Dodaj do ulubionych

Rohatyna AniaPat poczytajcie o sobie

15.02.12, 09:17
swietny artykuł w "polityce" pod cholernie pasujacym tytułem "uszarpani". Pierwszy akapit należy do Rohatyny
Obserwuj wątek
    • ania-pat1 Re: Rohatyna AniaPat poczytajcie o sobie 15.02.12, 10:13
      Aktualny numer?
      • aga_sama Re: Rohatyna AniaPat poczytajcie o sobie 15.02.12, 10:51
        Tak
    • k.falernowa Re: Rohatyna AniaPat poczytajcie o sobie 15.02.12, 12:12
      to ten numer?
      www.nexto.pl/e-prasa/polityka_p257.xml
      • aga_sama Re: Rohatyna AniaPat poczytajcie o sobie 15.02.12, 14:02
        Tak, to ten numer, artykułu Martyny Bundy nie ma online.
        Dla mnie to pierwszy od czasu tekstu "uczeń wagi ciężkiej" artykuł tak szeroko pokazujący z czym się zmagamy...
        • labuba Re: Rohatyna AniaPat poczytajcie o sobie 15.02.12, 16:38
          kupiłam "politykę", przejrzałam "po łebkach" - dobrze, że otwarcie piszą właśnie o ciągłym szarpaniu się. jestem wystąpienia z powództwem cywilnym w stosunku do jednej z instytucji, z którymi tak się właśnie szarpię, bo mam już dość ich nieróbstwa i arogancji
    • katja.asd Re: Rohatyna AniaPat poczytajcie o sobie 15.02.12, 17:07
      Łał. Kupiłam, przeczytałam. I tak bym to zrobiła, bo jestem fanką i wierną czytelniczką Polityki, ale zachęciliście mnie. Dobry tekst.
      Po przeczytaniu ostatniego akapitu sugeruję Rohatynie symboliczny gest: wymianę zdjęcia w profilu na własne.

A skoro redakcja czyta forum, to podsunę pomysł: napiszcie o autystykach, ale z ich perspektywy. Ludzie chyba traktują nas jak niedorozwojów. Gdzie nie spojrzę, tam relacje rodziców. Nie kończy się to zresztą na prasie, instytucje też traktują nas jak nierozumne zwierzątka. Jak przyznawali mi stopień, nikt się do mnie nie zwrócił. Wszystkie pytania szły do rodziców, a ja byłam dla ozdoby.
      Jak o tym myślę, to nasuwa mi się obraz znany ze szkoły - ręka przed oczami, halo ziemia! - tylko w drugą stronę.
      • ania-pat1 Re: Rohatyna AniaPat poczytajcie o sobie 15.02.12, 17:33
        Artykuł - niezly - niemniej jednak czuję się nieco wyjęta z kontekstu, bo akurat bilans po latach jest zdecydowanie na plus (autorka sugeruje coś przeciwnego) -czyli szarpanina się opłaciła - bo mam mądre nerwowe dziecko (a mogło byc inaczej). Ale fakt - pokazano jak wygląda dostęp do wwr - a potem szkoly.
      • k.falernowa Re: Rohatyna AniaPat poczytajcie o sobie 15.02.12, 17:49
        wiesz, niby racja - ale tak się już nad tym kiedyś na fejsie zastanawialiśmy i wyszło nam, że chyba nie byłoby zbyt wielu autystyków chętnych do robienia z siebie zwierzaczka cyrkowego w mediach...

zresztą, ja nawet nie mam za bardzo pomysłu, co to miałby być ten "mój punkt widzenia". w zasadzie, to nie mam na to wszystko punktu widzenia. mam 30., terapie mnie nie dotyczą, orzeczeniem nie macham naokoło, właściwie na dobrą sprawę to teraz, to ja już żadnych tam zewnętrznych pomocy do niczego nie potrzebuję. a na pomoc dla dzieci pomysłu nie mam z analogicznego powodu - nie dotyczy mnie to, więc w zasadzie nic nie wiem ani o stanie realnym, ani o potrzebach.

a co chciałabyś w takim tekście znaleźć? bo może da się zrobić?
        • katja.asd Re: Rohatyna AniaPat poczytajcie o sobie 15.02.12, 17:56
          Artykuł o ASD, ale choć raz nieopowiadany przez rodziców i tylko przez rodziców. Nie musi być o terapiach i orzeczeniach, po prostu o ASD, jak się z tym żyje.
          • gorawka Katja 16.02.12, 12:09
            Katja, a Ty zgodziłabyś się opowiedzieć o ASD ze swojej perspektywy? Może gdyby takich osób znalazło się więcej, to można by zainteresować jakiegoś dziennikarza tym tematem.
            • katja.asd Re: Katja 16.02.12, 18:40
              Dla dobra sprawy mogłabym odpowiedzieć na parę pytań. Ale żadnych zdjęć, danych osobowych i rozmów na żywo.
    • rohatyna Aga 15.02.12, 18:57

Kurcze! A masz link do tego artykułu ? Dopiero wróciłam z pracy a ciekawa jestem okropnie -:)
      • rohatyna Re: Aga 15.02.12, 19:19
        Przeczytałam - zgodny z rzeczywistością -:)
        • halogen75 Re: Aga 15.02.12, 21:15
          Nie da się tu choć kawałeczka wkleić?:P
          • aga_sama Re: Aga 15.02.12, 21:21
            Halogen, nie mam skanera :(

Być może za kilka dni artykuł będzie na stronie polityki.
            • aga_sama Re: Aga 15.02.12, 21:43
              Rohatyna, normalnie będziesz osobowością medialną za chwilę...
              • czarna_ida Re: rohatyna :-) 15.02.12, 21:52
                Łał :-)
                chyba kupię i przeczytam..
                • halogen75 Re: rohatyna :-) 15.02.12, 21:55
                  Ok, to poczekam:)
              • rohatyna Medialna Rohatyna -:) 15.02.12, 22:03
                aga_sama napisała:

> Rohatyna, normalnie będziesz osobowością medialną za chwilę...

Nie mam takich planów w najmniejszym nawet stopniu -:) Medialny to jest Jarosław Kret -:)

No ..... chyba , że mnie wezmą z moim słonikiem ...... ale szanse są raczej znikome .... -:)
    • gorawka Re: Rohatyna AniaPat poczytajcie o sobie 16.02.12, 12:05
      Artykuł jest świetny. No a poza tym fajnie, że forumowe wypowiedzi stają się skarbnicą złotych myśli. Gratulacje Dziewczyny:) No i niezmienny szacunek dla działań stowarzyszenia Nie-grzeczne dzieci i fundacji Wszystko jasne. Mam scan artykułu, jeśli ktoś chce, to mogę wysłać na priv.
      • k.falernowa Re: Rohatyna AniaPat poczytajcie o sobie 16.02.12, 12:24
        nie bardzo się można z tobą prywatnie skontaktować ;-)
        • gorawka Re: Rohatyna AniaPat poczytajcie o sobie 16.02.12, 15:00
          Oj można można;) - pisząc priv miałam na myśli maila gazetowego, czyli w moim przypadku gorawka@gazeta.pl Jeśli Twój k.falernowa@gazeta.pl działa, to już Ci wysłałam scan artykułu (bo zrozumiałam, że byłaś zainteresowana?:)
          • yula Re: Rohatyna AniaPat poczytajcie o sobie 16.02.12, 16:49
            ja bym też poprosiła jak masz :) gazetowy działa :)
          • marika012 Re: Rohatyna AniaPat poczytajcie o sobie 16.02.12, 16:49
            Ja poproszę :D
            • mruwa9 Re: Rohatyna AniaPat poczytajcie o sobie 16.02.12, 17:39
              ja tez poprosze, choc pewnie niedlugo pojawi sie online
              • tijgertje Re: Rohatyna AniaPat poczytajcie o sobie 16.02.12, 19:03
                Ja rowniez poprosze.
                • halogen75 Re: Rohatyna AniaPat poczytajcie o sobie 16.02.12, 20:17
                  Kurde, i ja i ja, poproszę na gazetowego:) Jak tu czekać skoro ciekawość aż pali od środka:P
    • gorawka Re: Rohatyna AniaPat poczytajcie o sobie 17.02.12, 10:23
      No to siu!:) Już poszło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka