Dodaj do ulubionych

wielkosc glowy

26.03.13, 23:31
Moj syn ma wieksza glowke.
Wyczytalam,ze makrocefalia wystepuje u 15-30% osob z autyzmem.
Jakos do tej pory nikt z lekarzy nie zainteresowal sie tym, mimo ze zwracalam uwage i pytalam.
Gdzie sie udac? Z kim skonsultowac? Czego dopilnowac? Zostawic, bo to normalne?
Bede wdzieczna za sugestie.
Obserwuj wątek
    • pamika82 Re: wielkosc glowy 27.03.13, 07:02
      A w jakim wieku jest Twój synek? Mój też ma nieproporcjonalnie dużą główkę. Sprawdź w siatce centylowej jak to faktycznie wygląda u Was. Na ostatniej wizycie psychiatra, która diagnozuję nam synka powiedziała, że owszem dzieci z CZR czasem tak mają ALE należy to skonsultować z neurologiem dziecięcym (dobrym tj takim który ma o autyźmie pojęcie) i ten prawdopodobnie pokieruje nas na rezonans magnetyczny i eeg. Jeśli Twoje dziecko jest w wieku takim, że wyrobi na badaniu rezonansem (które jest b.głośne i leży się w klaustrofobicznych warunkach w kapsule) to możesz po konsultacji z neurologiem wykonać je prywatnie (koszt jakieś 500-700 pln). Jeśli jest małe, tak jak nasz, będzie musiał mieć w znieczuleniu ogólnym, więc, przynajmniej u nas na NFZ, a tam terminy jakie są każdy wie, więc zachęcam do szybkiego działania. Powodzenia :-)

www.facebook.com/groups/324462854343872
      • mamakacperka11 Re: wielkosc glowy 27.03.13, 07:53
        Mój syn dla odmiany głowę ma malutką.
        Neurolog nie widzi odstępstwa od normy.
        Po porodzie obw.gł. syna to 28cm, klatki 28cm dł ciała 51 cm.
        Z tego co wiem najważniejszy jest stosunek wielkości obwodu głowy do obwodu klatki.
        Jak Wam wychodzi z siatek?
    • lagoonab Re: wielkosc glowy 27.03.13, 09:11
      Synek ma 3 lata.
      Obwód głowy 54cm - powyżej 97 centyla,
      obw. klatki piersiowej 55cm 90-97centyl.
      Waga-15,2kg - 70centyl
      Wzrost-98,5cm - 75centyl
    • mamakacperka11 Re: wielkosc glowy 27.03.13, 09:16
      Kochana nie uważam,żeby Twój syn miał za dużą główkę.
      Nie jestem lekarzem ale wydaje mi się,że obwód jest prawidłowy.
      Mój teraz ma:
      waga 13,8 kg
      wzrost:95 cm
      obwód głowy:52cm
      Czytałam gdzieś,że takie dzieci jak nasze (wiek) powinny mieć przyrost 0,5cm na miesiąc.
    • mamakacperka11 Re: wielkosc glowy 27.03.13, 09:17
      Pytałaś neurologa?
      U nas neurolog mierzy główkę co 6 miesięcy przy kontrolnej konsultacji.
      • majowa23 Re: wielkosc glowy 27.03.13, 12:42
        Ze swojego doświadczenia powiem, że niestety u nas często te pomiary się różnią, nawet u tego samego lekarza. Początek lutego poradnia metaboliczna - 49,5 cm (25 centyl), potem koniec lutego neurolog - 48 cm (3 centyl) i po trzech tygodniach ten sam neurolog 49 cm(10-25 centyl). Na pewno to jest kwestia pomiarów, bo niemożliwe żeby w tak krótkim czasie takie różnice. Tak dla jasności - waga dużo poniżej 3 centyla, więc nie porównujcie samego wymiaru.
        • mikkoevi Re: wielkosc glowy 27.03.13, 14:34
          Temat obwodu głowy drążyć można ale z mojego doświadczenia niewiele z tego wynika.... chyba że zdiagnozowane zostanie wodoglowie ale przy wymiarach jakie podajesz to raczej niemożliwe...
    • halogen75 Re: wielkosc glowy 28.03.13, 11:13
      Mój miał zawsze dużą już od samego urodzenia po dzień dzisiejszy. Byliśmy rok pod opieką neurochirurga. Zrobili tomograf, rezonans w kierunku zdiagnozowania lub obalenia wodogłowia. Wyniki jasno pokazały, że wodogłowia nie ma i wszystko jest w normie. Od tamtej pory nie słyszę już non stop, że ma za dużą głowę.
      • halogen75 Re: wielkosc glowy 28.03.13, 11:14
        Aaaaaa, nie wiem jak jest teraz, bo teraz już nikt się do wielkości głowy nie przyczepia. W bilansach w pierwszych roku obwód głowy wychodził poza siatkę centylową.
    • tijgertje Re: wielkosc glowy 28.03.13, 11:22
      U nas jest odwrotnie. Mlody ma nietypowa glowe, dluga i waska, mniejsza niz norma przewiduje, urodzil sie z malukim ciemiaczkiem, ktore zupelnie zaroslo zanim skonczyl pol roku. Pediatra wyslala nas do genetyka, specjalizujacego sie w tego typu problemach dzieciecych glowek, ale ze szwy czaszkowe nie pozarastaly i glowka nadal rosla, to bylo ok. Mlody w ogole ma nietypowe proporcje, jak jest sam, wszyscy uwazaja, ze jest znacznie wyzszy niz faktycznie, bo proporcje mial zawsze starszego dziecka, z dlugimi konczynami. Spiochy dla niego kupic, to byl cyrk:)
      • halogen75 Re: wielkosc glowy 28.03.13, 12:04
        Oooo widzisz, a pro po ciemiączka. U nas z kolei było ogromne i miękkie do prawie 1,5 roku. Stąd częste usg przez ciemię mały miał robione ale też wszystko wychodziło w normie.

Były też jazdy z nadmiernym przyrostem wagi. Wciąż słyszałam, że go upasłam, że nie kontroluję jego żywienia i pewnie pcham w niego wszystko co idzie. Tiaaaa. Pcham;)
        Teraz w drugą stronę. Stoi wagowo w miejscu od jakiegoś czasu. Nie chce jeść. Słyszę więc, że nie trzymam się w ogóle zalecanej piramidy żywieniowej:/ Może ma ktoś dobrą poradę jak przetłumaczyć synowi, że zalecana piramida żywieniowa to priorytet życia? Pytam, bo nie tak dawno usłyszałam, że powinnam to synowi przetłumaczyć, wszak już duży jest więc zrozumie;) Ech....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka