Dodaj do ulubionych

pytanie o dietę

01.01.12, 21:07
czy dieta bezcukrowa, bezmleczna i bezglutenowa to na prawdę konieczność, żeby dziecko lepiej się rozwijało? syn nie ma jeszcze dwóch lat, na razie tylko unikamy cukru i zastępujemy go brzozowym. Czy zaczęłyście taką dietę stosować po uzgodnieniu z lekarzem? czy robi się najpierw jakieś badania? nie wiem czy powinnam już zacząć taką dietę, czy mały nie jest za mały? robiliśmy badania na candide wyszło ++, pasożytów nie ma. (nie wiem czy to istotne, ale mały robi kilka razy dziennie rzadkie kupy).
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: pytanie o dietę 01.01.12, 21:27
      poszperaj, na forum nieraz juz o dietach bylo. Taka dieta jest wskazana i moze pomoc wedlug mnie tylko w uzasadnionych przypadkach, gdy np dziecko ma alergie, nietolerancje czy grzybice. Autyzmu jako takiego nie leczy i stosowanie tak drastycznej diety bez kontroli lekarza nie tylko nie pomoze, ale moze zaszkodzic. Moj mlody ma ograniczone mleko ze wzgledu na nietolerancje laktozy i pilnujemy cukru, ktory go pobudza. Nigdy nawret nie przyszloby mi do glowy, zeby dziecko, ktore samo bardzo ogranicza jadlospis jeszcze na scisla diete wysylac. Do 4 lat mial sporo alergii, wowczas mial cala liste zakazanych produktow, ale gdy minela, wrocilismy do normalnego zywienia. Oczywiscie trafisz na inne opinie, co zrobisz, musisz sama zdecydowac majac na wzgledzie przede wszystkim dobro dziecka a nie tylko doswiadczenia innych.
      • aniasamosia Re: pytanie o dietę 01.01.12, 21:36
        Dzięki:-)
        • legenda3 Re: pytanie o dietę 01.01.12, 23:43
          Tak ja napisalas, syn ma przerost candidy i nalezy to leczyc i kontrolowac oraz podawac probiotyki zeby utrzymac prawidlowy stan flory jelitowej. Rzadkie kupy kilka razy dziennie to tez nieprawidlowosc. Moze byc z powodu candidy, moze byc z powodu alergii, jedno i drugie bez leczenia bedzie sprawiac synowi problemy. Mozesz tez zrobic badania na alergie najpopularniejszych alergenow czyli mleko, gluten, jajko, soja, cytrusy.
          • halogen75 Re: pytanie o dietę 02.01.12, 09:52
            W zasadzie dziewczyny wszystko napisały, ja jeszcze tylko dodam coś bardzo ważnego. Jeśli synek ma luźne kupy i to kilka razy dziennie wycofajcie się niestety z cukru brzozowego lub ograniczcie go do totalnego minimum. Cukier brzozowy ma silne właściwości przeczyszczające (jest info na etykiecie), jest też z tej racji zalecany od 3 roku życia. My niestety mamy ten sam problem. Ja przez te zbyt luźne kupy stosuję ksylitol bardzo rzadko, od maleńkiego czasu do czasu wplatam syrop z agawy (niestety to cukier), jeśli więc używam to dosłownie "kapkę". Ksylitolu mogę używać raptem pół płaskiej łyżeczki dziennie (jeśli podam więcej mamy biegunkę). Ostatnio wycofujemy się sukcesywnie z syropu z agawy, mały zaczął tolerować bardziej produkty niesłodkie.
            • tijgertje Re: pytanie o dietę 04.01.12, 10:29
              Dziewczyny, ja znowu z czystej ciekawosci. Do czego potrzebujecie tych syropow zastpeujacych cukier? Ja ostatnio doszlam do wniosku, ze cukier kupuje tylko i wylacznie do mezowej kawy. mlody wlasciwie nie je niczego na slodko, chyba, ze slodycze (sporadycznie) i owoce. Nalesniki je tylko slone z warzywami , boczkiem czy szynka, czasem serem(po holendersku, wsjo wtapiane w ciasto, juz bez farszu z maki razowej). Pije herbaty rooibos, lipowa i z suszu owocowego, ktore same w sobie sa lagodne i maja na tyle wyrazny smak, ze nie trzeba ich dosladzac.
              • czarna_ida Re: pytanie o dietę 04.01.12, 10:36
                Tig, pomyslalam o tym samym :-)
              • halogen75 Re: pytanie o dietę 10.01.12, 22:20
                tijgertje napisała:

> Dziewczyny, ja znowu z czystej ciekawosci. Do czego potrzebujecie tych syropow
                > zastpeujacych cukier?

Ja w zasadzie schodzę już z syropów, z ksylitolu również. Niekiedy jednak przyrządzę coś dla małego, co choć małego "dosłodzenia" wymaga. Kisiel, grejfruty (zje z miłą chęcią ale lekko posypane ksylitolem), knedle, kluski z owocami, ryż z owocami i cynamonem.
                Naleśniki u młodego na słono też nie przejdą, przynajmniej na razie. Sera nie je, bo wciąż ma alergię na mleko, nabiał.

Pije herbaty rooibos, lipowa i z suszu owocowego, ktore s
                > ame w sobie sa lagodne i maja na tyle wyrazny smak, ze nie trzeba ich dosladzac

Rooibos u nas ostatnio też króluje. Poza tym melisa z sokiem z pomarańczy, mięta z jabłkiem. Również ich nie słodzimy.
                • legenda3 Re: pytanie o dietę 10.01.12, 23:57
                  Halogen, maly nie ma problemow po soku z pomaranczy? Uczulenie na cytrusy jest wsrod autystow tak powszechne jak na kazeine i gluten.
                • nefret_ete Re: pytanie o dietę 11.01.12, 13:04
                  myślę, że na początku diety te syropy, ksylitole i inne zastępniki cukru są potrzebne kiedy dziecko jest przyzwyczajone do cukru i trzeba je odzwyczaić. Potem, jak już jakiś czas nie jedzą słodyczy i jedzą ich coraz mniej(myślę o słodyczach z ksylitolem) to chcą też mniej i potrzeba słodzenia czymkolwiek zanika. Ja mam tak ze sobą, z innego powodu. Zauważyłam dawno, że po słodyczach czuję się źle(zdenerwowana, wysokie tętno) i przestałam jeść słodycze. Teraz też nich nie jem bo mi nie smakują. Za to smakuje herbata owocowa bez cukru- bo czuję, że jest słodka. A jak ktoś musi posłodzić 1-2łyżeczki to co może poczuć?
    • nie_moja_bajka Re: pytanie o dietę 02.01.12, 12:48
      My odstawilismy córce cukier mleko i gluten zaraz po diagnozie, tak naprawdę bez konsultacji z lekarzem- skonsultowaliśmy sie po ok. 2 tygodniach.
      dieta to trudna decyzja ale u nas przynosi skutek.
      Nastapiła ogromna poprawa w zachowaniu córki. Zrobiliśmy również testy transformacji blastycznej w kierunku alergii na mleko i gluten które pokazały, że córka jest uczulona, dlatego po odstawieniu była poprawa.
      Candida wyszła nam równiez na ++, musmy powtórzyć badania i sprawdzimy czy dietą i probiotykami udało sie ją zwalczyć.
      Córka miała postawioną diagnozę przed 2 urodzinami.
      Obecnie dostaje bebilon pepti w ramach supelmentu, a mamy zalecenie zbilansowania diety dziecka w celu suplementacji brakujących skałdników. Tylko niełatwo jest znaleźć dietetyka który potrafi taki bilans zrobić.
      • nefret_ete Re: pytanie o dietę 04.01.12, 09:42
        nie_moja_bajka- Kochana napisz proszę jak zdobywasz receptę na bebilon pepti? Syn w wieku 1,5roku miał grzyba. Najróżniejszymi sposobami zdobywałam bebilon prze 3 mce. Pediatra mówi, że nie może wypisać recepty bo musi mieć zaświadczenie od alergologa lub gastroenterologa.Wątpię, żeby lekarka nie miała racji- jak mówi takie wymogi nfz. Wątpię, żeby w testach alergicznych wyszło cokolwiek(takie mam doświadczenie ze starszym dzieckiem) a czy gastroenetrolog da taką receptę- nie wiem, ale terminy wizyt są za 2 mce. Potrzebuję bebilon już.
        • czarna_ida Re: bebilon 04.01.12, 10:39
          No a ile on kosztuje bez recepty ?
          W sumie pediatra ma rację, moze wypisać jesli dostanie info od alergologa..
          Zreszta takie samo cos jest z np z medycznymi artykulami, refundowanymi..
          • mamawaw Re: bebilon 04.01.12, 13:17
            my candidie ++ leczylismy
            syn dostał syrop przeciwgrzybiczny(zapomniałam jaki ale moge sprawdzić)
            do tego zero nabiału(bardzo ważne przy diecie Candidowej), zero cukru
            kupowaliśmy ksylitol ale nei chciał nic z "sztucznym cukrem"-jego słowa;)
            dostawał sporadycznie lizaki czy ciastka bez cukru ale tez mu nie smakowały
            oprócz tego 2x dziennie probiotyk
          • nefret_ete Re: bebilon 09.01.12, 13:33
            no tak, tylko syn nie potrzebuje bebilonu ze względu na alergię tylko ze względu na grzyba...Więc alergolog mi nie da takiego zaświadczenia
        • tata.po.30 Re: pytanie o dietę 11.01.12, 15:11
          > nie_moja_bajka- Kochana napisz proszę jak zdobywasz receptę na bebilon pepti?

Wysłałem gazetowego maila.
        • nie_moja_bajka Re: pytanie o dietę 12.01.12, 19:02
          przepraszam dopiero przeczytałam post. Hm. póki co dostaliśmy receptę od pediatry ale idziemy do alergologa i mam nadzieję, że dostaniemy zaswiadczenie, ze ma alergie na mleko, ale naprawę ją ma. zobaczymy czy sie uda jak nie to nie wiem...na szczęście to tylko 1 posiłek dziennie wiec ew będziemy kupować bez recepty.
          • nie_moja_bajka Re: pytanie o dietę 12.01.12, 19:07
            własnie sprawdziłam ze kosztuje ok 23 zł, a myślałam ze ok 50
          • nefret_ete Re: pytanie o dietę 12.01.12, 22:57
            jak ma alergię to na pewno dostaniesz zaświadczenie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka