Dodaj do ulubionych

Forum "Inny Świat"

12.01.12, 11:14
Jak tutaj trafiliście i kiedy? Co Wam daje to forum? W czym dotychczas Wam pomogło?

Jestem tutaj od lipca 2011. Forum wskoczyło mi samo w wyszukiwarkę kiedy poszukiwałam informacji na temat diagnostyki autyzmu. Dzięki Wam zrezygnowałam wówczas z umówionej prywatnej wizyty u psychologa, a zaczęłam rozglądać się za profesjonalną placówką diagnostyczną. Dzięki forum sprawy urzędowe nabrały prędkości i w ciągu 3 miesięcy miałam załatwionych kilkanaście tematów związanych z autyzmem (orzeczenie, WWR, diagnoza autyzmu, diagnoza SI, terapia). Podejrzewam, że gdyby nie forum wciąż chodzilibyśmy do psychologa kręcąc się po błędnym kole.
Obserwuj wątek
    • kozak_k Re: Forum "Inny Świat" 12.01.12, 21:31
      Na forum od wrzesnia 2011, najpierw jako czytacz, a teraz od pierwszych dni 2012 roku już uczestniczka bo mamy diagnozę dla syna. Jeszcze się oswajam ale juz pomału wiem co trzeba po kolej robić - właśnie dzięki forum. Dzięki forum nie dałam się uspokoić psychologowi, neurologowi, logopedzie, pediatrom i rodzinie i jednak zapisałam dziecko do ośrodka wczesnej interwencji. Może dalej bym czekała aż chłopak mi ruszy, bo "chłopcy tak mają"

Na razie się wgryzam i rozszyfrowuję skróty (WWR, TUS, NT)
      • marika012 Re: Forum "Inny Świat" 12.01.12, 22:04
        > Na razie się wgryzam i rozszyfrowuję skróty (WWR, TUS, NT)

Wczesne Wspomaganie Rozwoju
        Trening Umiejętności Społecznych
        NeuroTypowi (autiki nie są typowe;))
      • halogen75 Re: Forum "Inny Świat" 12.01.12, 22:15
        Z tymi skrótami ja też miałam na początku problem i nawet miałam spytać ale się wówczas wstydziłam;)
    • marika012 Re: Forum "Inny Świat" 12.01.12, 22:02
      Chyba trafiłam tu przez wyszukiwarkę daaaawno temu. Poczytałam trochę i uciekłam czym prędzej w przekonaniu że nas to jednak nie dotyczy. Wróciłam z początkiem 2010 r (o rany już 2 lata!!!!) kiedy to dziecię diagnozę dostało. Już nie dało się dłużej wypierać faktów ;)

• gloria2 Re: Forum "Inny Świat" 13.01.12, 09:07
      Dwa lata temu, po jasełkach w przedszkolu przedszkolanki poprosiły mnie o chwilkę rozmowy i powiedziały, że coś im nie pasuje w zachowaniu naszego dziecka. Użyły określenia, że zachowuje się tak, jakby żyła trochę w innym świecie. Gdy przyszłam do domu, wpisałam w google: „Żyje w innym świecie” i wyskoczyło jako pierwsze to forum. Zaczęłam czytać, i uświadamiać sobie coraz więcej. Po 2,5 miesiącach już miała diagnozę ZA.
    • gemmavera Re: Forum "Inny Świat" 13.01.12, 09:27
      Wrzuciłam sobie swojego nicka w wyszukiwarkę i wyskoczył mi post z 5 kwietnia 2005. :) To już prawie 7 lat...
      forum.gazeta.pl/forum/w,10034,22426129,22426129,Gdzie_pojsc_zeby_rozwiac_niepokoje_.html

Na forum trafiłam jeszcze przed tą datą - jakis rok wcześniej weszłam tu zupełnym przypadkiem - uwierzycie? - zainteresowana nazwą forum.
      Weszłam, poczytałam o synu Roseanne, Kubie, i stwierdziłam, że widzę jakieś trudne do nazwania podobieństwo między Kubą a moją córką. Po czym sama się skarciłam za te myśli, tłumacząc sobie, że to zawsze tak jest, że jak człowiek weźmie "księgę chorób" znajdzie u siebie większość z nich, że przecież moja córka ma ledwie 3 lata, a Kuba chodzi już do szkoły, więc w ogóle nie ma o czym mówić. :)

Ale inność mojego dziecka stawała się coraz bardziej widoczna, więc kiedy już dojrzałam do zmierzenia się z problemem, wiedziałam, gdzie szukać. :)
    • czarna_ida Re: Forum "Inny Świat" 13.01.12, 12:47
      Pod dwoma nickami jakoś bedzie piaty rok, jako podczytywacz forum, najpierw. Bo poznalam w realu matkę chłopca z ZA, tylko ze jakoś mi dość marnie wytlumaczyla to wszystko, wiem ze chciala dobrze.
      ale cieszę sie ze tu trafilam :-)
      Dziekuje Wam wszystkim :-)
      • gostki2ija Re: Forum "Inny Świat" 13.01.12, 15:24
        Pierwszy raz zerknęłam na forum, jakieś 4 lata temu, zaintrygowana nazwą forum ( o ile pamiętam, to widziałam ją w sygnaturce Gemmavery na forum śląskie:)). Uciekłam stąd szybko...syn miał wtedy ok. 1.5 roku. Jakieś 2 lata później u syna zdiagnozowano CZR- ZA, więc wróciłam na forum i goszczę tu już 2 lata...
        Forum jest dla mnie przede wszystkim nieocenionym źródłem wiedzy..., dzięki Wam wiedziałam/ wiem znacznie więcej niż nie jeden specjalista...
        Dziękuję Wam:)

www.dzieciom.pl/13973
        • halogen75 Re: Forum "Inny Świat" 13.01.12, 15:33
          Ja w sumie byłam pewna autyzmu małego, szukałam tylko odpowiedniej placówki. Ale pamiętam jeszcze jedną rzecz, której dowiedziałam się również tutaj na forum zaraz w tym pierwszym rzucie. O ile coś tam zdążyłam powiedzmy powierzchownie poczytać w innych miejscach o samym autyzmie, to tu dowiedziałam się o czymś takim jak zaburzenia SI. Temat dla mnie był już zupełnie czymś z kosmosu. Może trudno uwierzyć ale ja się nigdy w życiu nie otarłam o tę tematykę. Nie miałam w ogóle o tym pojęcia, nie znałam nazewnictwa, nie wiedziałam, że coś takiego istnieje. Wiele objawów i zachowań wynikających z zaburzeń sensorycznych brałam więc wcześniej jako objaw autyzmu. Kiedy o tych zaburzeniach z kolei tu już poczytałam i się mocniej wgłębiłam, maleńki, dosłownie szczątkowy ale jednak cień nadziei, że to może nie autyzm przemknął mi przez głowę:)
      • ania-pat1 Re: Forum "Inny Świat" 13.01.12, 15:27
        K ażdy wpis w google dotyczący tego, co niepokoiło mnie w moim dziecku -(od niemowlaka) skutkował wygooglowaniem tego forum. Najpierw czytałam - potem pisałam, potem diagnozy. Tu pasujemy - fajnie jest miec poczucie, że gdzieś się pasuje. Z tego forum dostałam gigantyczną pomoc. Myślę, że dzięki Wam moja córka jest taka jaka jest (dobrze funkcjonujaca). Dzięki wam trafilam na metody, terapeutów - piśmiennictwo. Staram sie nie myślec co by było gdyby....
        • gorawka Re: Forum "Inny Świat" 13.01.12, 16:01
          Jako pisząca jestem tu od lipca 2010. Podobnie jak i u Was: nieubłaganie doprowadzały mnie tu wpisy wrzucane w wyszukiwarkę. Na początku uciekałam stąd w popłochu zlana potem i bez tchu - naprawdę byłam tak przerażona, że nie byłam w stanie czytać tego forum. Przelatywałam z grubsza jakiś wątek, trochę przeskakując, tak jak ogląda się horror i człowiek chce wiedzieć, co dalej, ale boi się patrzeć... i uciekałam gdzie pieprz rośnie. Dla mnie to forum też bardzo dużo znaczy. Jestem wdzięczna wszystkim osobom, które na tym forum spotkałam i spotykam za każdą pomoc i okazane serce.
          Aha, i pamiętam też mój pierwszy wpis w googlach jak mały miał dwa miesiące: "niemowle nie uśmiecha się". Nie doprowadziło mnie to wtedy do tego forum, ale na jakiejś stronie natychmiast wyskoczyło: "autyzm wczesnodziecięcy"...
    • gepardzica_z_mlodymi Re: Forum "Inny Świat" 13.01.12, 16:20
      Pierwszy raz zajrzałam tu przez czyjąś sygnaturkę, gdy młody miał jakieś 1,5 roku (początki 2007r.). Poczytałam i pomyślałam, że na szczęście nie dotyczy to moich dzieci i spokojnie stąd wyszłam. Potem jeszcze z ciekawości zajrzałam parę razy, z coraz większym niepokojem. Jednak jak młodzian miał kole 3,5 roku zaczęło wyłazić z niego wszystko, co autystyczne. Regularnie już czytałam w okolicy jego 4 urodzin. Wtedy też chyba zaczęłam pisać. Diagnozę otrzymał mając 4,5 roku (początek 2009).
      Długo dojrzewałam do diagnozy, wcześniej koncentrując się tylko na poszczególnych deficytach i podejmując już jakieś działania terapeutyczne. Wiele wskazówek praktycznych zawdzięczam Wam:)
    • rohatyna Re: Forum "Inny Świat" 16.01.12, 20:17
      Ja trafiłam tu dwa lata temu, kiedy szukałam czegoś w Necie o Zespole Aspergera. Wszystkie informacje , które znalazłam rozczarowały mnie bo okazało się , ze wszystko to już wiem. Mój młody miał już wtedy 16 lat. I tak macie szczęście , że teraz macie dzieci, w połowie lat dziewięćdziesiątych nawet Synapsis nie diagnozowało Zespołu Aspergera. Przez moją dociekliwość , przyjaciół , których mam w USA miałam na swój użytek diagnozę - Zaburzenia ze spektrum autyzmu. Tu w Polsce miał diagnozę ADHD, na ADHD nie przysługiwały mi żadne świadczenia na Niego, sama musiałam szukać metod terapeutycznuch i sama je stosować - Ośrodków takich jak Scolar czy Sotis jeszcze nie było a z Synapsis nas " pogonili" , no bo dziecko mówi, komunikuje się chętnie, czyta pisze,( hyperleksja - zaczął jak miał 3 lata), lekko jest ekscentryczne , ale to nie powód do niepokoju. My tu zajmujemy się naprawdę ciężkimi przypadkami. Po latach szarpanek , wędrówek od Cygana do Pogana wreszcie w wieku 12 lat - diagnoza.

Ale o Forum "Inny Świat".
      Trafiłam przypadkiem , podczas poszukiwań jakichś informacji ..... i wsiąkłam -:). Odżyły wspomnienia , kiedy sama miałam małe dziecko i tak strasznie czułam się zagubiona. Tu komuś coś podpowiedziałam - tam napisałam swoje zdanie - tu się pokłóciłam, a ostatnio wyładowałam swoje frustracje. -:). Teraz to już chyba nałóg , czy co ???. Ale cieszę się , że tu jestem, chociaż wiem , ze mogę być uciążliwa przez tę nieprzemożną chęć wkładania kija w mrowisko. -:)-:)-:)
      • el-loco Re: Forum "Inny Świat" 16.01.12, 20:39
        Ja trafiłam tu we wrześniu 2006 r.Trochę się udzielałam a ostatnio raczej podczytuję,bo moja młoda to już gimnazjalistka (14 l.) więc problemy jakby już nie te...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka