Dodaj do ulubionych

Przedszkola 2013/2014

10.02.13, 11:54
Witajcie,
Nie wiem czy nie spamuje ale nie mam jak sprawdzić (piszę z komórki i nie wszystko mi działa).
Szukając czegoś innego znalazłam to :

edukacja.warszawa.pl/index.php?wiad=5437

Sprawa dotyczy dzieci zdrowych i elfików w tym samym zakresie więc jest ważna i dla części osób tu obecnych.

W związku ze sprawą mam pytanie.
Plącze mi się po głowie jakaś wryta informacja że dzieci z KS mogą przebywać w przedszkolu tylko te bezpłatne 5 godzin.
Co byłoby dla mnie bardzo problematyczne gdy chce wrócić do szkoły dziennej gdzie zajęcia są 3xtyg 8-16.
a nie mam możliwości i pomysłu na zagospodarowanie małemu opieki na "brakujące" godziny.

Ktoś coś wie? Jakieś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • aga_sama Re: Przedszkola 2013/2014 20.02.13, 23:36
      Dopiero znalazłam tutaj Twój wątek.

Odpowiadając na pytanie: nigdzie w przepisach oświatowych nie ma regulacji, że dzieci z orzeczeniem mogą przebywać w przedszkolu tylko 5 godzin. Część placówek wprowadza takie zasady, bo zatrudniają pedagogów specjalnych (nauczycieli wspomagających) tylko na czas realizacji podstawy programowej. Ale nikt nie może cię zmusić do odbioru dziecka przed 13.tą. Co więcej, przedszkole pełni zarówno funkcje edukacyjne, wychowawcze, jak i opiekuńcze, więc to Ty możesz wymagać, aby poziom opieki był na podobnym poziomie przez cały czas, kiedy dziecko jest w placówce.

Ach i jeszcze: w warszawie to dzielnica musi zapewnić warunki do realizacji orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego w formie wybranej przez rodzica (grupa masowa/ integracyjna/ specjalna). Czyli jest orzeczenie - musi być miejsce w przedszkolu.
      • majaaleksandra Re: Przedszkola 2013/2014 21.02.13, 07:50
        A co moge zrobić gdy dzielnica nie ma przedszkoli innych niż masowe? To tez Tylko ich problem żeby stworzyć warunki integracyjne?
        • aga_sama Re: Przedszkola 2013/2014 21.02.13, 10:41
          Z tgo co patrzylam Twój syn teraz powinien ość do trzylatków. W tej grupie wiekowej otwiera sie nowe oddziały. W Twojej dzielnicy nie ma żadnego p-la integracyjnego? Są chyba w każdej części wawy...
          • majaaleksandra Re: Przedszkola 2013/2014 21.02.13, 11:02
            Jeszcze nie znalazłam takiego,a do gminy tez jutro idę pytać.
            Mieszkamy na Wilanowie i Google wyrzuca mi Tylko prywatne bez sensownych danych o integracji.
            Mimo to myślę o przedszkolu na ul. Teligi, słyszałam o nim wiele i Tylko dobrze.
            • aga_sama Re: Przedszkola 2013/2014 21.02.13, 11:14
              No tak, zapomniałam o Wilanowie.
              Możesz mieć problem, bo faktycznie nic nie ma, a na Teligi (bardzo dobre miejsce) nie muszą go przyjąć. Proponuję też od razu wybrać się do przedszkola.
              Dobrym rozwiązaniem jest też poszukanie przedszkola prywatnego, ktore za środki z subwencji plus niewielkie czesne będzie w stanie zorganizować terapie.
              Widzę jeden problem - planujesz przeprowadzkę, a nie wiesz dokąd... Jak wyobrażasz sobi dowożenie niepełnosprawnego dziecka przez pół Warszawy?
              • majaaleksandra Re: Przedszkola 2013/2014 21.02.13, 15:04
                Planuję ją bo nie mam wyjścia. Nie wiem dokąd bo to urzędy ustalą.
                Ale mam zamiar zrobić wszystko co będę W stanie nawet jak będziemy musieli jeździć pol świata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka