacji sprawowanej nad dzieckiem przez osobę ubiegajacą się o zasiłek pielegnacyjny.
        2. Wniosek o wydanie orzeczenia o niepełnosprawnoąci.
        I zastanawiam się czy te dwa wnioski składam czy tylko jeden o wydanie orzeczenia, zwariowałam. Wiem że muszę dołaczyć zaswiadczenie lekarskie to mam od psychiatry. Mam też diagnozę, opinie logopedy, diagnozę SI, opinie psychologiczną z PPP.
        Acha jeszcze akt urodzenia dziecka, zaświadczenie z gminy o meldunku, zaświdczenie ze szkoły że dziecko uczęszcza do zerówki. Coś jeszcze?
        • monisia900 Re:Dokumenty 17.05.11, 08:24
          wiesz, ja to poprostu poszlam do zespolu orzekajacego i wzielam dokumenty do wypelnienia. dali jeden dla mnie, a drugi dla lekarza. pozostale jak najbardziej dolacz tzn te o ktorych piszesz-im wiecej, tym lepiej
          • mama_ali Odwołanie pkt 7 01.02.12, 12:41
            Podnoszę ten wątek ponieważ mojej córce (7 l. autyzm atypowy) nie przyznano pkt 7 , natomiast pkt 8 jest na tak. Obecnie pracuję, ale różnie to w życiu się toczy, więc chciałabym mieć jednak prawo do świadczenia pielęgnacyjnego i zamierzam się odwołać. Czy macie może jakieś "mocne argumenty" na ten punkt lub wzory odwołania, jeśli ktoś może pomóc to poproszę na maila gazetowego. Swoją drogą nie wiem czym kieruje się Komisja, bo według mnie nawet zdrowe 7 letnie dziecko nie jest zdolne do samodzielnej egzystencji a co dopiero niepełnosprawne!
            • czarna_ida Re: Odwołanie pkt 7 01.02.12, 14:16
              Napisz w odwolaniu wszystko swoimi slowami na czy polega opieka nad Twoim dzieckiem.

Ale moze byc tak ze od kwietnia niewiele osob dostanie swiadczenie jesli prog dochodowy bedzie wyzszy niz 583 zlote na osobe w rodzinie :-(
              • halogen75 Re: Odwołanie pkt 7 01.02.12, 15:42
                czarna_ida napisała:
                > Ale moze byc tak ze od kwietnia niewiele osob dostanie swiadczenie jesli prog d
                > ochodowy bedzie wyzszy niz 583 zlote na osobe w rodzinie :-(

Ida, doczytaj w wątku o świadczeniu o co naprawdę chodzi. To co wpisałaś świadczy o tym, że źle zrozumiałaś treść wklejonego artykułu.
                • monisia900 Re: Odwołanie pkt 7 01.02.12, 17:13
                  mamaali
                  powolaj sie na ustawe-wtedy juz nie odmowia, bo nie beda mogli.
                  • mama_ali Re: Odwołanie pkt 7 01.02.12, 19:55
                    Monisia900, masz na myśli art. 4 ust.4 ustawy ?

"Niezdolność do samodzielnej egzystencji oznacza naruszenie sprawności organizmu
                    w stopniu uniemożliwiającym zaspokajanie bez pomocy innych osób podstawowych potrzeb życiowych, za które uważa się przede wszystkim samoobsługę,poruszanie się i komunikację."

• monisia900 Re: Odwołanie pkt 7 02.02.12, 09:43
                      nie mam teraz za bardzo czasu na szukanie-chyba ze samo wpadnie mi w oczy, to wkleje, ale poszukaj mojego postu z ok kwietnia-maja ub roku nt tej ustawy i tam jest link. dot chorob (m.in F84....), ktore uzasadniaja koniecznosc stalej opieki nad dzieckiem, a tym samym uzasadniaja prawo do swiadczenia pielegnacyjnego na wymienione w ustawie choroby.
                      mnie o tej ustawie tez powiedziala lekarz, znalazlam ja tez w necie. potem w odwolaniu powolalam sie na ustawe i w uzasadnieniu bylo napisane (swiadczenie przyznali) o tym. jak nie znajdziesz postu, to sprobuj w googlach.
                      • monisia900 Re: Odwołanie pkt 7 02.02.12, 09:55
                        static1.money.pl/d/akty_prawne/pdf/DU/2002/17/DU20020170162.pdf
                        to nie jest jeszcze do konca to czego szukalam, ale bazuj ta tym i szukaj tej ustawy po zmianach
                        • mama_ali Re: Odwołanie pkt 7 02.02.12, 13:37
                          Wielkie dzięki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka