Dodaj do ulubionych

gryzie ręce

29.08.12, 10:58
wkłada całe ręce do buzi i gryzie. zwłaszcza w sytuacjach, kiedy się skupia np. siedzimy przy stoliku i czytamy książeczki, albo gdy ogląda bajki albo gdy jesteśmy gdzieś w miejscu publicznym i jest dużo obcych ludzi. Palce ma posiniaczone, obślinione. Gdy zwracam uwagę żeby wyjął rękę z buzi to jest okropny krzyk i uderza ręką w stół albo we mnie, krzycząc be mama... nie mam już siły...
Obserwuj wątek
    • kaskax25 Re: gryzie ręce 29.08.12, 11:58
      mam podobną sytuację, gryzie tylko paluszki, jak jest zły, ale i tak bez powodu też, na szczescie nie robi tego do krwi, no i bije mnie i siebie po głowce, wiem ze to nie pocieszy ale nie jestes sama
      • mikkka85 Re: gryzie ręce 29.08.12, 20:14
        Staś gryzł łapki, miał zawsze rany na kłykciach. próbowałam chyba wszystkiego: zabraniałam, zakładałam rękawiczki, smarowałam rączki kremami... Nieskuteczne. Zaczęliśmy chodzić na SI i terapeuta powiedział, że powinniśmy kupić gryzak. Może być taki zwykły, dla niemowląt ale nie wodny bo mocnymi ząbkami przegryzie. Kupiłam gryzak cały gumowy z długimi "wypustkami". Kazał jeszcze masować rączki kolczastą piłeczką wewnątrz i na zewnątrz.
        Pomogło.
        Gryzienie wróciło po regresie (i jeszcze kilka razy) i zawsze postępujemy tak samo. Po kilku tygodniach mija.
    • nefret_ete Re: gryzie ręce 29.08.12, 20:29
      u nas tak samo. Obaj synowie cąły czas mają ręce w buzi... . Wiele rzeczy minęło , ale ta jakoś nie chce
      • polaa27 Re: gryzie ręce 29.08.12, 22:09
        U nas jest podobnie, młody przygryza rączkę lub rękawy bluzek. Pomogło trochę noszenie przez niego gryzaka (ma przypięty na breloczku do spodni).
    • rika1991 Re: gryzie ręce 30.08.12, 21:39
      Mój chłopak (l. 23, Aspi, student) w identycznych sytuacjach zapomina się i wkłada do ust kawałek ręki albo przynajmniej palec - nie obgryza, ale przytrzymuje w ustach. Jeżeli otaczają go ludzie i nie może tego robić, to ukradkiem naciąga sobie skórę na ręce, aż skóra traci kolor. Najczęściej robi to, gdy koncentruje się podczas oglądania filmów lub gdy znajduje się właśnie w dużym gronie obcych. Kiedyś mi to tłumaczył, mówiąc, że ma wtedy potrzebę, żeby "mniej czuć resztę ciała" czy "lepiej czuć ręce" (coś w ten deseń).

Nie wiem, czy Pani syn ma diagnozę SI, jakieś ćwiczenia SI dla rączek. Wiadomo, że każdy jest inny, ale jeśli chłopiec ma potrzebę ucisku na ręce, to spróbowałabym w takiej sytuacji (np. podczas oglądania filmu) wyjąć mu ręce z buzi, wziąć jego ręce w swoje i potrzymać, mocniej ściskając. Albo wykombinować inną alternatywę dla gryzienia, która dałaby mu odczucie ucisku. Uderzanie ręką, gdy zabrania mu się gryźć, może być odreagowaniem, ale też kolejną próbą dostymulowania ręki.
      • aniasamosia Re: gryzie ręce 08.09.12, 15:00
        No i jest coraz gorzej. Mały zaciska kciuka lewej dłoni i gryzie dłoń całą szczęką. Nie da sobie rozłożyć paluszków, robi to rzadko, jak się zapomni w zabawie. Ściska kciuka nawet podczas kąpieli czy picia ze szklanki. Gdy proszę, żeby pokazał rączkę, że ja pocałuję, to krzyczy "boli". Czy rzeczywiście to kwestia zaburzeń sensorycznych czy może na prawdę boli go paluszek/ręka. Zastanawiam się, czy nie skonsultować tego z jakimś lekarzem, może chociaż pediatra obejrzy rączkę??? Raczej żadnego urazu nie było, nie upadł na rączkę, nie uderzył się...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka