Dodaj do ulubionych

Po ocenie w 3 miejscach - co dalej?

29.11.12, 14:16
Witam po długiej nieobecności. Pisałam tu już kilkukrotnie na forum, od 4 m-cy. Może pamiętacie ... U nas ostatnio sporo się działo, synek był w 3 ośrodkach poddany ocenie i obeserwacji. W Ośrodku Wczesnej Pomocy Psychologicznej na Półkolu.
Na komisji synek zachował się bardzo ładnie, wykazał dystans do obcych, podbiegł do nas kilka razy, a nawet po raz 1-y się przytulił ! Był kontaktowy i pogodny. Panie niczego się nie dopatrzyły poza nadwrazliwość dotykową, słuchowa i wzorkowa - ma tam zajęcia SI raz w tygodniu. Nie dostaliśmy niczego na piśmie ani jakiś specjalnych zaleceń poza zabawą i stymulację.
W Maltańskim Ośrodku Wczenej Interwencji na Kasztanowej po 1 spotkaniu z psychologiem i 1 z pscyhiatra dr Gardzielem stwierdzono kilka zaburzeń autystycznych - do dalszej obserwacji, zalecono spot. raz na m-c, - w sumie tylko pscyhiatra stwierdzil a psycholog pow. tylko że powinien wykazywać większy dystans do obcych i cześciej do nas podbiegać, zaczepiać.
W„EFFATHA” Poradni dla Dzieci z Autyzmem i Innymi Zaburzeniami Rozwoju na Zaciszu ostatnim (którego opinię najbardziej cenię) wykluczono na chwilę obecną (14 m-cy) autyzm, ale stwierdzono opóźnienie psychoruchowe o 4-6 m-cy wg norm rozwojowych :(. Czyli obecnie jest na poziomie 8-10 m-nego dziecka. To by się zgadzało, co do nie wkszywania paluszkiem, słebego naśladowania itp. Kazali nam iść na Półkole, u siebie nie dali żadnych zajęć, tłumacząc to tym, że nie ma cech autyzmu a u nich gł. takie dzieci mają zajęcia.
Nie powiedziałam ze już byłam na Połkolu, bo nie chciałam im mieszać. Mamy się pojwić za 4 m-ce w wieku 1,5 roczku o ile nic się nie zmieni.

I tu mam do Was pytanie, jak to jest z tym wczesnym wspomaganiem, tyle się o tym mówi, że im wcześniej tym lepiej a tutaj pomimo, że we wszystkich miejsach stwierdzono jakieś niepraiwidłowości to tak naprawdę nie dostaliśmy żadnych zajęć i ćwiczeń, te 50 min. SI tygodniwo na Półkolu to kpina. Czy nie powinnam bardziej drązyć? Np. poprosić o opinię na piśmie w Półkolu? więcej ćwiczeń, poprosić o jakieś testy oceniające rozwój/umiejętności nie dać się zbyć na Zaciszu? Co powinnam teraz zrobić?
Bardzo się teraz martwię w jakim kierunku to pójdzie, czy nadrobi czy róznice będą się pogłębiać. Czy ktoś ma takie doświadczenia? Czy Wasze dzieci miały stwierdzone opóźnienia psychoruchowe?
Obserwuj wątek
    • veroniqq Re: Po ocenie w 3 miejscach - co dalej? 29.11.12, 14:25
      Dopiszę tylko, że jesteśmy z Krakowa.
      • domi2209 Re: Po ocenie w 3 miejscach - co dalej? 29.11.12, 14:56
        Witam, ja tak troszkę z innej beczki, sama niedawno założyłam wątek o rozwoju mojego synka (4 grudnia skończy roczek), objawy częsciowo pokrywają się z tymi opisywanymi prez ciebie:
        -słabo naśladuje (czasem kosi-kosi potwórzy)
        -nie pokazuje palcem, nie próbuje nam nic w ogóle pokazywać, jak go pytam np "gdzie auto brum brum" to czasem patrzy na nie, czasem weźmie,ale nie pokaże
        -z poleceniami to nie wiem jak jest,napewno rozumie "filipek chodź do mamy", reaguje na imię, na wyciągnięte do niego ręce
        Ruchowo dzięki rehabilitacji(wcześniak) jest ok, najgorzej z tą komunikacją społeczną. Jestem z trójmiasta i aktualnie szukam namiaró na kogoś dobrego tutaj,ale jakbyś mi mogła napisać co w tych wszystkich ośrodkach mówili np o tym pokazywaniu palcem- do kiedy dziecko ma na to czas- to byłabym ci niezmiernie wdzięczna. Oczywiśćie wiem,że każdy maluch jest inny,ale nasi chłopcy są w podobnym wieku i może dowiem się czegoś dla nas ważnego
        pozdrawiam i życzę wytrwałości
        • ania.moc Re: Po ocenie w 3 miejscach - co dalej? 29.11.12, 15:06
          Moje dziecko chodziło na wczesne wspomaganie na polkole i nie polecam o dok.trzeba się prosić a zajęcia średnio i mało ALE z czystym sercem polecam prochowa i ul Szopkarzy tam przyjmą twoje dziecko na wczesne wspomaganie zajęcia na szopkarzy są 2 x w tyg i są świetnie organizowane ,- moLe dziecko uwielbia tam chodzic wystarczy że pójdziesz tam do p dr z kartką o przyznanym wczoraj wspomaganiu a mimo że to ośrodek dla dziecka z autyzmem to cię przyjmą
          • ania.moc Re: Po ocenie w 3 miejscach - co dalej? 29.11.12, 15:08
            Jak chcesz możesz napisać do mnie na ania.moc@gazeta.pl to mogę dać namiary do kogo dobrze iść w danym ośrodku pozdrawiam
            • mikkoevi Re: Po ocenie w 3 miejscach - co dalej? 29.11.12, 15:22
              tzn z mojego doswiadczenia wynika że jak najbardziej trzeba drążyć i nie dać w sobie uśpić czujności. moj syn w wieku 18 miechów miał stwierdzone tylko zaburzenia SI i wtedy zostało powiedziane że to napewno nie jest autyzm. Po pół roku nikt już nie mial wątpliwości co to jest i moj ogromny dramat że mogłam zrobić wiecej mając wcześniej prawidłowe rozpoznanie. nie życze tego nikomu. To co Ci powiedzieli w tych ośrodkach jak sie zbierze do kupy to jednak jest niepokojace. Także spokojnie ale trzeba niestety drąźyc.
        • veroniqq Re: Po ocenie w 3 miejscach - co dalej? 29.11.12, 22:23
          Pamiętam, ze pytałam wszędzie ale nie dostałam żadnej konkretnej odp. raczej wymijającce tak jakby nie chcieli powiedzieć nic wiążącego tak , że przykro mi ale nie rozwieję Twoich obaw.
          • veroniqq Re: Po ocenie w 3 miejscach - co dalej? 29.11.12, 22:28
            ania.moc dziekuje za namiary, mozesz mi napisać na gazetowego kogo polecasz na Szopkarzy czy Prochowej? Nie dostałam orzeczenia o wczesnym wspomaganiu z Zacisza tylko opinię "opoznienie psychoruchowe". Czy mam tam wrócic i poprosić o takie? A moze na Półkolu dadzą?

mikkoevi - jesli mogę zapytać to jak Twój synek zachowywał się w wieku 1,5 roku, że mieliście podejrzenia autyzmu a mimo to nie otrzymał diagnozy? Napisz proszę bo to może być dla nas ważne.
            • mamamariuszka WWR w Krakowie 30.11.12, 16:52
              Przepisuję z papierów, które mam:

OPINIĘ O POTRZEBIE WCZESNEGO WSPOMAGANIA MOŻNA UZYSKAĆ W PORADNI PSYCHOLOGICZNO-PEDAGOGICZNEJ:

W Krakowie:

Ośrodek Wczesnej Pomocy Psychologicznej w Krakowie
              ul. Półkole 11
              31-559 Kraków
              tel. 12 412 15 66

Specjalistyczna Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna Powiatu Krakowskiego
              ul. Zakątek 2
              30-076 Kraków
              tel. 12 422 27 12
              lub 12 422 48 05
              - powiat krakowski z wyjątkiem Miasta i Gminy Skawina oraz Gminy Mogilany

W Skawinie:

Specjalistyczna Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna w Skawinie
              ul. Żwirki i Wigury 13
              32-050 Skawina
              tel. 12 276 38 40

Najlepiej zadzwonić i zapytać jakie papiery, oprócz wniosku, są potrzebne. Jeśli dziecko nie ma jakiejś konkretnej diagnozy to najlepiej przygotować sobie całą dokumentację - opinie i wszelakie wyniki badań.

• nefret_ete Re: Po ocenie w 3 miejscach - co dalej? 30.11.12, 18:45
      ja zawsze polecam czujność. Jakby z dzieciakiem było wszystko Ok to nie trafiłabyś do tych ośrodków. Nie ważne, czy to autyzm, czy nie autyzm jest opóźnienie i trzeba działać zeby się nie pogłębiało. Dobrze napisałaś, że tyle się "mówi" o wczesnej interwencji. No właśnie - mówi, bo jak trzeba działać to wszystko musi zorganizować i przemyśleć rodzić. Warto by było zrobić dobrą diagnozę funkcjonalną i wspomagać opóźnione sfery rozwoju.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka