annafelczerek
22.06.11, 09:50
Hej.
Jestem mamą chłopca urodzonego w 25 tyg ciąży. Obecnie synek ma 4,5 roku. Mieszkamy w Warszawie. Dwa tygodnie temu zdiagnozowano u niego Zespół Aspergera. Na tym forum jestem od wczoraj i piszę, bo mam cichą nadzieję, że może pomożecie mi jakoś uporać się z natłokiem pytań który kłębi się w mojej głowie.
Synek oprócz ZA ma obniżoną koordynację ruchową, zaburzenia SI, słabą równowagę, potrzebuje logopedy, ma bardzo niską sprawność grafomotoryczną i duże problemy z adaptacją w przedszkolu.
W tej chwili prywatnie chodzę z dzieckiem do logopedy.
Próbowaliśmy szczęścia na terapii SI w CZD, ale fizycznie jest za mało tych zajęć. Zwłaszcza jak doszły nam nieobecności z powodu chorób (Eryk ma powiększony trzeci migdał). Tam również jesteśmy zapisani na wrzesień na tydzień SI i tydzień terapii zajęciowej. Natomiast kobieta, która robiła Erykowi diagnozę SI kładła nacisk, żeby Eryk miał tą terapię raz, dwa razy w tygodniu u tego samego rehabilitanta. Czyli wypadałoby jednak szukać czegoś prywatnie.
Zapisałam synka również do poradni Krasnal. 15 go tego tygodnia mamy pierwszą wizytę.
Od początku lipca zacznie 2 tygodniową terapię psychomotoryczną.
Korzystamy z 4 godzin w miesiącu zajęć z wczesnego wspomagania rozwoju (logopeda 2 razy psycholog, pedagog)
No i teraz zastanawiam się co robić dalej. Mam ograniczoną ilość nadwyżkowych pieniędzy i na wszystkie potrzebne rodzaje rehabilitacji pieniędzy mi nie starczy. Powinnam coś wybrać.
W tej chwili waham się między SI a terapią grupową organizowaną przez Sotis.
Zastanawiam się też czy można jakoś zwiększyć (odwołać się) ilość godzin przyznanych w ramach wczesnego wspomagania rozwoju (gdy była decyzja nie było jeszcze diagnozy ZA).
Na jakiej terapii koncentrować się w pierwszej kolejności?
No i najważniejsze - czy zmieniać przedszkole na integracyjne? Konsultowałam się z różnymi osobami i opinie są rozbieżne.
Dodam, że Eryk objawy ZA ma mało nasilone. Na tyle jednak, żeby przeszkadzało to w nawiązywaniu relacji z rówieśnikami i funkcjonowaniu w obecnym przedszkolu.
Z góry dziękuję za poświęcony czas i wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam
Ania