veroniqq
29.11.12, 14:16
Witam po długiej nieobecności. Pisałam tu już kilkukrotnie na forum, od 4 m-cy. Może pamiętacie ... U nas ostatnio sporo się działo, synek był w 3 ośrodkach poddany ocenie i obeserwacji. W Ośrodku Wczesnej Pomocy Psychologicznej na Półkolu.
Na komisji synek zachował się bardzo ładnie, wykazał dystans do obcych, podbiegł do nas kilka razy, a nawet po raz 1-y się przytulił ! Był kontaktowy i pogodny. Panie niczego się nie dopatrzyły poza nadwrazliwość dotykową, słuchowa i wzorkowa - ma tam zajęcia SI raz w tygodniu. Nie dostaliśmy niczego na piśmie ani jakiś specjalnych zaleceń poza zabawą i stymulację.
W Maltańskim Ośrodku Wczenej Interwencji na Kasztanowej po 1 spotkaniu z psychologiem i 1 z pscyhiatra dr Gardzielem stwierdzono kilka zaburzeń autystycznych - do dalszej obserwacji, zalecono spot. raz na m-c, - w sumie tylko pscyhiatra stwierdzil a psycholog pow. tylko że powinien wykazywać większy dystans do obcych i cześciej do nas podbiegać, zaczepiać.
W„EFFATHA” Poradni dla Dzieci z Autyzmem i Innymi Zaburzeniami Rozwoju na Zaciszu ostatnim (którego opinię najbardziej cenię) wykluczono na chwilę obecną (14 m-cy) autyzm, ale stwierdzono opóźnienie psychoruchowe o 4-6 m-cy wg norm rozwojowych :(. Czyli obecnie jest na poziomie 8-10 m-nego dziecka. To by się zgadzało, co do nie wkszywania paluszkiem, słebego naśladowania itp. Kazali nam iść na Półkole, u siebie nie dali żadnych zajęć, tłumacząc to tym, że nie ma cech autyzmu a u nich gł. takie dzieci mają zajęcia.
Nie powiedziałam ze już byłam na Połkolu, bo nie chciałam im mieszać. Mamy się pojwić za 4 m-ce w wieku 1,5 roczku o ile nic się nie zmieni.
I tu mam do Was pytanie, jak to jest z tym wczesnym wspomaganiem, tyle się o tym mówi, że im wcześniej tym lepiej a tutaj pomimo, że we wszystkich miejsach stwierdzono jakieś niepraiwidłowości to tak naprawdę nie dostaliśmy żadnych zajęć i ćwiczeń, te 50 min. SI tygodniwo na Półkolu to kpina. Czy nie powinnam bardziej drązyć? Np. poprosić o opinię na piśmie w Półkolu? więcej ćwiczeń, poprosić o jakieś testy oceniające rozwój/umiejętności nie dać się zbyć na Zaciszu? Co powinnam teraz zrobić?
Bardzo się teraz martwię w jakim kierunku to pójdzie, czy nadrobi czy róznice będą się pogłębiać. Czy ktoś ma takie doświadczenia? Czy Wasze dzieci miały stwierdzone opóźnienia psychoruchowe?