Dodaj do ulubionych

Piaskownica

03.07.11, 21:46
Bedac z synem w piaskownicy podeszla do mnie jakas obca kobieta i grzecznie spytala czy moj syn jest autystyczny,na co jej potwierdzilam i spytalam zdziwiona jak to zauwazyla?!
Powiedziala ,ze ma w rodzinie tez dziecko,ktore w piaskownicy przesiewa piasek przed oczami....Wasze dzieciaki tez przesiewaja piasek??? To chyba stymulacja wzroku?!
Dodam,ze moj syn tez tak przerzuca kamienie,zwir itd.
Obserwuj wątek
    • eps Re: Piaskownica 03.07.11, 22:01
      mój ma CZR i nie robi nic takiego. Mój z koeli uwielbia patrzeć na zapalony ogień świecy, lub na wirujące przedmioty.
    • ez-aw Re: Piaskownica 03.07.11, 22:06
      Mój nie przesiewa, ale musi piaskiem na wszystkie dzieci sypać (podrzuca do góry i leci wszystkim na głowę).

Stymuluje wzrok samochodami - oczy bardzo blisko kół samochodzika którym się bawi.
      • szalicja Re: Piaskownica 04.07.11, 12:32
        ez-aw napisała:

> Mój nie przesiewa, ale musi piaskiem na wszystkie dzieci sypać (podrzuca do gó
        > ry i leci wszystkim na głowę).

Ło matko, mam to samo. W sumie nie rzuca na innych, podrzuca głównie w górę nad sobą, ale czasem komuś się dostanie. Mokrym piachem na plaży też rzucał, malutkimi kamyczkami...Za to ma plusa, bo w tym roku zaczął rysować paluszkiem po piachu kameleony. Efekt oglądania "Lulusia" ;-)
        • koza_w_rajtuzach Re: Piaskownica 15.07.11, 10:25
          mój też to robi, ale mam wrażenie, że nie celowo tzn. on tych dzieciaków chyba nie chce sypać piaskiem, bardziej go interesuje to sypanie piaskiem samo w sobie.
      • wszystko-wiedzaca Re: Piaskownica 15.07.11, 14:04
        moj tez rzuca, do kopania, robienia babek trzeba go zachecac, sam z siebie nabiera piachu na lopate i sypie przed siebie lub dookola.
    • annafelczerek Re: Piaskownica 03.07.11, 22:50
      Mój synek przesiewa.

Ania
      • gostki2ija Re: Piaskownica 04.07.11, 08:31
        mój też przesiewa- uwielbia jak piasek przesypuje mu się między palcami..., w zeszłym roku uwielbiał też tarzać się w piasku, przesuwać się na plecach po tym piachu, jak również sypać sobie go na głowę...- u nas chyba bardziej chodzi/ło o dotyk niż wzrok, a może jedno i drugie....?

www.dzieciom.pl/13973
        • elach76 Re: Piaskownica 04.07.11, 11:02
          U mnie moze tez o dotyk chodzi i wzrok,bo teraz znowu najchetniej chodzilby caly czas nago... a na plazy nudystow niestety nie mieszkamy;) W sobote powiem to na zajeciach SI,poki co doradzano mi kapac dziecko w krochmalu,ktory pozostawia na skorze taki film ochronny ,musze ten sposob polecic bo zawsze skutkowalo!!
          • gostki2ija Re: Piaskownica 04.07.11, 13:46
            głupio zapytam: w jaki sposób skutkuje ten film ochronny, co daje?
            • elach76 Re: Piaskownica 04.07.11, 14:29
              Skora nie jest tak nadwrazliwa na dotyk.
              • mysia2000 Re: Piaskownica 05.07.11, 19:58
                moj tez kocha piasek. uwazajceie zeby nie jedli. moj zafundowal sobie w ten sposob toksokaroze i leczenie szpitalne
                • monisia900 Re: Piaskownica 05.07.11, 20:58
                  to kajtek do tej pory jak bawi sie samochodem, to zawsze nos blisko kolek i moze tak patrzec i kilka godzin, no i przy tym jezdzic w kolko. co do piasku, to nigdy nawet w rece nie bral. bawil sie w piasku, ale nigdy gola reka, zawsze nabieral lopatka albo wiaderkiem. jak nie daj boze byl wilgotny piach i przykleil mu sie do dloni, to zaraz pisk i odruch wymiotny-nie wiem skad taka reakcja.
                  • halogen75 Re: Piaskownica 05.07.11, 21:22
                    Mój przesiewa, przesypuje piasek z ręki do ręki, sypie sobie ciurkiem na nogi, próbuje jeść ale wtedy wkraczam dość stanowczo i nie pozwalam. Łopatka użyta do tej pory raz, na bardzo krótko. Wiaderko owszem ale wsypuje piasek do niego rączką. Natychmiast psuje wszelkie postawione przez nas lub inne dzieci babki z piachu. Czeka przeważnie na nie i irytuje się jak za długo to trwa. Piachem rzuconym znienacka też nie jeden już od niego oberwał.
                    • elach76 Re: Piaskownica 15.07.11, 19:10
                      Nic nam nie pozostalo jak z naszymi dziecmi jezdzic nad morze;))))
                      • halogen75 Re: Piaskownica 15.07.11, 19:46
                        elach76 napisała:

> Nic nam nie pozostalo jak z naszymi dziecmi jezdzic nad morze;))))

Albo na Saharę;)
                        • ez-aw Re: Piaskownica 15.07.11, 22:06
                          > elach76 napisała:
                          > > Nic nam nie pozostało jak z naszymi dziećmi jeździć nad morze;))))

Mój mały człowiek właśnie jest nad morzem. Zdecydowanie bardziej podoba mu się chlapanie wodą niż piasek :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka